Portræt af byrådets rebel: – Jeg kæmper for det, jeg synes er rigtigt. Så må det koste nogle tæsk

3
1483

Kristian Hald har begivet sig ud i et politisk korstog. Han vil gøre op med, hvordan tingene er foregået engang. Han vil bringe tilliden fra vælgerne til politikerne tilbage. Selvom han nyder stor popularitet blandt borgerne i Kerteminde Kommune, så har korstoget også medført kritik fra erfarne politikere. Det lever Kristian Hald imidlertid fint med.

Kristian Hald

Kristian Hald har både fået kritik og ros for sin måde at bedrive politik på. Han vil gøre op med fortiden, så borgerne igen kan få tillid til politikerne. Også selvom det koster nogle knubs. Foto: Peter Hougesen

Hvis ikke borgerne har tillid til os, der sidder i byrådet, så kan alt andet næsten være ligegyldigt

Den 35-årige far til tre sidder i sit hus i Marslev, da Kjerteminde Avis kommer på besøg. Årsagen er et portræt, der nu skal laves med to års forsinkelse. Da byrådsvalget i 2021 var afgjort, lavede Kjerteminde Avis portrætter af samtlige nye medlemmer af byrådet. På nær Kristian Hald. Sygdom i hans nærmeste familie betød, at han måtte tage orlov fra byrådet, allerede inden han var tiltrådt.

– Det var ikke optimalt, når jeg nu lige var blevet valgt til byrådet, men der var ikke andet at gøre på det tidspunkt, forklarer han.

Kristian Hald er fra Varde i Vestjylland. Efter gymnasiet blev han soldat ved Jyske Dragonregiment i Holstebro. Først som værnepligtig og siden som professionel soldat.

– Fra 2006 og ti år frem var jeg soldat. Jeg har været udsendt tre gange til Afghanistan i Hellmand provinsen. Jeg var bl.a. med på det sidste hold med kampsoldater, da det blev besluttet, at Danmark ikke længere skulle bidrage med kampenheder i Afghanistan. Jeg så det som et signal om, at der skulle ske noget nyt i mit liv. Jeg havde hele tiden gået med tanken om, at jeg ville tage en universitetsuddannelse, når jeg var færdig med at være soldat. Jeg havde været ”medic” under mine udsendelser, så på trods af nogle voldsomme oplevelser i rygsækken, var det naturligt for mig at vælge lægestudiet. Det begyndte jeg på i 2015, hvor jeg så flyttede til Marslev kort efter, uddyber han.

Ved kommunalvalget i 2021 havde Kristian Hald netop færdiggjort uddannelsen som læge. Den unge kandidat fra Socialdemokratiet fik et glimrende valg med 304 personlige stemmer og kom dermed stensikkert i byrådet.

Den første periode som nyvalgt byrådspolitiker bød dog på et tumultarisk privatliv. Udover orlov fra byrådet på grund af sygdom i nærmeste familie blev han også skilt, og han har nu sine tre drenge hver anden uge. Han oplevede derfor en vanskelig start.

– Jeg ramte ligesom banen løbende, da jeg kom ind efter et halvt år. Det var enormt ærgerligt, at det var sådan, men sådan var det ligesom nødt til at være. Men det kostede mig meget tid at komme fra start på den måde, fordi alle de andre jo ligesom var i gang.

Allerede meget tidligt gav Kristian Hald sin uenighed med beslutninger til kende.

– Jeg sagde fra dag ét, at jeg syntes, det var forkert at pege på Hans Luunbjerg som bestyrelsesformand for Kerteminde Forsyning. Jeg kunne simpelthen ikke se, at det gav mening. Når man ser på det nu, så kan jeg da godt forstå, hvis borgerne tænker ”hvad handler det egentlig om på konstitueringsnatten? Handler det om at sætte det bedste hold, der kan føre den bedste politik, eller handler det om noget helt andet”?

Altså, at posterne er en belønning?

– Ja

Kristian Hald er fra begyndelsen en person, der bliver satset på i Socialdemokratiet. Han bliver medlem af Ældre, – Handicap – og Sundhedsudvalget, han bliver gruppeformand og får plads i Økonomiudvalget. Mange ser ham derfor som borgmester Kasper Ejsing Olesens højre hånd.

Hvad er det så, der går galt?

– Er der noget, der er gået galt?

Altså, du er jo i hvert fald ikke gruppeformand længere.

– Jeg trak mig som gruppeformand, fordi der var nogle interne uenigheder om, hvordan vi skulle lave politik. Det er klart, at hvis man ikke kan se sig selv i centrale måder på, hvordan man skal bedrive politik, så skal man heller ikke være gruppeformand. Så er det bedre at lade posten gå til en anden, forklarer han

Kristian Hald trak sig som gruppeformand i slutningen af april sidste år. Det var meget kort efter, at det var kommet frem, at et flertal i Økonomiudvalget havde besluttet at anbefale bestyrelsen i Kerteminde Forsyning at få lavet en advokatvurdering af Bettina Eriksen. Advokatvurderingen skulle klarlægge, om hun havde overtrådt sin tavshedspligt, da hun sendte en bekymringsmail til borgmester og kommunaldirektøren om, hvorvidt Kerteminde Forsyning overholdt loven i forbindelse med arbejdet med en decentral fjernvarmeløsning. Kristian Hald var stærk modstander af, at Bettina Eriksen skulle være genstand for en advokatvurdering i den forbindelse.

Kristians egen vej

Har den del af politik, hvor der bliver indgået tvivlsomme aftaler og rævekager, overrasket dig?

– Jeg synes jo ikke, at det daglige politiske arbejde bærer præg af det. Men det er klart, at der er en bagside af medaljen, som jeg ikke var klar over eksisterede, inden jeg gik ind i lokalpolitik. Den bagside kan man formentlig undgå langt hen ad vejen, hvis man holder sig indenfor den traditionelle måde at bedrive politik på. Der har jeg valgt en anden vej, og så tager jeg de tæsk, der kommer.

Er der kommet tæsk?

– Ork ja. Jeg tror, der har været en kultur, hvor politik primært har været noget, som de 25 i byrådet bedrev sammen. Og det mener jeg ikke, er den rigtige måde at bedrive politik på. Så når jeg gør det anderledes, så får jeg også nogle tæsk fra dem, der synes, at den anden måde at bedrive politik på er den rigtige. De tæsk tager jeg. Og jeg anerkender da også, at det kan være en mundfuld lige pludselig at blive mødt af en anden måde at gøre tingene på, hvis man helst så at politik var noget eksklusivt for de 25 i byrådet.

Mens flere uenigheder i begyndelsen af Kristian Halds virke som byrådspolitiker i Socialdemokratiet blev holdt internt, så trådte han for første gang ud i offentligheden i forbindelse med fjernvarmesagen.

Første gang du offentligt tog en kamp, du mente, der skulle tages, det var da fjernvarmesagen begyndte at rulle i efteråret 2022, som jo var relativt kort tid efter, du rigtigt var begyndt i byrådet. Det er en ekstrem kompleks sag, så hvad var det, der fik dig til at tænke, at det her, skulle du sætte dig ind i?

– Jeg synes ret hurtigt, jeg kunne se, at vi rullede i retning af egen varmeproduktion. Som jeg så sagen, var det ikke det, der var det rigtige for borgerne i Kerteminde Kommune. Så jeg syntes, at jeg havde en forpligtelse over for borgerne til at få formidlet, hvorfor jeg ikke syntes, at det var det rigtige. Jeg syntes, at sagen var for vigtig til ikke at involvere mig.

Kristian Hald bedriver lokalpolitik på en anden måde end mange af de øvrige medlemmer af byrådet. Der har været flere eksempler på, at han er gået enegang uden opbakning fra sin gruppe og luftet uenigheder med den socialdemokratiske borgmester. I løbet af samtalen står det klart, at hvis Kristian Hald vurderer, at en sag er stor nok, principiel nok, eller hvis han oplever, der er noget, der er uretfærdigt, så kan hverken en uenig borgmester, en uenig socialdemokratisk gruppe eller hensynet til en tidligere borgmester holde ham tilbage.

Du havde på det tidspunkt ikke udtalt dig offentligt – i hvert fald ikke til KJ Avis. Hvad var det, der ændrede det?

-Da du på det tidspunkt skrev en leder, hvori du satte spørgsmålstegn ved, om dem der bestemmer i Kerteminde kommune, er en sluttet gruppe af magtfulde mænd, ændrede det min tilgang til KJ Avis. Den leder ramte, for mig at se, hovedet på sømmet i forhold til de bekymringer, jeg selv havde gjort mig, og som helt sikkert også bekymrer mange borgere. Det er et faktum, at borgerne i Kerteminde Kommune ikke har tillid til politikerne. Det tror jeg hænger uadskilleligt sammen med, hvad der er sket i fortiden. Hvis ikke vi tager kampen op mod det syn på byrådet og får ryddet op i fortiden, så bliver dét vores arv, uanset hvad vi gør fremadrettet.

På baggrund af den leder skrev du et debatindlæg. Det debatindlæg blev læst markant mere end debatindlæg normalt gør. Det var også tydeligt, når man læste kommentarerne til det både på KJ Avis hjemmeside, men også på sociale medier, at det var noget, som borgerne gerne ville læse om. Fik det dig til at tænke, at det her er noget, jeg skal fortsætte med, eller havde du truffet den beslutning på forhånd?

– Jeg havde en tro på, at jeg havde evnen til at skabe en anden åbenhed og transparens, end den som tidligere har hersket i byrådet. Og derfor syntes jeg, det var naturligt at blive talerør for lige præcis den dagsorden. Hvis ikke borgerne har tillid til os, der sidder i byrådet, så kan alt andet næsten være ligegyldigt.

Selvom Kristian Hald nyder stor popularitet blandt borgerne i Kerteminde Kommune, så har hans måde at bedrive lokalpolitik på også medført kritiske røster. Både fra egne partifæller, fra normale støtter af Socialdemokratiet og fra mere erfarne politikere. Det måtte han sande, da han, som den første, tog initiativ til politisk handling, da KJ Avis i maj måned bragte artiklerne om biogassagen

– Mit fokus skiftede, fordi fjernvarmesagen var kommet ind på det spor, som jeg mener, er det rigtige. Vi var begyndt at kigge i fusionsretningen og vi var i hvert fald begyndt at kigge væk fra egen varmeforsyning. Det gjorde, at jeg egentlig følte mig tryg ved, at den sag kørte, som den skulle. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at de historier og rygter om Hans Luunbjerg, er jeg jo blevet fodret med fra det sekund, jeg trådte ind i byrådet. Borgere, der har henvendt sig. Politikere, der har talt om det. At tingene ikke er foregået helt som de skulle. Så da der endelig kom noget sort på hvidt, så jeg ikke anden mulighed, end at vi var nødt til at se på den sag med allerstørste alvor. Derfor bad jeg om en undersøgelse. Det mente jeg, var det rigtige. Jeg kan sagtens se argumentet om, at vi ikke får værdi for det kammeradvokatens undersøgelse har kostet, men jeg synes den værdi, vi har fået i forhold til at løfte folks retsfølelse og give dem en viden om, hvad det er, der er foregået, synes jeg i den grad har været det værd. Og så er sagen jo ikke afsluttet. Den sag skal køres videre, indtil vi har fundet ud af, om han ville have fået de her tilladelser, hvis han havde været menig mand.

Har du et horn i siden på Hans Luunbjerg?

– Nej. Han var ude af politik, da jeg kom ind. Så jeg kender ham overhovedet ikke. Og havde han været Socialdemokrat, havde han i øvrigt fået samme behandling.

Ingen drøm om borgmesterposten

Hvis man har ambitioner i politik, så handler det om at finde et flertal, der vil støtte det. Derfor kan Kristian Halds alternative kurs også undre, hvis der er ambitioner om selv at blive borgmester. Det er der bare ikke.

Politik er jo også, at man skal kunne tælle til 90 i folketinget og til 13 i Kerteminde Kommune. Det virker som om, at den del af at være politiker ikke rigtigt har vundet indpas hos dig. En af dine største kritikere er jo SFs Alex Haurand, som jo et eller andet sted helst skulle bakke op om en socialdemokratisk borgmester ved næste valg. Så er du i dit forsøg på at skabe retfærdighed for borgerne i færd med at skaffe dig selv politiske uvenner?

– Jeg er drevet af at gøre det, jeg tror er rigtigt. Så kan det muligvis få nogle konsekvenser i form af politiske modstandere. Men jeg går ikke med en personlig borgmesterdrøm i maven, så jeg skal ikke kunne tælle til 13 næste gang. Jeg skal derimod forvalte mit mandat på en måde som de mennesker, der har givet mig mandatet, har en forventning om, at jeg forvalter det på. Og det er for mig det absolut vigtigste. Og så er det jo vigtigt for mig at understrege, at sagerne om Hans Luunbjerg jo ikke har nogen partifarve.

Det at du ikke går med en borgmesterdrøm i maven, gør dig jo lidt farlig for resten af socialdemokratiet. Din store popularitet kan jo betyde, at du kan være med til at gøre Socialdemokratiet til borgmester igen. Men hvis du både har skaffet dig selv fjender internt i partiet og f.eks. i SF, kan du så risikere at være så upopulær hos de andre politikere, at det kan være svært at være politiker for dig i fire år mere?

– Alt for mange politikere bruger for meget energi på at tænke på næste valg og på lukrative poster frem for de aktuelle politiske emner. Jeg tror, at vi skal være bedre til, og det gælder sådan set både byrådet og internt i Socialdemokratiet, at kunne være uenige i enkeltsager, uden at det bliver ophøjet til samarbejdsvanskeligheder. Det er en svær disciplin, som man skal blive ved med at øve. Jeg lægger ikke noget i, at jeg har haft diskussion med Alex Haurand i enkelte sager. Der er mange andre områder, hvor han og jeg er meget enige. Vi har f.eks. arbejdet tæt sammen i budgetforhandlinger om at finde midler til børne-og ungeområdet. Jeg ser det simpelthen ikke som farligt at være uenig i enkeltsager.

Flere af Kristian Halds kritikere beskyldte ham for, at det handlede mere om at gøre sig selv populær i befolkningen, end det egentlig handlede om de enkelte sager. Den kritik er hovedpersonen selv dog helt uforstående overfor.

– Jeg har svært ved at forstå, at jeg får kritik for at informere borgerne i Kerteminde Kommune om, hvad jeg mener, og hvorfor jeg mener det. Det kan jeg simpelthen ikke forstå. Jeg synes, at meget af den kritik, jeg har fået, ikke har gået på det, jeg har skrevet eller sagt, men er gået på min person. Det skal de være hjerteligt velkomne til, for det bekræfter mig bare i, at jeg er på rette spor. For mig handler det om at kommunikere med de borgere, der ikke sidder i byrådet. Jeg har naturligvis lagt mærke til, at noget af det, jeg har skrevet, har vundet genklang hos borgerne. Der står det jo de øvrige 24 byrådsmedlemmer frit for at lave debatindlæg eller kommunikere på andre måder. Det er der jo også nogen, der gør.

Det kan vel også være farligt, hvis man får et ry som et løsgående missil – altså, at man er utilregnelig. Hvor meget fylder det i dine overvejelser, når du går ud og skriver et debatindlæg, som størstedelen af den socialdemokratiske gruppe ikke er enige i?

– Du har ret i, at det er en balance. Men man skal huske på, at der jo har været flere sager, hvor jeg ikke har været enig med et flertal i den socialdemokratiske gruppe, hvor jeg alligevel har fulgt gruppens indstilling. Sådan er det jo at være en del af en stor byrådsgruppe, og sådan vil det være for de fleste fra både Socialdemokratiet og Konservative i Kerteminde byråd. Og så er der nogle gange, at sagen er så stor eller principiel, at jeg er nødt til at gå med det, jeg selv mener. Det skal der være plads til.

Og hvis ikke der er det, så tager du den selv – altså pladsen?

-Ha ha – ja det kan man jo sige

Bliver i Socialdemokratiet

Paradokset, der er forbundet med politikeren Kristian Hald, består i, at han formentlig er den mest populære politiker i hele Kerteminde byråd netop nu. Han har bare ingen anelse om, hvad han skal bruge den popularitet til. For ham handler det mere om, hvad han får udrettet i den resterende del af valgperioden, end hvad der venter ved kommunalvalget i 2025.

Hvad skal du bruge din popularitet til?

– Det ved jeg ikke endnu. Jeg er uafklaret om, hvad politik skal byde på ved næste valg. Politik er en tidsrøver, og jeg har også et arbejde som læge, som jeg virkelig godt kan lide, og hvor der også begynder at komme nogle spændende muligheder. Så jeg er uafklaret om, hvad der skal ske ved næste valg. Lige nu handler det for mig meget mere om, hvad jeg kan få udrettet i den resterende del af denne valgperiode, end hvad der skal ske om to år.

I sagerne om Hans Luunbjerg er der ofte blevet argumenteret med, at det er sket for længe siden, og at der derfor ikke er grund til at rippe mere op i det. Også her er Kristian Hald lodret uenig med sine kritikere. Han mener, at det først er, når man får gjort op med fortiden, at man kan forvente, at tilliden fra borgerne til politikerne kan vende tilbage.

Kan du forstå, hvis der er nogen, der tænker ”Nu er det for meget. Nu har han lavet et debatindlæg igen. Hvor meget mere skal han gå efter Hans Luunbjerg? Det er jo sket for længe siden”?

– Jeg kan forstå argumentet. Helt sikkert. Men i forhold til Hans Luunbjerg er jeg lodret uenig. Jeg mener, at det er så vigtigt, at når den her byrådsperiode er færdig, så kan vi sætte et punktum for Hans Luunbjerg og den periode, hvor han var en nøglespiller i lokalpolitik i Kerteminde Kommune. Hvis vi kan komme dertil, hvor vi kan sige, at ”nu har vi ryddet op i det, vi kunne rydde op i”, så er vi kommet langt i forhold til, at borgerne kan begynde at have tillid til deres byråd igen.

Bekymrer det dig, hvad der kan være foregået i Kerteminde Kommune. Blandt andet da Hans Luunbjerg var borgmester, og Tim Jeppesen var kommunaldirektør? Du har jo netop skrevet et debatindlæg om det

– Det bekymrer mig helt vildt. Jeg tror jo ikke, at det vi har set i biogassagen, er et enkeltstående tilfælde.  At man bruger sin borgmester-mail, at man glemmer centrale dele af forvaltningsloven, at man holder møder på sit kontor, som der ikke er referater fra. Det er for mig at se en rigtig uprofessionel og magtfuldkommen kultur, og det er også derfor, jeg har bedt om, at vi får det undersøgt nærmere. Jeg tror, der er mere.

Mens Kristian Hald ikke har gjort sig selv de store tanker om, hvordan han vil forvalte sin popularitet, så er der andre, der har gjort det for ham. Rygter om at han har tænkt sig at melde sig ud af Socialdemokratiet og ind i et andet parti, har været noget af det, der har været spekuleret i på sociale medier. Det er der, ifølge hovedpersonen selv, ingen grund til at spilde mere tid på.

– Jamen der skal ikke herske nogen tvivl om, at hvis jeg stiller op ved næste kommunalvalg, er det fortsat som socialdemokrat. Og skulle jeg blive valgt ind, vil jeg naturligvis arbejde for en socialdemokratisk borgmester.

Så det, der er tvivl om, er, hvorvidt du stiller op eller ej. Ikke hvilket parti, du stiller op for?

– Præcis

Interviewet er forbi. Det blev mast ind mellem at læse op til en ny eksamen i den masteruddannelse han læser på Syddansk universitet og på at gøre klar til, at hans tre drenge kommer hjem til ham igen. Næste uge handler om dem, så må politikken vente lidt.