Klagede over nyt byggeri og fik medhold to gange: Kommunen har intet gjort, selvom byggetilladelsen er erklæret ugyldig

2
1036

Hanne Grethe Pedersen har to gange klaget over Kerteminde Kommunes byggetilladelser til et nybyggeri, der ligger så tæt på hendes hus, at beboerne kan se lige ind til hende. To gange har hun fået medhold af Klageenheden, der to gange har erklæret Kerteminde Kommunes byggetilladelser ugyldige. Alligevel er der intet sket. Kerteminde Kommune mener at klageenheden har lavet fejl i afgørelserne.

Img 5493

Dette nye byggeri på Tyrebakken 11 står på trods af en ugyldig byggetilladelse meget tæt på Hanne Grethe Pedersens hus, der kan anes i baggrunden. Foto: Peter Hougesen

Hanne Grethe Pedersens hus har en enestående beliggenhed. Det store gule hus med de røde teglsten ligger højt oppe på en skrånende grund på Bøghsvej og med panorama udsigt udover Kerteminde Nordstrand. På grunden bag hendes hus lå Højskolernes Håndarbejde i gamle dage. Ejendommen blev senere overtaget af Det Danske Husflidsselskab, men efter selskabets konkurs var bygningen nu blevet solgt.

Efter et tumultarisk sagsbehandlingsforløb i Kerteminde Kommune, hvor et tilløb til en lokalplan for grunden blev nedstemt af Byrådet i april 2019, endte Kerteminde Kommune med 19.12.2019 at give byggetilladelse til opførelse af 8 boliger, heraf 2 nye bygninger på grunden. Det overraskede Hanne Grethe Pedersen en del, da hun ikke var blevet hørt som part i sagen. Det klagede hun over 16. december 2020 til byggeklageenheden ved Nævnenes Hus, der fører tilsyn med landets kommuner. I klagen gør hun blandt andet opmærksom på, at beboerne i den nye bygninger kan se direkte ind til hendes bareværelse, dagligstue og altan.

Indkig Til Mit Toilet

Sådan ser det ud fra Hanne Grethe Pedersens badeværelse. Foto: Hanne Grethe Pedersen

Kerteminde Kommune skrev som forklaring på, hvorfor den havde vurderet, at Hanne Grethe Pedersen ikke var part i sagen:

”Da projektet overholder servitutterne på grunden samt byggeretten i bygningsreglementet kap. 8 kan vi jf. § 168 ikke nægte at give tilladelse til projektet… Da vi ikke kan nægte at give tilladelse, vil det ikke være muligt for naboer at komme med indsigelser. Derfor er det helt normal praksis ikke at foretage partshøring og vi fastholder derfor, at du ikke er part i sagen.”

Den forklaring underkendte Byggeklageenheden. Den gav efter et års behandling af klagen Hanne Grethe Pedersen ret i, at hun som nabo var part i sagen. Derfor fandt klageenheden også, at Kerteminde Kommunes byggetilladelse var ugyldig. Byggeklageenheden skriver i sin afgørelse:

“Byggeklageenheden finder i nærværende sag, at klageren bliver påført væsentlige gener af byggeriet, og at klageren burde have været partshørt, inden kommunen traf afgørelse i sagen. Det er uden betydning for afgørelsens resultat, hvorvidt byggeretten er overholdt”

På grund af den tid, der skulle bruges på at behandle klagen, var byggeriet på grunden allerede godt i gang. 24. oktober 2022 meddelte Kerteminde Kommune endnu engang byggetilladelse til de markante byggerier på grunden. I alt tre bygninger i to etager. Den ene bygning er placeret under 10 meter fra skellet til Hanne Grethe Pedersens hus, og kombinationen af en to etagers bygning og en skrånende grund, med et niveauforskel på 1,3 meter betyder at beboerne frit kan se ind i hendes badeværelse, soveværelse og dagligstue fra store gulv til loft vinduer og altan. Alle sammen kritikpunkter, hun allerede havde gjort gældende, og som Nævnenes Hus i første afgørelse fremhævende som væsentlige gener, da hun argumenterede for, at hun var part i sagen, men som Kerteminde Kommune ikke var enig i.

Kerteminde Kommune har på intet tidspunkt ladet klagepunkter fra naboer indgå i byggesagsbehandlingen. Det viser en gennemgang af sagens akter, som KJ Avis har fået udleveret.

Olietank Opgravet

Den store bagerste bygning samt de to bygninger tættest på Hanne Grethe Pedersen og hendes nabo overskrider klart de normale bebyggelsesprocenter i kvarteret. Foto: Hanne Grethe Pedersen

19. november 2022 klagede Hanne Grethe Pedersen igen til Byggeklageenheden over den nye byggetilladelse. Byggeprocenterne på matriklerne til de tre byggerier er langt over det, der normalt gives tilladelse til i området. Endnu engang gav klageenheden i Nævnenes Hus Hanne Grethe Pedersen ret. Klageenheden mente ikke, at Kerteminde Kommune kunne forklare, hvordan man var nået frem til de bebyggelsesprocenter, som man var. Endnu engang blev Kerteminde Kommunes byggetilladelse underkendt og dermed gjort ugyldig.  Det fik både Hanne Grethe Pedersen og Kerteminde Kommune besked om 20. december 2023.

En god måned senere, 31. januar 2024 og senest 16. april 2024 spørger Hanne Grethe Pedersen derfor, hvad der sker i sagen, da byggetilladelserne til byggeriet bag hende jo var ugyldige. Sagsbehandleren skriver i sit svar til hende:

”Det er meget beklageligt at vi er i en situation nu hvor klagenævnet to gange har lavet så store fejl, at det to gange har ført til en hjemsendelse” og “Vi har rigtig mange indkommende ansøgninger og det er der vores fokus er lige nu”

Altså er det sagsbehandlerens opfattelse, at Klageenheden under Nævnenes Hus har lavet fejl i begge afgørelser. Afgørelserne fra byggeklageenheden er endelige og kan ikke indbringes for en anden myndighed. Alligevel mener Kerteminde Kommune altså, at der er begået fejl i afgørelserne. Og de prioriterer ikke at tage initiativ til lovliggørelse.

Så på trods af, at Hanne Grethe Pedersen nu to gange har fået ret i, at Kerteminde Kommune har begået så store fejl i sagsbehandlingen, at byggetilladelserne til byggeriet bag hende nu to gange er blevet erklæret ugyldige, så har byggeriet end ikke været sat på pause.

– Her 4 måneder efter, at Byggeklageenheden ved Nævnenes Hus, har ophævet den seneste byggetilladelse til opførelse af projektet og hjemsendt sagen til fornyet behandling i kommunen, svarer Kerteminde Kommune, når vi rykker for en afklaring: at de ikke har en tidsplan for en ny afgørelse, da deres fokus p.t. er på andre ansøgninger, svarer Hanne Grethe Pedersen – og fortsætter

– Vi er rystede over, at sagsbehandlingen sejler i Kerteminde Kommune. Efterhånden er der gået mange mandetimer, blot med denne byggesag. Det virker til, at Kerteminde Kommune er røget ud i brandslukning, fordi de ikke fra starten laver saglige og fagligt korrekte afgørelser.”

KJ Avis har modtaget alle sagens akter fra Hanne Grethe Pedersen. På baggrund af dem har vi rettet henvendelse til udviklingsdirektør i Kerteminde Kommune Claus Lade.

– Sagen er hjemvist fra klageenheden til fornyet behandling hos kommunen. Dette betyder, at vi ser på sagen igen. På nuværende tidspunkt har vi mange igangværende sager og vi kan derfor ikke give et nøjagtigt tidsperspektiv på, hvornår vi påbegynder genbehandlingen af sagen.

Klager er orienteret om at kommunen skal behandle sagen igen, skriver han i et mailsvar.

Tilbage sidder Hanne Grethe Pedersen i sit hus på Bøghsvej med en frustration over Kerteminde Kommunes måde at sagsbehandle på, og med en afmagt over at have fået ret I sine klager to gange, uden det har haft nogen form for effekt.

– Det er krænkende for vores retsbevidsthed, at Kerteminde Kommune tager så lemfældigt på at få projektet gjort lovligt. Der har siden medio august 2023 boet mennesker i en af ejendommene, hvortil der ikke eksisterer en byggetilladelse!  D.v.s. ejendommen er ulovligt opført. Vi synes det haster med en lovliggørelse af projektet, forklarer hun

Hvad der videre skal ske, ved hun ikke, og Kerteminde Kommune kan ikke komme med hverken et svar eller en tidshorisont. Imens må både Hanne Grethe og hendes nabo leve med, at beboerne i de nye bygninger, der står uden gyldig byggetilladelse, kan se lige ind i deres hjem.

Mølkensvej 20

Sådan så bygningen ud, der tidligere lå på grunden. Foto: Arkiv

Img 5492

Sådan fremstår det nye byggeri. Foto: Peter Hougesen