Bombe i biogassag: Sagsbehandling skal begynde helt forfra

0
765

Spritny rapport fra advokatfirmaet Horten konkluderer, at bortset fra en enkelt byggetilladelse er samtlige afgørelser og tilladelser, der er givet i Hans Luunbjergs borgmestertid, ugyldige og skal annulleres. Samtidig rettes hård kritik af Kerteminde Kommune og ikke mindst forvaltningen, der var afledt inhabil på grund af borgmesterens inhabilitet

Kerteminde biogas

Sagsbehandlingen i biogassagen skal begynde forfra, og det kan tage år og vil påføre ejeren af Kerteminde Biogas, tidligere borgmester Hans Luunbjerg, store omkostninger. Foto: KJ Avis

Advokatfirmaet Horten konkluderer i en 96 sider lang rapport, som Kjerteminde Avis er kommet i besiddelse af, at bortset fra en enkelt byggetilladelse er samtlige afgørelser og tilladelser, der er givet til Kerteminde Biogas i årene 2014-19 ugyldige.

Hvis biogasanlægget skal fortsætte på lovlig vis, skal sagsbehandlingen gå om, og det vil påføre selskabet og dets ejer, tidligere borgmester Hans Luunbjerg, års juridiske tovtrækkerier og store omkostninger.

Kerteminde Biogas er netop nu under rekonstruktion, det der tidligere kaldtes betalingsstandsning, og Hortens konklusioner kan få indflydelse på mulighederne for at sælge biogasanlægget.

Indflydelse på salgsplaner

Rapporten blev i går forelagt Kerteminde Byråd på et lukket temamøde inden det ordinære byrådsmøde.

Kort fortalt er konklusionen, at de afgørelser, der blev truffet i forbindelse med ombygning og udvidelse af Kerteminde Biogas (landzonetilladelse, miljøgodkendelse og en afgørelse om, at der ikke skulle udarbejdes VVM-redegørelse) ugyldige, fordi der først burde have været udarbejdet en lokalplan.

Afgørelserne lider derfor væsentlige retlige mangler, og sammenholdt med forvaltningens afledte inhabilitet på grund af Hans Luunbjergs inhabilitet er de derfor “at betragte som ugyldige og må annulleres”.

Horten baserer sig i rapporten på Kammeradvokatens konklusion om, at Hans Luunbjerg var inhabil, og at de medarbejdere, der beskæftigede sig med sagsbehandlingen i biogassagen som følge heraf var afledt inhabile.

Advokatfirmaet har også udarbejdet en procesplan, og heri anbefales det Kerteminde Kommune at gå i dialog med rekonstruktøren bag Kerteminde Biogas, advokat Preben Jakobsen fra advokatfirmaet Gorissen Federspiel, med henblik på at aftale det videre forløb. Han udtalte forleden til KJ Avis, at flere har vist interesse for at købe selskabet, men at det er på betingelse af, at afgørelser og tilladelser er i orden.

Hvis Preben Jakobsen på vegne af selskabet ønsker at få tilvejebragt det nødvendige plangrundlag, så biogasanlægget kan sælges, skal der først udarbejdes lokalplan, kommuneplantillæg, ny miljøgodkendelse og muligvis også en VVM-redegørelse.

Først når alt det er på plads, kan Kerteminde Kommune tage stilling til, om der kan meddeles de nødvendige afgørelser og tilladelser til Kerteminde Biogas. Hvis det skulle vise sig, at retlig lovliggørelse ikke er muligt til den tid, kan det komme på tale med hel eller delvis nedrivning, det der kaldes fysisk lovliggørelse.

Så længe, der arbejdes på en lovliggørelse, må biogasanlægget være i drift, konkluderer rapporten også.

Forvaltning under stort pres

Byrådsmedlem Kristian Hald (S), der har været en af de hårdeste kritikere i biogassagen, siger om Hortens konklusioner:

– Jeg synes, rapporten tegner et helt tydeligt billede af en forvaltning, der har været under et så voldsomt pres fra den daværende borgmester, at den i stort set alle afgørelser, over en mangeårig periode, har lavet den ene fejl efter den anden. Fejl, der uden undtagelse er faldet ud til den Hans Luunbjergs fordel, og efterfølgende har indtjent ham mange millioner kroner. Normalt skal der meget til at ryste mig, men systematikken i de her fejl er fuldstændig absurd, siger Kristian Hald.

– Jeg er ikke jurist, men jeg har tidligere set flere eksperter udtale, at det ser overordentligt svært ud at kunne retlig lovliggøre anlægget. Med de nye oplysninger der er kommet frem i rapporten, kan det i hvert fald kun være blevet mere vanskeligt, siger han.

Hans Luunbjerg har ikke ønsket at kommentere sagen.

Borgmester Kasper Ejsing Olesen (S) og Henrik Madsen (K) ønsker ikke at udtale sig, før rapporten offentliggøres på mandag.

Advokatfirmaets rapport behandles politisk i november, først i Plan- og Teknikudvalget, derefter Økonomiudvalget og til sidst Kerteminde Byråd.