
Preben Erik Nielsen og Gudfinna Bjarnadottir står i spidsen for en gruppe, der vil købe Kerteminde Rådhus og omdanne det til et borgeraktivitetshus. Foto: Privatfoto
Preben Erik Nielsen og Gudfinna Bjarnadottir er initiativtagerne til et projekt, der vil etablere et borgeraktivitetshus i det, der i dag er rådhuset. I aften kan første skridt i processen blive taget, når direktionen anbefaler medlemmerne af Økonomiudvalget at stemme for en hensigtserklæring om at sælge rådhuset.
Det er en usædvanlig sagsfremstilling, der er koblet på punkt 266 til Økonomiudvalgsmødet i aften. Medlemmerne af udvalget skal tage stilling til, om de vil stemme for at underskrive en hensigtserklæring om at sælge rådhuset i Kerteminde til et firma, der ikke eksisterer endnu, der bliver ejet af en borgergruppe, de ikke ved hvem er. Det fremgår af dagsordenen til Økonomiudvalgsmødet, der begynder kl. 15:30 i dag.
Det viser sig, at repræsentanterne for den borgergruppe, der vil stifte det firma, der altså ikke eksisterer endnu, er Preben Erik Nielsen og Gudfinna Bjarnadottir. For et halvt år siden henvendte Gudfinna Bjarnadottir sig til Preben Erik Nielsen, fordi hun med sine erfaringer fra hjemmeplejen i Kerteminde Kommune, var af den opfattelse, der manglede aktiviteter for borgerne i Kerteminde Kommune. Preben Erik Nielsen har, ifølge ham selv, stor erfaring med større projekter. Sammen satte de to sig ned og udarbejdede et udkast til, hvad borgeraktivitetshuset, som de ville indrette på det, der i dag er rådhuset, skulle indeholde.
”Vi satte os ned med arbejdsopgaven: ”Kunne vi ikke lave noget for borgerne i Kerteminde Kommune? Både folk der klarer sig selv og folk der ikke gør. Der mangler aktivitetstilbud”, syntes vi. Så satte vi os ned og lavede en plan for, hvad vi godt kunne godt tænke os. Det skal indeholde sundhed, livskvalitet og mental balance. Vi ville gerne have det hele lå samlet i et hus. Vi tror på, der kan laves synergi imellem aktiviteterne, når det hele er samlet i et hus. Aktiviteterne kunne være alt fra bridge til yoga, styrketræning og dansegymnastik samt foredrag”, forklarer Preben Erik Nielsen
Udover oplægget til hvad huset skal indeholde, er der også udarbejdet et oplæg til, hvordan det skal drives, hvis det lykkes for borgergruppen af rejse købssummen via fonde og tilskud.
”Vi skal være en nonprofitorganisation. 80% af lokalerne skal lejes ud til lejere, der alle sammen støtter formålet om sundhed, livskvalitet og mental balance. Det kunne være: læge, terapeuter, frisør, café og lignende. Hver lejer skal visiteres, før de får lov at leje. Kerteminde Kommune får lov til at leje byrådssalen, borgmesterkontor og kontorer til direktionen. Den resterende del af de ansatte, der er i huset nu, forventer vi flytter til Munkebo i løbet af tre-fem år. Overskuddet fra lejeindtægterne af de 80% af lokalerne, skal derefter finansiere de resterende 20%, som vil være gratis tilbud til mennesker, der har det svært. Det kunne være rådgivning om alkoholmisbrug, ludomani, overvægt eller andet, man kan få brug for at tale om. Hvis der fortsat er et overskud derefter, og det forventer vi, der er, så skal de refinansieres i huset, så det hele tiden fremstår i flot stand”, fortsætter Preben Erik Nielsen.
Det er med andre ord et særdeles ambitiøst projekt, borgergruppen har præsenteret politikerne for. Der er også tænkt over en plan for, hvordan tiden fra nu, til det kan stå færdigt, kan blive så kort som mulig.
”Vi kommer ikke til at bygge til den eksisterende bygning, så der skal ikke laves en ny lokalplan for området. Vi kommer til at renovere hele bygningen gennemgribende og lave forbedringer af det ydre af bygningen også. Den hensigtserklæring vi beder politikerne om at underskrive i aften, vil blive vedtægterne for det firma, vi herefter vil stifte. Det vil vi allerede gøre i næste uge. Med de vedtægter er det vores opfattelse, vi vil kan finde finansiering fra fonde til at købe bygningen. Vi er et netværk af 8-10 personer, som kan byde ind med alle de kompetencer, der er brug for til dette projekt”, slutter Preben Erik Nielsen.
Hvis politikerne følger direktionens anbefaling, så underskrives der en uforpligtende hensigtserklæring på økonomiudvalgsmødet i aften. Den hensigtserklæring er, ifølge sagsfremstillingen, økonomisk uforpligtende for Kerteminde Kommune og kan til enhver tid opsiges af begge parter. Det er et beslutningspunkt og skal ikke efterfølgende behandles i byrådet. Hvis det, senere i processen, besluttes at sælge Kerteminde Rådhus, så skal det ske efter reglerne om offentligt udbud. Der er dermed ingen garanti for, det firma som borgergruppe stifter, nødvendigvis vinder det offentlige udbud.
Hele sagsfremstillingen med tilhørende bilag i form af formålsbeskrivelsen med bogeraktivitetshuset og hensigtserklæringen kan ses her.