Kerteminde Forsynings planer om at etablere egen varmeforsyning møder større politisk modvilje efter onsdagens temamøde. Foto: Arkiv Martin D. Knudsen
I onsdags havde politikerne i Kerteminde Kommune besøg af Fjernvarme Fyns direktør, Jan Strømvig på det temamøde, der lå forud for byrådsmødet. Det besøg har fået flere politikere på tværs af byrådssalen til, i højere grad at se mod en fusion mellem Kerteminde Forsyning og Fjernvarme Fyn, end at fortsætte med planerne om at etablere egen varmeforsyning.
Husk du altid kan danne dig et overblik over hele fjernvarmesagen her
“Vi er rykket længere væk fra at etablere egen varmeforsyning og tættere på at fusionere med Fjernvarme Fyn”. Sådan lyder meldingen fra en lang række politikere, som KJ Avis har talt med efter temamødet i onsdags.
Den første del af procesplanen for det videre forløb i Fjernvarmesagen, løb af stablen i onsdags. Her kom Fjernvarme Fyns direktør, Jan Strømvig på besøg. Han skulle svare på spørgsmål fra politikerne i forhold til en løsning, hvor Fjernvarme Fyn fortsat skulle levere fjernvarme til Kerteminde Kommune. Det gjorde han angiveligt så overbevisende, det nu har fået en lang række politikere i Kerteminde Kommunes byråd, til at droppe tanken om at etablere egen varmeforsyning og i stedet fusionere Kerteminde Forsyning med Fjernvarme Fyn.
“Der er ingen tvivl om, at efter Jan Strømvigs besøg på temamødet i onsdags, er planerne om at etablere vores egen varmeforsyning rykket længere væk, mens planerne om en fusion med Fjernvarme Fyn er rykket tættere på”, forklarer politikerne Jan Johansen, Henrik Madsen, Michael Nielsen, Malte Jäger, Bettina Eriksen, Jesper Schmidt-Nielsen og Klavs Norup Lauridsen
Sebastian Nielsen svarer: “Planerne om egen varmeforsyning er rykket længere væk, fordi vi er blevet præsenteret for en anden rigtig god løsning. Jeg vil ikke forholde mig til spørgsmålet om en eventuel fusion endnu”
Karen Ibsen vil ikke svare på spørgsmålet om, hvorvidt etableringen af egen varmeforsyning er rykket længere væk, men udtaler i stedet: “Det var et godt møde, fordi det gjorde os alle sammen klogere, og det var det, der var hensigten. Nu er vi bedre klædt på til at træffe en beslutning og det skal vi fortsætte med at blive de kommende måneder”
Kristian Hald, Jens Gantriis, Heino Salling og Malene Hansen er ikke vendt tilbage på KJ Avis’ henvendelser.
Det er Alex Haurand derimod. Han er ikke enig i, etableringen af egen varmeproduktion er rykket længere væk. “Jeg mener at Fjernvarme Fyn fik os overbevist om, de er rigtig gode på pris. Jeg er ikke overbevist om, de er gode på klimadelen. De fyrer fortsat med kul og med gas. Egen varmeforsyning er for mig at se bedre for klimaet og det er vigtigt for mig. Jeg vurderer heller ikke, der er tale om en stor forskel i forsyningssikkerheden de to løsninger imellem. Jeg mener, der er tale om en marginal bedre forsyningssikkerhed, hvis vi vælger Fjernvarme Fyn. Men det ændrer ikke ved, jeg fortsat støtter etableringen af egen varmeforsyning, forklarer han
Kerteminde Forsynings planer om at etablere sin egen varmeforsyning, har været et stærkt debatteret emne blandt både politikere og borgere de seneste måneder. Kritikerne har kritiseret planerne for at være foregået bag lukkede døre. Senest på byrådsmødet i onsdags, hvor Henrik Madsen og Bettina Eriksen kritiserede borgmester, Kasper Ejsing Olesen for, at procesplanen for det videre forløb blev vedtaget af medlemmerne af økonomiudvalget efter mødet var slut, så det hverken fremgik af dagsorden eller referat.
Malte Jäger er en af de byrådspolitikere, der, indtil nu, ikke har ytret sig offentligt om fjernvarmesagen. Det gør han nu.
“Det er jo tankevækkende, hvor meget klogere vi politikere kan blive på en sag, når bare vi får lov til det. Det fik vi endelig i onsdags. Jeg har sådan set aldrig været i tvivl i denne sag. Efter i onsdags kan jeg ikke se, der er det mindste at være i tvivl om”, forklarer han.
En fusion med Fjernvarme Fyn vil betyde, at Kerteminde Forsyning bliver en del af Fjernvarme Fyn. Dermed vil Kerteminde Kommune komme ind under det såkaldte solidaritetsprincip. Det betyder, kort fortalt, at hvis der skal foretages investeringer i eksempelvis ledningsnettet i Kerteminde Kommune, så bliver den udgift fordelt ud på alle Fjernvarme Fyns kunder. Omvendt vil borgerne i Kerteminde Kommune også skulle betale til investeringer i eksempelvis Otterup. Derudover vil Kerteminde Kommune blive medejer af Fjernvarme Fyn og dermed, formentlig, få en bestyrelsespost og en procentuel andel af overskuddet eller betale en procentuel andel af et eventuelt underskud.
Kerteminde Kommune er tidligere blevet tilbudt at fusionere Kerteminde Forsyning ind i Fjernvarme Fyn. Senest i 2015 og 2018. Begge gange fik Fjernvarme Fyn afslag.
Temamødet i onsdags var et lukket møde. Det vil sige, der ikke er offentlig tilgængelig dagsorden, ligesom der heller ikke er lavet et offentlig tilgængeligt referat. Byrådspolitikerne må dog gerne udtale sig til pressen om, hvad de selv har spurgt om, og hvad de selv mener. De må ikke udtale sig om, hvad andre har spurgt om.
Det næste punkt på procesplanen for det videre forløb i fjernvarmesagen er:
Den 8. februar 2023 – Økonomiudvalgsmøde
Økonomiudvalget beslutter hvilke forhold, som Kerteminde Forsyning skal sikre ekstra belyst.