Akuthjælperordningen har eksisteret i Kerteminde Kommune siden 2020. Her ses akuthjælperteamet i 2021. Foto: arkiv
Akuthjælpere bliver hyldet for deres indsats på de sociale medier: ‘Tusind tak for Jer’ skriver Charlotte Beckwith efter en voldsom oplevelse.
– Da hun kommer ude fra badeværelset, og jeg kan høre, at hun er helt i panik, og hun siger ‘Mor, det bløder nu! Jeg kan mærke, det løber ud’, så vidste jeg simpelthen ikke, om det var en sivning eller en stor blødning. Det er ikke sådan noget, man gambler med,
Charlotte Beckwith datter, Willow, havde få dage før fået fjernet sine mandler, og var blevet informeret om, at såret i halsen kunne risikere at medføre alt fra mindre til voldsomme blødninger. Familien Beckwith har haft flere 112-opkald gennem årene, for Charlottes anden datter er hjerneskadet og har oplevet forskellige former for skader.
Da Williow Beckwith begyndte at bløde ud af munden, var det dog en uvant situation. Og hjælpen – den kom også fra et uventet sted.
– Den første akuthjælper kom indenfor seks minutter, og så kom nummer to. Det er på det tidspunkt, hvor nummer to kommer, at kvinden fra alarmcentralen siger, at ambulancen er ved Nymarksvej. Først der går det op for mig, at det ikke er ambulancefolk, der er kommet. Så tænkte jeg ‘hvem er de?’, husker Charlotte Beckwith, der bor i Kølstrup.
Før søndag aften vidste Charlotte Beckwith ikke, at der er noget, der hedder akuthjælpere – hverken i Kerteminde eller i resten af landet. Det er dog sådan, at der bliver flere og flere områder med frivillige akuthjælpere. De frivillige får et udvidet førstehjælpskursus og løbende undervisning i at træde til, der hvor ventetiden på en ambulance er ekstra lang. Det skaber tryghed i landsbyområderne.
– Vi havde med det samme en fornemmelse af, at her kommer nogen, som kan hjælpe os. Jeg er bare helt vildt taknemmelig og synes, at det er så god en ordning, fortæller hun.
Også Williow Beckwith er glad for, at de lokale akuthjælpere var så hurtige, som de var.
Efter oplevelsen skrev Charlotte Beckwith et opslag på Facebook-gruppen ‘Det politiske liv i Kerteminde kommune’. Gruppen indeholder oftest debatter og diskussioner om politiske emner, og derfor skiller hyldesten til akuthjælperne sig ud. Opslaget har fået over 200 likes på under et døgn.
Akuthjælpere i Kerteminde
Akuthjælperordningen er en national ordning. Hjælpen er prioriteret i de områder, hvor det kan tage over 15 minutter for en ambulance at komme frem. En akuthjælper bliver via en app kaldt ud samtidig med ambulancen, når den bliver sendt afsted med udrykning. Her i kommunen dækker ordningen postnumrene på Holmen, Fyns Hoved og i Rynkeby.
En af de lokale akuthjælpere er Jens Dahl Hansen, der bor i udkanten af Langeskov. Jens Dahl Hansen kan komme ud til alarmopkald i en fem kilometers radius fra, hvor han selv befinder sig, og det er blevet til en del.
– Jeg har været afsted cirka 30 gange. De første gange bliver man lidt rystet, når alarmen går i gang. Nu synes jeg, at jeg har så meget erfaring, at jeg føler mig rolig. Allerede når vi kommer ind med gul vest på, kan man se på patienter og eventuelle pårørende, at der falder ro på situationen. Så ved de, at der sker noget – de ved, de bliver hjulpet” sagde han i denne artikel fra februar.
Modsat hjerteløberne, der bliver kaldt ud ved hjertestop, bliver akuthjælpere kaldt ud til alle slags ulykker. Det er de første tre akuthjælpere, der trykker ja til at rykke ud, der får opgaven.
– Jeg er hundestolt over det arbejde, de frivillige i akuthjælperordningen lægger, siger Henning Rasmussen, der er medinitiativtager og aktiv akuthjælper.
Hver gang akuthjælperne har været ude, bliver de tilbudt at snakke med nogen om de oplevelser, der godt kan være voldsomme. I Charlotte og Willow Beckwiths tilfælde fik de heldigvis stoppet blødningen, der viste sig at være relativt lille, før ambulancen kom.