Unge frygter for deres liv: SFU i aktion mod farlig færdsel

0
1171

‘Skal vores børn cykle her?!’ står der på det banner, SUF (Socialistisk Folkepartis Ungdom) havde med ved deres aktion. Foto: Jan Damm Rasmussen

Et ungdomsparti var i aktion for at fange politikere og medborgeres opmærksomhed.

“Jeg har selv prøvet at cykle på strækningen og falde ind på vejen. Heldigvis var der kun en bil i den anden vejbane, for havde den været i min, havde jeg nok ikke kunne have det her interview lige nu,” – Jan Damm Rasmussen

De fem medlemmer af SFU Kerteminde var mandag d. 19. december samlet i vejkanten. Ikke en hvilken som helst vejkant, for lige netop den her græsrabat er noget af det, der betyder allermest for SFU’erne.

Længe har ungdomspartiet ønsket, at der skulle anlægges en cykelsti fra Mesinge til Munkebo, og det var det, de ville vise, da de stimlede sammen langs Fynshovedvej en kold decemberaften.

– Jeg tænker, at mange ser det som et problem. Det er i hvert fald også noget, vi har hørt meget snak om i vores opvækst. Mange af os, der bor på Holmen, cykler på Fynshovedvej, hvis vi vil til Munkebo. Jeg tror, vi alle er klar over, hvor råddent folk kører på den strækning, siger SFU Kertemindes forperson, Jan Damm Rasmussen.

Et kommunalt problem

Der er omtrent ni kilometer mellem Mesinge og Munkebo, og Fynshovedvej udgør langt størstedelen af ruten. I SFU mener man, at det især er de unge, den manglende cykelsti skaber problemer for.

– Det er et problem for mange borgere. Men det, at det nærmest er umuligt at komme fra Holmen uden bil, gør, at det især rammer os unge hårdt, at trafikforholdene er så dårlige for cyklister. Uheldigvis er der unge mennesker, der mister livet på det her – og sådan må det ikke være, siger Jan Damm Rasmussen.

Selv husker forpersonen en historie, hans tidligere folkeskolelærer engang fortalte om en elev. Eleven havde kørt på sin scooter ad Fynshovedvej som altid, men modsat alle andre dage, kom han aldrig hjem.

– Det er meget nært. Der er mange, der ikke tør færdes på vejen på cykel eller scooter. Jeg har også selv fået at vide, jeg ikke skal gøre det, men hvordan skal vi ellers komme rundt?, spørger Jan Damm Rasmussen.

Budskab til byråd og borgere

SFU vil ikke bare have cykelstien på dagsordenen – de vil have handling.

– Vi vil gerne have handling og ikke kun snak, for det er rigtig vigtigt, og vi tror, de fleste er enige. Man bygger nærmest hele Kerteminde om lige nu, og jeg kan simpelthen ikke se, hvorfor det her ikke skulle være en prioritet, siger SFU’s forperson.

Om mandagens aktion kommer til at føre politisk handling med sig, må tiden vise. Uanset mener Jan Damm Rasmussen ikke, at han og hans ungdomspartifæller spildte tiden i vejkanten.

– Der var et par folk, der stoppede op og sagde, at det var et godt initiativ. Andre sænkede hastigheden for at læse banneret. I de par timer, vi har stået der, har vi nok skabt nogle samtaler over middagsbordet, og det er også vigtigt,