SF truer med at trække støtten til S på grund af Kristian Hald

13
2254

Uforsonlige sammenstød mellem to byrådsmedlemmer, SF’s Alex Haurand og Socialdemokratiets Kristian Hald, har sat samarbejdet i rød blok på en hidtil uset hård prøve. Haurand forlanger, at den socialdemokratiske gruppe skal banke Hald på plads, hvis han skal støtte borgmester Kasper Ejsing Olesen & co. efter næste valg

Img 5024

Efter byrådsmødet i torsdags meddelte Alex Haurand (SF) den socialdemokratiske gruppeformand Sebastian Nielsen, at han ikke kunne kontrollere Kristian Hald, og at han ville tage det med i overvejelserne ved konstitueringen efter næste valg. Foto: Peter Hougesen

Samarbejdet i rød blok i Kerteminde Byråd er mildest talt udfordret efter sammenstød mellem SF’s enlige byrådsmedlem Alex Haurand og et af socialdemokraternes ti byrådsmedlemmer, Kristian Hald, der i flere tilfælde er gået enegang i den socialdemokratiske gruppe.

Først kom Alex Haurand med et vredesudbrud over for Kristian Hald på økonomiudvalgsmødet 17. januar, en opvisning af heftigt temperament, som ifølge både Hald selv og flere andre tilstedeværende politikere gik langt over grænsen for god opførsel.

Episoden blev omtalt i KJ Avis, hvor det også blev nævnt, at det ikke var første gang, byrådsmedlemmer har mærket Alex Haurands vrede, og på byrådsmødet sidste torsdag bragte Haurand selv sagen på bane. Han betegnede KJ Avis som “et medie, hvor man anonymt kunne stikke hinanden” (se det her efter 22 minutter).

Kort efter rejste Kristian Hald sig på den åbne del af byrådsmødet, og slog fast, at hvis der fremover var nogen, der havde tænkt sig at opføre sig langt over grænsen overfor ham igen, så vil han ikke tøve med at gå i pressen med det. Han mente ikke, at byrådsmedlemmer skal kunne forløbe sig over for kolleger og så gemme sig bag tavshedspligt efterfølgende. (Du kan se Kristian Hals udtalelser her efter 29 minutter).

I minutterne efter byrådsmødet bad Alex Haurand om en samtale med den socialdemokratiske gruppeformand Sebastian Nielsen. Her kom Alex Haurand med en melding fra SF, som Sebastian Nielsen kunne tage med på det socialdemokratiske gruppemøde, der fandt sted kort efter. Kristian Hald havde ikke mulighed for at deltage på gruppemødet, og fik senere refereret af Sebastian Nielsen, hvad meldingen fra Alex Haurand havde været. Citatet lød:

”Jeg kan styre Henrik Madsen (konservativt byrådsmedlem, red.), men jeg kan ikke styre Kristian Hald – det vil jeg tage med i mine overvejelser ved næste konstituering.”

Kristian Hald, hvad tænker du om den melding, du har fået fra Sebastian Nielsen om, hvad Alex Haurand har sagt til ham efter byrådsmødet i torsdags?

– På en eller anden absurd måde er det ikke voldsomt overraskende for mig, at jeg igen bliver angrebet. At Alex Haurand nu tager yderligere skridt for at lukke munden på mig på baggrund af en sag, han selv har skabt ved at råbe af mig, er jo rablende vanvittigt. Da det ikke virkede at råbe af mig til et økonomiudvalgsmøde, og det efterfølgende heller ikke virkede at sende intimiderende e-mails til direktionen sammen med Terje Pedersen, forsøger han nu i stedet at lægge pres på resten af den socialdemokratiske byrådsgruppe. Han forsøger at presse dem til at give mig mundkurv på eller til at ekskludere mig. Det er der ingen tvivl om, forklarer Kristian Hald – og fortsætter:

– Jeg synes, man skal lægge rigtig godt mærke til, hvordan Alex Haurand omtaler Henrik Madsen og mig som nogle, der ”kan eller ikke kan styres”. Det er så ekstremt en nedladende udtalelse, at jeg har svært ved at finde ord for det. Det beskriver i virkeligheden meget godt den kultur, jeg gerne vil af med. Det er ikke en lille skare af erfarne politikere, der skal styre noget som helst. Nu må det simpelthen stoppe.

Hverken Alex Haurand eller Sebastian Nielsen vil kommentere meldingen overfor KJ Avis.

– Jeg har ingen kommentarer til indholdet af en fortrolig samtale, som jeg har haft med en byrådskollega. Når jeg har en fortrolig snak med andre politikere, så er det afgørende for mig, at den snak forbliver fortrolig. Det mener jeg faktisk er en pligt som politiker, forklarer Alex Haurand.

Nogenlunde samme melding kommer fra Sebastian Nielsen.

– Det har jeg ingen kommentarer til. Jeg kommer ikke til at referere, hvad der er sagt under en fortrolig samtale. Det mener jeg heller ikke, at andre burde gøre.

Diskuterede I den snak, du havde med Alex Haurand, på det efterfølgende socialdemokratiske gruppemøde?

– Hvad vi har haft af interne drøftelser på vores gruppemøder i Socialdemokratiet, det forbliver internt, siger Sebastian Nielsen.

Kristian Hald, både Alex Haurand og Sebastian Nielsen er af den opfattelse, at der her er tale om fortrolige oplysninger. Hvorfor går du i pressen med fortrolige oplysninger?

– Vi er igen lige nødt til at få styr på, hvad der er fortroligt i politik. Det her er ikke en fortrolig samtale, som jeg tilfældigvis har fået videregivet. Tværtimod er det en direkte besked fra SF til den socialdemokratiske byrådsgruppe, som jeg jo er en del af, hvor Alex Haurand kommer med en politisk trussel og taler nedladende om mig og et andet medlem af byrådet. Og her har jeg gjort det helt klart for enhver, at alle former for personangreb kommer videre til borgerne. Det er i sidste ende kun borgerne, der med deres kryds kan stoppe den her slags adfærd, men det har de kun mulighed for, hvis de bliver gjort opmærksomme på, at det sker, fortsætter Kristian Hald.

Konservatives Henrik Madsen er nævnt ved navn i den udtalelse, som Alex Haurand har givet til den socialdemokratiske gruppeformand. Derfor fik han også mulighed for at forholde sig til citatet fra Alex Haurand.

– Jeg har simpelthen ingen anelse om, hvad Alex Haurand nu har gang i. Jeg henviser til vores gruppeformand Michael Nielsen for yderligere kommentarer, siger Henrik Madsen.

Men kan han kontrollere dig? Det hævder han jo angiveligt?

– På ingen måde, men lad ham endelig blive i troen. Tro kan indimellem flytte bjerge, svarer Henrik Madsen.

Den konservative gruppeformand Michael Nielsen undrer sig over, hvorfor en konservativ byrådspolitiker skal inddrages i en samtale mellem SF og Socialdemokratiet.

– Det er klart, at jeg som konservativ gruppeformand bliver forundret over at høre, at en byrådspolitiker fra SF siger til en gruppeformand fra Socialdemokratiet, at han kan kontrollere Henrik Madsen. For hvis der er noget, jeg ved om Henrik Madsen, så er det netop, at han ikke er til fals og ikke kan styres, og da slet ikke af folk fra andre partier. Så jeg kunne da godt tænke mig, at Alex Haurand uddyber, hvad han mener, siger Michael Nielsen

Kristian Hald, hvilke tilkendegivelser har du fået fra den socialdemokratiske gruppe? Bakker de dig op og forsvarer dig, eller tager de truslen fra SF seriøst?

– Mine drøftelser med min gruppe holder jeg for nuværende internt i gruppen.

Det store spørgsmål er så, hvad der kommer til at ske nu. Her tør den konservative gruppeformand ikke spå om udfaldet, mens Kristian Hald er mere sikker.

– Det har jeg ganske enkelt ikke engang fantasi til at forestille mig. Men derudover har jeg ingen kommentarer, forklarer Michael Nielsen afslutningsvist.

– Jeg kommer til at fortsætte ufortrødent med at informere borgerne om, hvad der foregår bag kulisserne, og hvor vanvittigt beskidte kneb, der aktuelt bliver brugt for at forsøge at bringe mig og andre til tavshed. Råddenskaben klæber sig til indersiden af væggene i byrådssalen, og hvis vi ikke siger fra over for politikere som Alex Haurand, så bliver det aldrig anderledes. Det betyder så uendelig lidt for mig, hvad enkeltpersoner i byrådet synes om mig, holdt op imod, at jeg kan se mig selv og borgerne i øjnene, når byrådsperioden slutter. Hvad andre i og omkring byrådet gør herfra, blander jeg mig ikke i, siger Kristian Hald.

Næste gruppemøde i den socialdemokratiske gruppe er på mandag 5. februar.