Samarbejdsvanskelighederne i Socialdemokratiet når nye højder: Udvalgsformand gik enegang, så forslag ikke blev vedtaget

2
778

Jan Johansen (S), der er formand for Ældre-, Handicap- og Sundhedsudvalget, gik imod byrådsgruppens indstilling om at stemme for et forslag om mere selvbestemmelse til plejehjemmene. Det betød, at forslaget faldt. Partifælle og næstformand i udvalget Britt Pedersen kritiserer hans manglende manglende loyalitet

Jan Johansen 015

Jan Johansen (S) stemte ikke som aftalt i den socialdemokratiske gruppe, da der i aftes var møde i Ældre-, Handicap- og Sundhedsudvalget. Resultatet blev, at et forslag om mere medbestemmelse på plejecentrene ikke blev vedtaget. Jan Johansens enegang i sagen møder nu kritik fra hans partifælle Britt Pedersen. Foto: Arkiv

Det har længe været Kristian Hald, der er blevet kritiseret for at gå enegang i den socialdemokratiske byrådsgruppe. I aftes var det den rutinerede politiker Jan Johansen, der har siddet i Folketinget i tre perioder og som er formand for Ældre-, Handicap- og Sundhedsudvalget, der gik enegang.

Under punkt 284 på udvalgets dagsorden skulle det besluttes, om de enkelte plejecentre selv skulle have lov til at bestemme, hvorvidt de vil tage betaling for kaffe og kage til beboernes pårørende. Altså om plejecentrene skal have mere medbestemmelse eller ej, når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt kaffe og kage skal være gratis på de enkelte plejehjem.

På et socialdemokratisk gruppemøde søndag aften blev det besluttet, at partiet ville stemme for forslaget. Fordi Socialdemokratiet har tre medlemmer, formand Jan Johansen, næstformand Britt Pedersen og Kristian Hald, i det fem personer store udvalg, var flertallet således givet på forhånd. I hvert fald hvis de tre stemte, som gruppen havde besluttet dagen i forvejen. Det gjorde de tre bare ikke.

Britt Pedersen stemte for, Kristian Hald stemte for, mens de to konservative medlemmer, Michael Nielsen og Lars Ole Valsøe, stemte imod. Men da udvalgsformand Jan Johansen, stik imod gruppens beslutning, ikke stemte for, men blankt, så faldt forslaget. Det møder nu kritik fra partifælle og næstformand i udvalget Britt Pedersen.

– Jeg blev overrasket over, at Jan Johansen ikke fulgte gruppens indstilling. Jeg synes heller ikke, at jeg fik en tilfredsstillende forklaring fra Jan Johansen på, hvorfor han ikke fulgte gruppens indstilling, siger hun til KJ Avis.

Men hvis han var imod forslaget, hvorfor stemte han så blankt og ikke imod?

– Det må du spørge ham om, det ved jeg ikke. Jeg troede også, han ville ende med at stemme imod, men det gjorde han så ikke.

Når der hverken er flertal for eller imod, så falder forslaget vel?

– Ja, det er rigtigt, så falder det. Så nu må vi tale sammen i gruppen om, hvad vi gør ved det, fortsætter Britt Pedersen.

På trods af gentagne henvendelser er det ikke lykkedes KJ Avis at få en kommentar fra Jan Johansen selv.

Socialdemokraten Kristian Hald stod bag forslaget, der indtil i aftes var flertal for. Han er ligesom Britt Pedersen uforstående over Jan Johansens beslutning om ikke at stemme for.

Hvorfor tror du Jan Johansen stemte blankt til udvalgsmødet, når gruppen havde aftalt noget andet?

– Den situation må Jan Johansen selv grave sig ud af. Men tænk sig at være politiker anno 2024 og ikke ønske mere selvbestemmelse på ældreområdet. Hele ældrereformen handler jo netop om mere selvbestemmelse og færre regler. Det er dét, alle skriger efter. I Kerteminde Kommune går vi den modsatte vej. Det er håbløs forældet politik, som Jan Johansen nu sætter sig i spidsen for sammen med de konservative. Tænk at de mener, at vi som politikere skal bestemme over, hvordan de enkelte plejehjem skal indrette deres hverdag. Jeg er målløs, siger Kristian Hald til KJ Avis.

Samarbejde får førstehjælp

Samarbejdet i den socialdemokratiske byrådsgruppe har længe været udfordret. Forsøget på at ekskludere Kristian Hald fra partiet har fået byrådsgruppen i Kerteminde til at bede partikontoret om hjælp. Derfor er partisekretær Lasse Ryberg fra partikontoret netop nu tilknyttet byrådsgruppen i et forsøg på at få forbedret samarbejdet. Et samarbejde, der ifølge Britt Pedersen har lidt endnu et knæk med Jan Johansens beslutning om at gå imod gruppens indstilling i aftes.

Det er jo ikke nogen hemmelighed, at jeres samarbejde i gruppen i forvejen er udfordret, og at der er indkaldt ekstern hjælp i den forbindelse. Sager som denne hjælper vel ikke ligefrem på samarbejdet i den socialdemokratiske gruppe?

– Nej, det gør den ikke. Vi skal jo gerne kunne stole på hinanden og have tillid til, at når vi beslutter noget, så er det sådan, det er. Ellers er der jo ingen grund til at holde gruppemøder, udtaler Britt Pedersen.

Kristian Hald, din partifælle Britt Pedersen udtaler til KJ Avis, at det her forværrer det i forvejen anstrengte samarbejde i den socialdemokratiske byrådsgruppe, og at der ikke er grund til at holde gruppemøder, hvis man alligevel ikke kan regne med det, der bliver besluttet der. Hvad mener du om hendes udtalelse?

– Det er jeg da fuldstændig enig med Britt i. Det er ikke nogen hemmelighed, at Jan Johansen internt har været en af mine største kritikere og gik forrest i eksklusionssagen, så jeg kan ikke lade være med at tænke, at det her handler om noget helt andet end selve sagen. Men det kan være, vi bliver klogere på det, når Jan Johansen i de kommende dage skal forklare sig over for gruppen, svarer Kristian Hald.

Den socialdemokratiske byrådsgruppe holder normalt gruppemøder en gang om måneden, så det næste er om en måned. Med mindre episoden på Ældre-, Handicap- og Sundhedsudvalgets møde i aftes resulterer i et ekstraordinært gruppemøde.