Pressemøde om budget for 2023: Der kommer friplejehjem

0
1627

Pressemøde om budgettet for Kerteminde Kommune de kommende år. Foto: Martha Frederikke Wiese

Pressemøde om Kerteminde Kommunes budget for 2023: Der kommer friplejehjem.

Tvivlen om, hvorvidt der skal et friplejehjem til Kerteminde Kommune, kan nu for alvor begraves. For svaret er ja, og det kommer til at ligge i Munkebo.

“Førhen var planen, at Lindholm Plejecenter i Munkebo, der skulle vi bygge et nyt med lidt ekstra pladser i kommunalt regi. Det bliver nu som friplejehjem,” siger Kasper Ejsing Olesen.

Hvor i Munkebo vil borgmesteren ikke ud med endnu, men han afslører, at der kommer til at være 110-115 pladser. Beslutningen, om at det nye plejehjem i Munkebo bliver privat, gør, at der bliver mere luft i anlægsbudgettet.

“På den måde giver det os mulighed for nogle ting. Det gør, at vi kan fastholde både de andre ting i budgettet indenfor den her periode, men det giver os også mulighed for at kigge på lidt andre ting,”

Når kommunen vælger at droppe at bygge et kommunalt plejehjem i Munkebo, betyder det blandt andet, at der vil blive brugt penge på en cykelsti fra Langeskov til Urup/Rynkeby, hvor cykelstien i dag ophører. Også fra Revninge til Ullerslev kommer der cykelsti. Der forsikrer borgmesteren, at Nyborg kommune kommer til at betale for den del, der går ind på deres jord.

Der er også fundet plads i budgettet til at anlægge flere behandlingsrum ved den kommunale tandpleje.

Hvad er et friplejehjem?

Et friplejehjem betyder at Kerteminde Kommune ikke selv betaler for at opføre bygningen. Det gør den private aktør, der står bag friplejehjemmet. Kerteminde Kommune skal betale et beløb per plads på friplejehjemmet, som kommunen benytter.

Borgere fra andre kommuner kan også komme til at bo på et friplejehjem i Kerteminde Kommune. Det er også den private aktør, der står bag friplejehjemmet, der skal sørge for at dække ind, hvis der er medarbejdere, der er syge – eksempelvis i form af vikarer.

Det har, historisk set, været et ønske fra de borgerlige partier, at der kom et friplejehjem, mens flere andre partier har været imod. Ikke mindst Dansk Folkeparti. Nu er alle partierne, pånær Nye Borgerlige, så enige om, at friplejehjem er en god idé.

Storkøkkenet bliver bygget. Det har været debatteret under forhandlingerne, hvorvidt det gav mening at bibeholde det planlagte storkøkken, der kommer til at koste 40-45 millioner at opføre. Det kan du læse om på dette link: https://kjavis.dk/debat-hvad-der-er-sparet-det-er-tjent/

Det største, politiske argument for at opføre storkøkkenent er, at der er for lidt plads i kommunens eksisterende køkken, og at der i takt med, at der bliver flere ældre også skal laves mere mad.