Ny café og gårdbutik åbner snart på Fyns Hoved

2
3439
Berit Gårdcafé

Berit og Claus Jensen har investeret mange timer i at renovere og klargøre bygningerne til Fynshoved Café- og gårdbutik. Foto: ETKerteminde

 – Det skal være et stille og roligt sted, hvor man kan sidde og kigge ud på noget stille og roligt.

Gårdcafé Martofte

Selv i blæse – og gråvejr er udsigten ved Lillestranden ud mod Mejlø og Langø fantastisk. Foto: ETKerteminde

Vi befinder os lige efter det område, nogle kalder for det fynske Key West (Key West er det berømte område i det sydlige Florida, hvor bl.a. Ernest Hemingway boede og hvor man de fleste steder kan se vand til to sider, red.) Her hedder vandet blot Lillestranden mod vest og Storebælt mod Øst.

Lige før indkørslen til Nordskov på venstre side kommer til efteråret Fynshoveds egen café og gårdbutik.

Med den enestående udsigt direkte ned mod Lillestranden og Mejlø er det en oplagt placering, når man lige bliver vist rundt på den gamle gård, hvor Berit og Claus Jensen i de sidste år har arbejdet intensivt med at realisere deres drøm.

Det har ikke været en nem vej med hverken finansiering, restriktive myndigheder og så lige den detalje, at begge de kommende café-ejere har fuldtidsjob i forvejen. Berit har fejret 21-års jubilæum i Daginstitution Munkebo og manden Claus sjovt nok samme jubilæum hos J. Chr. Juhl’s Fiskeeksport i Kerteminde, hvor han arbejder som levnedsmiddeltekniker. De mødte hinanden for knap 30 år siden, da han som uddannet slagter betjente kunderne i Bilka Odense, mens Berit bestred diverse lederstillinger i samme butik.

Det vil blive Berit, der kommer til at stå for den daglige drift af cafeen og gårdbutikken.

De to har sammen med familie, gode venner og dygtige håndværkere efterhånden fået det, der med et endog meget positivt ejendomsmæglerudtryk kan betegnes som et håndværkertilbud til at ligne et sted man kan være bekendt at invitere gæster ind i.

– Der har ikke boet mennesker i huset i mere end 35 år, så det er den helt store tur, vi snakker om, siger Berit, mens hun viser rundt i det, der om nogle måneder skal blive et attraktivt stoppested for turister, sommerhusejere og andre af de mange mennesker, der besøger det naturskønne Fynshoved.

– Alt hvad der er renoveret er sket med respekt for de gamle bygningers historie og med mulighed for at få en ”fortælling” om stedets oprindelige anvendelse.

Weekend-og ferie åbningstider
Caféen skal i første omgang have et simpelt sortiment med kaffe og kager og lette frokostretter. Det bliver også muligt at købe et glas hvidvin eller en kold pilsner.

– Men det skal begynde, så vi kan følge med. Jeg regner med, at vi laver lidt skilte med menuen, og når vi så har solgt det, piller jeg det ned og laver noget nyt, siger Berit.

Det bliver primært hende selv, der skal både kokkerere, servere og gøre rent. Derfor forventer de, at åbningstiderne placeres fredag, lørdag og søndag samt omkring skolernes ferieperioder.

– Og så må vi se, hvordan det udvikler sig. Det er lidt den måde vi gør tingene på. Oppe fra og ned, siger Claus.

Udover selve caféen kommer Fynshoveds kommende turistattraktion også til at rumme et lille museum. Berits forældre, Ove og Kirsten, har gennem mange år samlet diverse redskaber i flintesten over det meste af familiens marker tæt på Fynshoved.


Det er i denne montre, udlånt af Hindsholm Egnsmuseum, at flintestens-effekterne kan ses af gæsterne senere på året. Foto: ETKerteminde

– I lokalet ved siden af caféen åbner vi et museum med fund, der er flere tusind år gamle. Det jeg synes er så fint, er den røde tråd det giver til historien med at dengang var det ikke nødvendigt at tilsætte alt muligt kunstigt i naturen, siger Berit og fortsætter: – Man brugte de materialer, der var tilgængelige og så levede man sit liv. Det er det, vi gerne vil videreføre her. Uden at det bliver fanatisk.

Naturligt kød
Berit hentyder bl.a. til, at noget af kødet, der vil blive serveret på caféen, kommer fra parrets egne dyr, der græsser flere steder på Fynshoved og på de omkringliggende naturarealer.

– Vi er de eneste landmænd helt herude, der har køer og får som naturplejere og de får ikke andet foder end det, de kan finde på markerne. De lever hele deres liv i naturen. Det kan vi godt lide, siger Berit.

– Vi vil prøve at tilgodese de ønsker til menuen der er efterspørgsel på i det omfang vi kan. Vi vil gerne bare gøre det godt. Og stille og roligt, siger Berit.

Og det er nærmest tæt på at være visionen for parrets virksomhed.

– Det skal være et stille og roligt sted, hvor man kan sidde og kigge ud på noget stille og roligt.

Fynshoved Café og Gårdbutik håber på, at åbne umiddelbart inden skolernes efterårsferie.

Fakta:

  • Selve projektet med café og museum løber op i i alt 1,6 millioner kroner.
  • Projektet er blevet bevilliget 540.000 fra LAG MANK samt 100.000 kroner fra Turistudviklingspuljen i Kerteminde Kommune. Resten finansieres privat.
  • Fynshoved Café- og gårdbutik, Fynshovedvej 685, 5390 Martofte