Længe leve pølsevognen!

1
459

Her ses Fyns bedste pølsedame i en sommerversion, og med Café Fodkolds største sællert: Den ristede hotdog med det hele. Foto: RMJ

Pias Pølsevogn på Torvet i Kerteminde kan stadig bryste sig af at kunne kalde sig Fyns bedste, og lige præcis i dag kan hun, sammen med pølsevogne landet over, fejre 100 år med en af danskernes foretrukne fast-food stationer.

Det skal ikke være kvadratmetrene, der afgør den kulinariske oplevelse, og hos Pia Hansen og Pølsevognen på Torvet, der i alt råder over 30 m2 stadeplads, men hvis arbejdsområde må siges at være et af de mindst mulige eksisterende overhovedet, da er smagen i top. Det bevidner kunder, der for manges vedkommende har frekventeret Pølsevognen hele livet, og senest gennem de sidste snart 20 år, hvor det er Pia Hansen, der har stået for serveringen.

– Der kan være rigtig mange ting herinde hvis man putter det pænt, griner hun, der står imellem køleskabe, pander, toastvarmere og kasseapparat. Knap et par meter er der fra den ene ende til den anden. Vognen er specialdesignet efter Pias egne ønsker og er en fast vogn, i forhold til “Københavnerpølsevognene”, der blev trukket ved hånden og ved hjælp af en lille motor.

– Den første vogn jeg havde var lejet, men den var ikke særlig god, fortæller hun. – Men den jeg har nu har Haaning i Thisted designet efter mine ønsker. Den er fra 2004, men jeg startede reelt i 2002, så jeg kan fejre 20 år på Torvet til næste år.

Historien om Pølsevognen i Kerteminde går tilbage til 1953, hvor den stod ved Ørnen. I dag står den fast i hjørnet ved kirkens kulturhus, og af kunder har den selvfølgelig mange lokale, men mange kommer også fra Odense og andre dele af Fyn.

Politiske undersøgelser og socialkontor
– Vi plejer at sige, at vi er et mini-turistkontor, nyhedsformidling og socialkontor, griner hun, og ivrigt debatforum kan man da også godt kalde det. Desværre ikke så meget i øjeblikket, da man jo grundet corona ikke må indtage sin mad i vognen og skal holde afstand.
Men i tidernes morgen, som forhåbentligt snart kommer igen, har man da selv prøvet at bestille en af retterne på spisekortet, stille sig godt tilrette ved disken med skue ud over kirken og Torvet, og så pludselig høre andre tale om et eller andet som man enten selv ved noget om, og derfor kan blande sig i debatten, eller også ønsker at høre noget om, og derfor spørger, nå, er det virkelig rigtigt, eller lignende, og så går snakken. Ofte med Pia Hansen som samtalekatalysator. En snak om løst og fast, om den og det. Også selvom man ikke kender hinanden.
Og når maden er indtaget, og livet går videre, siger man tak for snakken, og forsvinder ud i bylivet med følelsen af, at her i pølsevognen, der er sgu’ skide hyggeligt, for her taler alle med alle uanset alder og stand – i Pølsevognen er vi alle ens, vi er sultne, og Pølsevognen kan på denne måde minde lidt om en italiensk kaffebar, hvor man står op for at indtage sin kaffe inden man tager på arbejde. Og Pia Hansen bekræfter, samtaleemnerne ved disken er både farverige, og af og til da også politiske:
– Når vi kommer længere hen på året et år som i år, hvor det er valgår, da kommer politikerne jo gerne for at både at spise, men også for at stikke en finger i jorden i forhold til hvilken retning folkestemningen blæser, fortæller hun. – Her kan jeg da godt vejlede lidt i forhold til hvad der rører sig, så de ikke træder i suppedasen.

Corona resulterer i udvidet kundegrundlag
Lige nu er det mest corona, der er samtaleemnet, og selvom folk er trætte af det, forsøger Pia Hansen gerne at vende stemningen og få folk til at se de gode sider af hvad man ellers kun ser som dårligt.

Med corona oplever Pia Hansen endnu flere kunder fra Odense end normalt, for folk skal ud at gå tur, og gerne også nye steder på Fyn. – Forældrene kan så lokke med, at går børnene med på turen, ja så kan den ende her hos mig ved Pølsevognen, smiler hun. Og det er vist ikke kun i coronatiden, der lokkes med Pølsevognen, og det kan man sige af ren erfaring, har man et barn i husstanden. For børnene elsker at komme i Pølsevognen, og mange Kerteminde-børn kommer tit og ofte for en rød med brød og et glas saftevand:
– På denne måde kan man få børn til mange ting, griner hun.

Generelt så støtter samfundet op om Pølsevognen, ligesom det lokale erhverv gør brug af vognen: – Jeg er meget glad for at vi her i Kerteminde støtter op om hinanden, siger hun.

Verdens længste hotdog
I år bliver jubilæet for de 100 år med danske pølsevogne ikke fejret med det helt store, men i 2022 går Pia Hansen all in med sit 20 års jubilæum: – Jeg lover jeg nok skal sætte gang i gaden, og jeg har allerede en del planlagt, afslører hun, og håber samtidig, at 2021 alligevel vil give anledning til at markere de 100 års jubilæum. – Noget andet jeg også gerne vil er at komme i Guiness Rekordbog med verdens længste hotdog.

Rekorden er i dag på 86 meter, men den skal være meget længere: – Hele Langegade skal kunne stå og putte ketchup og sennep på. En kæmpe tagrende med bagerbrød og en masse pølser. Den må gerne være 100 meter!, håber hun på.

Skal Pia Hansen selv en sjælden gang spise noget fra vognen skal det være en original ristet hotdog, men det sker ikke så tit. Ligeså bruger hun heller ikke pølse-lingo, og kender faktisk kun til en Karl Stegger i skinkevest, som vist er en fransk hotdog med agurksalat eller lignende, griner hun. – Man bruger det vist mest på Sjælland, konstaterer hun. Og i forhold til  hvor i landet man bestiller pølser skal man da også lige være lidt opmærksom, for bestiller du med det hele i Jylland risikerer du at få rødkål på, eller italiensk salat – eller med marmelade…

Service, kvalitet og gode priser
Men de største kunder hos Kertemindes pølsevogn er altså kerteminderne selv, og om kunderne her, fortæller Pia Hansen, at de er meget kvalitetsbevidste og at de forlanger god service og selvfølgelig gode priser.
– Denne kombination fanger folk, griner hun, der er meget bevidst om hvilke typer af personer hun ansætter. – Det er hyggeligt at stå i Pølsevognen, men det er altså hårdt arbejde. Der er meget at lave ud over også at hygge om kunderne og sælge. Forestil dig når en hotdog kun koster 25 kr., så skal der altså mange varer igennem førend det giver en god arbejdsløn.
– Det siges ofte til mig, at jeg er alt for billig, og det er ja da også, men det hænder da jeg justerer på priserne.

Tilbage står det faktum, at Kertemindes Pølsevogn er og bliver (forhåbentligt altid) en fast, elsket og traditionel del af bybilledet. En del af byen, som er med til at gøre Torvet hyggeligt, og i sidste ende med til, ud over at skabe en god del arbejdspladser, at danne baggrund for byens DNA som det sted man går hen, hvis man vil sludre uformelt med sine medborgere – og selvfølgelig, hvis man vil forkæle sig selv med en god middag.