Kerteminde havde alt det, vi havde drømt om

0
612

Jesper og Randi har en god arbejdsfordeling, hvor Randi hersker ”upstairs” og Jesper styrer ”downstairs”. Og den arbejdsdeling har holdt alle årene. Mor bestemmer i butikken, og far ordner bageriet. Foto: RMJ

I 1992 dukkede Randi Rhod og Jesper Larsen op i byen for at kigge på bagerbutik. De er her stadig, men det er blevet sværere og sværere at drive en bager forretning.

(Annoncørbetalt indhold)

– Kerteminde? Hvor pokker ligger Kerteminde?

Jesper Larsen griner, mens han fortæller, hvordan han og hustruen Randi endte med at købe bagerforretning i Kerteminde. De vidste ikke, hvor byen lå. De havde regnet med at skulle etablere sig i nærheden af Horsens, og i hvert fald kun 50 km fra byen.

Men ejendomsmægler Søren Lillienhof fik dem overtalt til at køre til Fyn.
– Vi kørte og kørte og tænkte, at det er godt nok langt væk, men da vi kørte fra Odense mod Kerteminde, begyndte vi at tænke, at her er da så flot. Vi kom tidligt og gik derfor en tur i byen. Og så gik det op for os, at Kerteminde havde alt det, vi havde drømt om. Vi havde kigget på mange bagerier, men det var altid faldet på, at den tilhørende lejlighed var en skodbolig. Men da vi kom ovenpå her, gjorde vi store øjne. 186 m2 i god stand. Så ja, vi købte bageriet. Det var faktisk kærlighed ved første blik, fortæller parret.

Og her i 2020 er de stadig i Kerteminde. Dengang de kom, var de henholdsvis 28 og 27 år. De kom med to børn, men med planer om et tredje, som så blev født i Kerteminde. Det eneste, parret egentlig savnede, var en have, men nogle år senere havde Søren Lillienhof skaffet dem et dejligt sommerhus på Langø.

Omsætningen steg og steg
Den 15. marts 1992 overtog Jesper og Randi så Clausens Bageri. De fik en god start. De havde masser af nye og gode ideer, så omsætningen voksede og voksede. Parret havde også en god arbejdsfordeling. Randi herskede ”upstairs” og Jesper styrede ”downstairs”. Og den arbejdsdeling har holdt alle årene. Mor bestemmer i butikken, og far ordner bageriet.
– Og nu har vi arbejdet sammen i 28 år på den måde. Og vi har aldrig været rygende uenige. Vi er gode til at finde løsninger sammen.

Som sagt kom de til Kerteminde med masser af nye ideer. Bl.a. var Jesper glad for at lave kager. Han skulle egentlig også have haft en konditoruddannelse, men da han og Randi mødtes på bageruddannelsen, så blev han hængende.
– Men man behøver altså ikke være konditor for at lave gode kager, indskyder Randi kærligt.

Ødelæggende lukkelov
De gode ideer strømmede ud i bageriet. I så høj grad, at kunderne tit kom og spurgte, hvad er der så af nyt i dag? Og der blev solgt masser af kager. Men så slog lynet ned i form af en ny lukkelov i 2012.
– Den forbandede lukkelov, kommer det tørt fra Randi.
– Ja, den har slået mange bagerforretninger ihjel, vi kan jo ikke konkurrere med f.eks. Brugsens store brødafdeling, og bake off brødet fra tankstationerne og discountbutikkerne, siger Jesper.

Så efter mange gode år begyndte det at gå ned ad bakke.
– Tidligere havde vi nogle kanon søndage. Folk stod i kø langt ud på gaden for at købe brød. Det stoppede. Der var fire bagere i Kerteminde, da vi startede i 1992. Den ene lukkede ret hurtigt efter, og efter nogle år var vi to tilbage.

Det havde jo ikke noget med lukkeloven at gøre, men det var bare udviklingen.

Parret måtte se sig om efter andre kunder. Man fik en aftale om leverancer til Bøgebjerg Camping med morgenbrød, og Kerteminde Camping kommer og henter bestillinger.

Påskeæg blev en kæmpe succes
Men der skulle mere til, og derfor begyndte Jesper at arbejde mere med chokolade. Man lavede allerede påskeæg, men det var i mørk chokolade, og der skete ikke så meget udvikling, men da han fandt på at bruge lys chokolade, så skete der noget.
– I dag er det sådan, at når vi sælger et påskeæg med mørk chokolade, så sælger vi næsten tre med lys. Det var en gave for os, og det blev en gave til kundernes børn og børnebørn. De vil nemlig kun have lys chokolade. En kunde fortalte os, da han kom for at købe æg til sine børnebørn, at de havde skrevet på gækkebrevet, at det skulle være fra Clausens, så de er virkelig populære, griner Jesper.

I dag har bageren også stor succes med fyldte påskeæg. Der er nemlig flere og flere virksomheder, der giver påskeæg til deres medarbejdere. Sidste år blev der solgt omkring 800. I år nåede man op over 1000 æg, som naturligvis er fyldt med hjemmelavet chokolade. Til sammenligning sælger bageren 250 almindelige påskeæg. Og der er også god afsætning i de hjemmelavede flødeboller.
– Men det betyder også lange dage. Vi bruger meget af vores fritid på æggene. Men så har vi også en weekend, hvor vores tre piger og deres mænd kommer hjem, og giver en hånd med.

Bagerparret har også skabt en anden niche. De holder nemlig marcipan-arrangementer, hvor folk kommer og får lavet deres egen marcipan til julen, under kyndig vejledning af bagerparret. Det er blevet en stor succes og svært at komme til. For de grupper, der har prøvet, melder sig som regel til næste år.  Sidste år havde man 15 af slagsen, og mere kan de ikke overkomme. Der er jo også en forretning, der skal passes.

Der er også sket ændringer i sortimentet af brød. Pludselig blev det yt at spise hvidt brød. I det hele taget er fedt og sukker ildeset.
– Og hvad er der lige i brød og kager, udbryder Jesper.

Clausens Bageri hoppede også med på vognen med nye former for brød, med masser af kerner, langtidshævede og bagt i stenovn.
– Det var møllerne, der kom med opskrifterne, og de kunne ikke forstå, at vi ikke ville have så meget af det nye mel. Men faktum var, at vi ikke kunne sælge de brød her i Kerteminde.
– Det tog faktisk 10 år, før det lykkedes, indskyder Randi.

Og i dag laver man faktisk ikke længere de ellers så berømte 3-kornsbrød. Tilbage er dog valnøddebrødet. Ellers er det de grove brød med kerner, der sælges. Dog laver bageren stadig lidt hvidt brød. Der er stadig kunder, der gerne vil have det. Til gengæld sælger man virkelig mange rugbrød.

Kagedelen går ikke, som Jesper gerne vil have det. Og det er ærgerligt, for han har så mange ideer. Han har bl.a. været på kursus på La Glace. Men han giver ikke op. Selvom sukker og fedt er yt på mange måder, så er der et sted, hvor kunderne slår gækken løs.
– Vi sælger vildt mange fastelavnsboller. Det er lidt imponerende, hvor mange vi kan sælge. Det samme med hveder. Det vil kunderne bare have. Og det skal ikke være grove hveder.

Tanker om fremtiden
I dag er bagerparret henholdsvis 55 og 54 år. Og de er så småt begyndt at tænke på fremtiden. Der er ingen af deres piger eller svigersønner, der kunne tænke sig at tage over.
– For år tilbage ville jeg have sagt, at det kunne da være en god ide, men ikke nu. Det er hårdt og svært arbejde. Faktisk tror jeg, at vil man have en bagerforretning, skal man slå sig ned i en storby. Der kan man få en god forretning, men ikke i en by som Kerteminde. Vi har stadig mere og mere konkurrence på brødsalget, og dem, der laver bake off, bliver også dygtigere og dygtigere. De bruger ganske vist tilsætningsstoffer, og kvaliteten er ikke den samme, men det er jo billigere, konstaterer han tørt.

Pensioneringen er ikke lige om hjørnet, men senest om 11 år er det nok slut. Så kan kroppen ikke klare mere. Selvom parret har ansat tre svende, der tager de sure timer om natten, kan bageren ikke slappe af. Der er nemlig også meget administrativt arbejde, regler og forordninger, der skal iværksættes. Nogle gange går mandags-fridagen med at printe ud. Randi kan heller ikke slippe arbejdet i bageriet. Hun holder sådan set aldrig fri. Heller ikke lørdag og søndag.
– Men det er jo kun nogle få timer, så det går, men jeg vil gerne selv have styr på tingene, erkender hun grinende.

Og så er der jo også regnskaberne.

Bageren holder aldrig helt lukket. Der er jo gode medarbejdere. Men kæmpelange ferier er det ikke blevet til i løbet af 28 år. Tre gange 14 dage i træk. Sidste år 10 dage og ellers mest en uge.
– Da børnene var små, boede vi i vores sommerhus hele sommeren. Vores forældre boede der så på skift sammen med børnene, når vi skulle på arbejde igen.

Trods de mange arbejdstimer, har parret dog også overskud til at dyrke fritidsinteresser sammen med gode venner. De har begge løbet halvmaraton og de dyrker også powerwalking.

Men tilbage til fremtiden. Hvad skal der ske? Kan man overhovedet sælge forretningen som bageri?
– Det er jeg meget spændt på. Måske ender det med, at vi forpagter det ud, og så beholder vi lejligheden. Men indtil videre fortsætter vi, siger de begge.

De er glade for deres forretning og de mange gode, trofaste kunder. Desværre oplever de mere og mere, at turisterne ikke bruger så mange penge i butikken. Tyskerne handler i  Aldi. Men heldigvis er der mange nordmænd i Kerteminde.
– Og de er ligeglade med, hvor meget tingene koster, griner Jesper. Så flere af dem.

Corona tvang bageren til at tænke ud af boksen
Og her kunne historien være sluttet, men nogen gange sker der pludselig noget, der tvinger os til at tænke i andre baner.

Det skete også for Jesper og Randi, da Danmark blev ramt af Corona-epidemien. For når nu kunderne ikke kunne komme til Clausens, så kunne Clausens måske komme til kunderne.

Og heldigvis havde man en Facebook-side med noget over 3.000 følgere. Og den fandt man så ud af, man kunne bruge sammen med andre sociale medier.
– Så vi kørte morgenpakker ud til næsten hele Kerteminde og opland. Det blev til ca. 700 morgenudbringninger. Det var en kæmpe succes, men også hårdt arbejde, men jeg syntes, det var super sjovt at møde kunderne hjemme hos dem selv, fortæller Jesper.

Og status er, at i dag har Clausens 4.100 følgere. Udbringningen er stoppet nu, men bagerparret fortsætter, i fællesskab med deres døtre, med at tænke ud af boksen. De har bl.a. lavet doughnuts og bryster til far på Fars Dag. Og de er stadig super aktive på Facebook. Der er bl.a. ja tak tilbud, konkurrencer, og de er blevet bedre til at gøre opmærksom på deres nyheder.

Clausens Eftf. Bageri & Café
Langegade 39, 5300 Kerteminde
Tlf. 65321100
Facebook