Empati og omsorgen for andre øges

0
274

Naturen og vores børn – to ting der blandt andet lige nu er fokus på. For vi må opholde os ude i naturen så meget vi vil, og vejret er med os. samtidig ser nogen af os vores børn blomstre ved den megen forældretid, der hersker grundet lukning af institutioner. Foto: Michaela Fukacova.

Håbet lever og den undtagelsestilstand, vi lige nu befinder os i, får forhåbentligt snart en ende. Så lad os tage et kig på de positive historier, der også findes derude

Virksomhedspakker, banker der forlænger kreditterne, danskere der hentes hjem fra udlandet med særfly og en kineser, der flyver ind med værnemidler til Danmark. I store træk sker der faktisk også positive ting ude i vores samfund lige nu, hvor social- og sundhedsarbejdere, læger og sygeplejepersonale arbejder i dobbelttempo for at følge med. Danskerne, ja hele verden, tænker lige nu på hvordan de kan hjælpe andre, der måtte have brug for det i den situation de nu engang måtte befinde sig i, samtidig med at kloden får et pusterum fra støj, os og forurening.

Overalt skyder en bølge af omsorg for fremmede frem, i og med at mange lige nu tilbyder deres hjælp til at handle for de ældre og svage, som frarådes at gå ned og handle selv. Det oplevede Anders Sejdelin, da han oprettede Facebook-gruppen Hjemmekarantæne i Kerteminde og Omegn, der har lidt over 1000 medlemmer, og som har oprettet et telefonnummer man kan ringe til, hvis man skal bruge hjælp til at få handlet. For nyligt donerede SuperBrugsen deres egen spalteplads for at telefonnummeret kunne komme ud til så mange som muligt:

Her i lokalsamfundet, hvor forretningsdrivende enten må lukke helt eller køre på nødblus, er der et stort fokus på hvordan man kan holde hjulene i gang. Forretninger har været tvunget til at tænke i alternative løsninger, og det kommer bl.a. til udtryk i take-away ordninger og udbringninger, som mange lige nu tilbyder.

Hos Anexet café Agnes H kaster man lige nu al energi ind i at overleve. Alle Anexets arrangementer lukket ned foreløbigt, og de hænder man har til rådighed bruges lige nu til at levere take away i Café Agnes H. Fotograf Stephen Freiheit, der lige nu er kreativ samarbejdspartner  hos Agnes H fortæller:

– Vi skal ligesom alle andre med take away løbe stærkt hvis vi på nogen måde skal få det til at løbe rundt. Vi mister jo indtægten på de drikkevarer, folk normalt bestiller når de kommer herude i caféen. Men det er fedt at lave noget vi ved folk kan bruge, fortæller han om den opbakning kerteminderne lige nu viser omkring caféen, der sælger take away fredag, lørdag og søndag.


Café Agnes H på en normal dag. Foto: Emil Andresen

– Vi lukker selvfølgelig kun få ind ad gangen, og vi kører bæredygtig emballage, og man skal huske at bestille hvis man ønsker take away.

I handelsstandsforeningerne i både Langeskov og Kerteminde har man valgt at nedsætte kontingenterne for at komme medlemmerne i møde, ligesom forretningerne tænker kreativt med udbringning:

– Vi skal hjælpe hinanden igennem det her så godt vi kan, sådan at når vi står på den anden siden af denne krise stadig har et handelsliv i Kerteminde, udtaler formand for Kerteminde Cityforening Jonas Nielsen. – Man kan holde sig ajour med hvad Cityforeningens forretninger kan tilbyde på vores Facebook-side.

Både Butik Nille, Clausens Eftf. og Den Gamle Købmandsgård bringer varer ud til kunderne i disse dage. Både for kundernes skyld, men også for deres egen, da handlen langsomt er ved at gå i stå, i og med at myndighederne opfordrer danskerne til at blive hjemme.

Og derhjemme er vi så lige nu, hvor vi gør lidt ekstra rent og skal lære at være endnu mere sammen med familien. Nogen, som især nyder godt af dette, er børnene, der pludselig ser ekstra meget til dem de elsker og allerhelst vil være sammen med, nemlig mor og far. Fra de virksomheder, der har sendt medarbejdere hjem med hjemmearbejde, kommer en forståelse af, at der også skal være tid til børnene, der ikke længere kan passes af bedsteforældrene.

Hjælpeorganisationer som Røde Kors, Red Barnet og Ældresagen forsøger lige nu at gøre hvad de kan for at imødekomme et stort antal af ensomme ældre, både med telefonkontakt og hjælp til daglige gøremål. Røde Kors matcher lige nu folk som vil hjælpe med folk som har brug for hjælp her, og Red barnet forsøger at hjælpe familier, der har svært ved at klare en hverdag hvor alle institutioner har lukket.

Næste skæringspunkt bliver den 14. april, hvor nedlukningen af Danmark på nuværende tidspunkt ophører. Håbet lever derude, hvor vi lige nu lærer at tage hensyn til hinanden, hjælpe hinanden og gøre hvad vi kan for at komme så godt som muligt på den anden side af corona-virus. Og lad os så fortsætte med at være ligeså søde og forstående overfor hinanden som vi nu har været indtil videre i denne usædvanlige hverdag.