Det er nu, du skal handle lokalt

0
126

Lige nu er det tiden til at slå et slag for at handle lokalt, udtaler formand for Kerteminde Cityforening Jonas Nielsen

Det gik egentligt meget godt, lige indtil for nyligt, hvor en virus satte hele verden i stå. Kerteminde Cityforening stod overfor en generalforsamling, og er i øjeblikket i gang med at sætte en tv-annonce, der skal gøre hele Fyn opmærksom på handelslivet i Kerteminde, i søen.

– Da jeg indså, hvor vi var på vej hen, så jeg mig nødsaget til at kontakte Tornøes Hotel, hvor vi sædvanligvis holder vores generalforsamling, for at aflyse middag og lokaler. Men det syn der mødte mig hos medejer af hotellet Ulrich Birkerod skal jeg sent glemme, for sjældent havde jeg set en mand så ked af det, fortæller Jonas Nielsen.

Hos Tornøes Hotel har man for nyligt bygget om for mange millioner kroner, og i år skulle pengene tjenes ind igen. Men corona-pandemien har lagt ordrebogen øde så langt øjet rækker.

– Da besluttede jeg mig for at besøge Cityforeningens medlemmer i deres butikker for at se på status derude og for at forsøge at gøre noget, og jeg kan konstatere, at det er slemt. Mange af butikkerne ligger nærmest øde, og især for udvalgsforretningerne bliver det slemt. Men alle står de klar med sprit på disken for at holde forretningslivet i gang og for at servicere kunderne på bedste vis, fortæller han.

Cityforeningens bestyrelse gik derfor hurtigt sammen over internettet og tog en beslutning om at imødekomme medlemmerne økonomisk ved at kigge på sammensætningen af kontingentet, ligesom man lige nu opfordrer hinanden i foreningen til at snakke med hinanden om den svære situation, som selvstændige erhverv lige nu står i.

– Vi står nogenlunde stærkt i Cityforeningen, for vi står sammen, og det skal vi bare gøre endnu mere i den kommende tid.

Se indslaget om Kerteminde Cityforening på TV2/Fyn her

Byens aktiviteter står på spil
Som bekendt er det Cityforeningen i Kerteminde, der står bag Kræmmermarkedet og som er hovedsponsor på Kirsebærfestivalen, ligesom de står for julebelysningen i gaderne til jul:
– Vi er i øjeblikket nødt til at kigge på de forskellige aktiviteter vi støtter i løbet af året samtidig med at vi kigger i foreningens pengekasse. Derfor er det på baggrund af dette også vigtigt, at man fortsat handler lokalt, da det er det lokale erhverv som står bag sponseringen af disse events.

– Det bliver jo det næste vi må skære væk, hvis situationen fortsætter. Vi afventer lige nu for at se hvad der sker. For får vi ikke gang i butikkerne igen, så får vi ikke råd til at støtte arrangementerne. Og det er slet ikke sikkert, at vi til den tid overhovedet må mødes i større forsamlinger.

Regeringens hastelove er endnu ikke gået ud over alle forretninger, ligesom det er i flere andre europæiske lande, hvor det kun er fødevareforretninger der har lov at holde åbent. Men ingen ved hvorvidt det bliver det næste skridt i Danmark. Det kommer helt an på om danskerne kan finde ud af at agere i den nye virkelighed, hvor vi altså opfordres til at spritte hænder, holde afstand og blive inden døre ved den mindste mistanke om smitte. Ikke alle er tilsyneladende lige gode til det, hvis man i går lyttede til regeringens og regentens taler.

Regeringen rækker hånden ud
– Vi er glade for at regeringen også rækker ud til små og mellemstore virksomheder, og i det hele taget stiller sig til rådighed. Men hvis ikke vi har nogen omsætning i forretningerne, så er det stadig svært for os at se hvor det hele ender. For uden omsætning klarer vi den ikke.

For dagligvarebutikker, bagere og pølsevognen på Torvet er der stadig god handel, men både Rudolf Mathis og Restaurant Firenze har valgt at lukke for gæster. Dog har man stadig take away i Trollegade. Ligeså har andre butikker i Kerteminde også grebet muligheden for at bringe varer ud:

– Vi har egentligt altid praktiseret udbringning, fortæller Jonas Nielsen, men nu har vi bare lidt mere fokus på at fortælle det.
Ligeså har man i vinforretningen valgt at sprede den ugentlige vinsmagning ud på flere dage så folk ikke klumper sammen i butikken.

– Det skal vi for alt i verden undgå nogen steder i forretningerne, siger Cityformanden, der opfordrer medlemsbutikkerne til at tænke ud af boksen i den svære tid. På Cityforeningens Facebook-side kan man følge med i hvem som bringer ud.

Kerteminde Cityforening har også rakt ud til Kerteminde Kommune for at tilbyde deres hjælp i tilfælde af at den kan være nyttig.

– Vi skal lige nu og i den kommende tid stå sammen og huske at spørge vores nabo, om de skal bruge hjælp til noget, slutter Jonas Nielsen. – Husk at handle lokalt i det omfang du kan og har behov for at handle. Ring gerne til forretningen og hør om muligheden for udbringning så ikke verden går helt i stå, eller køb et gavekort til Cityforeningen til den fødselsdag du skal til, når det hele er overstået.

Jonas Nielsen har selv en udvalgsbutik i Kerteminde, og som formand for Cityforeningen vil han gøre alt hvad han kan for at tale forretningslivets sag i en for mange meget svær tid. Foto: Arkiv