Campingplads i en usædvanlig tid

0
511

Den 1. maj tager Marie Møller (tv) over efter sin mor Lise Nielsen som campingværtinde. Foto: KJ.

Der er meget stille på Fyns Hoved Camping, hvor der i denne tid og med det vejr, vi har for tiden, burde summe af liv. Campingpladsen holder åbent, men bortset fra tre fastliggere er der tomt lige nu. Samtidig er det umuligt at sige om sommeren bliver bedre.

Solen bager ned over campingpladsen, der ligger lige syd for Fyns Hoved, og ud mod Storebælt.

Der plejer især at være rift om pladserne ud mod stranden, men selv der er der tomt i denne tid. Forklaringen er selvfølgelig coronakrisen, der er meget synlig på de opslag ved receptionen, der opfordrer til, at man holder afstand, og at der kun må være en enkelt familie ad gangen inde i receptionen.

Ingen kan være i tvivl om, at coronakrisen er over os, når man ser de mange opslag ved indgangen til campingpladsens reception. Foto: Kj

Besluttede ikke at lukke

Campingværtinde Lise Nielsen fortæller, at for hende var det ikke aktuelt at beslutte om campingpladsen skulle åbne til påske.

– Vi besluttede, at vi ikke ville lukke, forklarer hun. – Fyns Hoved Camping har helårsåbent, så pladsen var klar og i funktion, og vi besluttede altså ikke at lukke.

Normalt ville her have været mange tyskere, hollændere sammen med danske campister, men grænserne er som bekendt lukkede.

– Specielt i et vildt godt vejr, som det vi har for tiden, burde her være masser af mennesker, siger Lise. – Det er rigtigt trist og ærgerligt!

”Kommt leider nicht”

Hun læser en nærmest hjerteskærende besked op fra en mail fra en tysk familie, der i flere år har betragtet Fyns Hoved Camping som deres helt særlige fristed. De bestilte plads for længe siden, men nu er de nødt til at melde afbud, og man kan høre på deres mail, at det har gjort virkelig ondt at se i øjnene, at de ikke kunne tage til Fyns Hoved i denne sommer.

– De bor i en lejlighed i Berlin, og de ville så gerne komme herop, men det er jo ikke muligt, siger Lise Nielsen beklagende.

Tyskerne spørger, om mon ikke den dansk-tyske grænse snart bliver åbnet igen, så de kan komme af sted. Det er, hvad man kan kalde et godt spørgsmål. Og ingen kan formentlig svare på det lige for tiden.

Generationsskifte i næste uge

Med i receptionen er Marie Okholm Møller, Lise Nielsen datter.

Marie fortæller, at hun og hendes mand overtager ansvaret for campingpladsen den 1. maj, men generationsskiftet kommer til at gå mere stille for sig, end hun nok havde troet. En helt anden ting er, at skattevæsenet har været ualmindelig langsommelige til at behandle sagen om generationsskiftet.

– Egentlig mærkeligt, når der som her er nogle unge, der er parate til at overtage en virksomhed, der ligger så langt ude på landet, siger Marie.

Hun er bestemt ikke ukendt med at drive campingplads. Det er femte år, hun arbejder sammen med sin mor på pladsen, så hun ved helt sikkert, hvad hun går ind til, når det engang lykkes at få alle formaliteter på plads.

– Det gode, vi får ud af den stille tid, er så, at vi får ordnet en masse på pladsen, fortæller Lise Nielsen. – Vi maler, planter og klipper, alt det, der ellers ville være svært at nå, hvis her var fuldt belagt.

Dette er den værste krise

Lise Nielsen selv er nærmest vokset op på campingpladsen, som i sin tid blev drevet af hendes forældre.

– Jeg husker da bestemt også, at vi har haft kriser før, siger hun. – I 1968 havde vi fx en stor brand herude, og i 1999 var der orkanen, hvor en masse træer væltede. Det var hårdt, og vi knoklede meget længe med at rydde op. Der var faktisk et mobilt savværk herude for at hjælpe, og som et billede på, hvor meget arbejde, der var med det, så brugte vi 60 liter kædeolie, inden al træet var savet op.

Men den her krise er alligevel værre! Dengang var der noget vi kunne arbejde aktivt med at ændre. Coronaen er en usynlig fjende, som det er frygtelig svært at forholde sig til.

Coronaen bliver der taget hensyn til

Opslagene på receptionen fortæller deres tydelige sprog, om at Lise, Marie og alle andre på pladsen tager truslen fra coronaen meget alvorligt.

Af konkrete forholdsregler på pladsen nævner de to, at det kun er toiletter og baderum med direkte adgang udefra, der bliver benyttet. Andre toiletter og baderum, der ligger ud til gangarealer, hvor der kan opstå kø, er lukkede af.

– Men i dag har de fleste vogne jo eget toilet, forklarer Lise.

De to spejder efter mere arbejde og håber, at der sker mere efter 1. maj.

– De fleste danskere har jo brugt deres ferie nu, men vi håber da, at de begynder at komme efter 1. maj. Det er ikke til at vide, om det vil ske, for danske campister bestiller normalt ikke lang tid i forvejen.

– Så er det anderledes med tyskere og andre, der skal køre langt for at komme hertil. De bestiller måske året før for at være sikre på at få plads. Vi kan så håbe, at der begynder at indløbe bestillinger for 2021