Butikker i Langeskov Centret bruger bagindgangen

0
185

Uwe Laigaard i Alex Sko tager imod kunder i sin butik, når bare de finder vej ind gennem bagindgangen. Foto: Chris Miller.

Butikkerne i Langeskov Centret er ramt hårdt af den corona-regel, der siger, at butikscentre siden den 17. marts har skullet holde lukket. På helt lovlig vis begynder flere og flere af butikkerne imidlertid at åbne for kundebesøg ad bagindgangen.

– Det er en vanvittig regel, siger Mogens Birch fra sportsforretningen LC Sport.

– Hvis min butik lå uden for centret, måtte jeg gerne holde åbent. Og vi ser jo hvordan store butikker som Ikea med mange, mange kunder inden døre gerne må åbne, så er det da tosset, at vi ikke må!

Som flere andre butikker i Langeskov Centret henviser LC-Sport sine kunder til at bruge bagdøren, men det er der ikke så mange, der gør, erkender Mogens Birch.

– Vi er jo også ramt af, at der ikke er noget sport for tiden, så faktisk har jeg intet at lave i butikken.

LC-Sport åbner ikke desto mindre igen på torsdag den 30. april kl. 10 til 15.

Desuden håber Mogens Birch på mere åbning efter den 10. maj

I Alex Sko, fortæller Uwe Laigaard, at der faktisk var en del kunder, der fandt vej til hans butik på den første åbningsdag den 27. april. Også i Alex Sko er der adgang via bagindgangen.

Dyrt at bruge hovedindgang

– Den normale adgang via centret er låst af, men benyttede en kunde alligevel den vej, ville det udløse en bøde på 5.000 kroner til mig, butiksindehaveren, fortæller Uwe Laigaard. – Kunden ville får en bøde på 1.500,-

Svært at se logikken

Også Uwe Laigaard har svært ved at se logikken i, at et center som Langeskov Centret skal holde lukket, mens butikker, der ligger for sig selv, gerne må tage imod kunder.

– Men samtidig må jeg sige, at jeg sagtens forstå, at det ikke var nemt for beslutningstagerne hen over en nat at fastlægge gode regler for alle butikker, siger han.

– Jeg kan så forstå på mine kolleger i fx Nyborg, at de slet ikke har den handel, som der normalt ville have. På den måde kan man prøve at se det positive i, at jeg måske ikke har mistet helt så megen omsætning, som hvis alt havde været normalt, smiler han.

Uwe Laigaard fortæller, at han bestemt tager coronasmitten alvorligt.

Uwe Laigaard i Alex Sko sørger for, at alle corona-forholdregler overholdes. Foto: Chris Miller.

– Jeg overholder reglerne, når jeg sørger for, at der er direkte adgang til butikken udefra.  Håndspritten står klar til fri afbenyttelse. Hver aften, inden jeg går hjem, slutter jeg med at spritte af på disk og dankorterminal. Når man prøver sko skal man have strømper på, og man kan låne af mig. Den regel gælder i øvrigt også, når man prøver sandaler – også selv om de færreste synes, at det er sagen med strømper i sandaler.

Strømper på, når man prøver sko – også sandaler. Foto: Chris Miller.

Siden den 17. marts har den eneste handel fra Alex Sko foregået vis Facebook eller andre elektroniske kanaler, hvor kunder har bestilt en vare, og hvor Uwe Laigaard derefter har leveret. Man kunne kalde det en lidt primitiv form for webshop. At kaste sig helt ind på webshop-markedet afstår han fra.

– De store har skabt nogle vilkår for handel på nettet, som det er svært for en lille forretning at hamle op med, mener han.

Plaster på såret

Et plaster på såret for Uwe Laigaard har været, at statens hjælpepakker har fungeret efter hensigten, så der er røget lidt penge ind på kontoen, blandt andet i kraft af hurtigt arbejde fra revisorens side.

– Men det var også tiltrængt, erkender han og fortæller, at den halvårlige leverance af sko til butikken har krævet en ret voldsom udskrivning.

Egentlig har Uwe Laigaard kurser og uddannelser, så han snildt kunne beklæde et job som logistikchef i en større virksomhed, men kærligheden til sko afgjorde, at det gik helt anderledes.

– Jeg har nok flere sko end de fleste, griner han. – Min kone og jeg havde derfor lidt sjov med, at jeg faktisk burde have en skobutik, og da den tidligere ejer trak sig tilbage og solgte Alex Sko, så slog jeg til.

Alex Sko har eksisteret i Langeskov i 77 år. Uwe Laigaard har stået bag disken siden 2015. Butikkens navn skyldes, at den oprindelige stifter hed Alex.

Andre forretninger i Centret, der er tilgængelige er kiosken, Kvickly, Herre Huset, frisørerne og fodterapeuterne. Spisestedet ’Hos Michael’ og pizzariaet har kun åbent for Take away.

Flere butikker har rykket udstillinger ud i baggården. Foto: Chris Miller