Brev på vej til dig: Prisen på fjernvarme stiger

9
3662
Michael Høj Larsen

Direktør for Kerteminde Forsyning, Michael Høj-Larsen. Foto: Kj Arkiv

Tidligere forsikrede Kerteminde Forsyning, at der ikke var planer om fjernvarme-prisstigninger for kunder i Kerteminde. Kunderne kunne derfor ånde lettet op med visheden om at kunne holde varmen over vinteren uden en større regning. Men den plan ændrer sig, når Fjernvarme Fyn hæver deres priser.

Mange danskere går en kold og dyr vinter i møde, og nu bliver Kerteminde Forsynings kunder ingen undtagelse. I et brev, der bliver sendt ud senere på ugen, varsler Kerteminde Forsyning prisstigninger.

Indtil nu har Kerteminde Forsyning kunnet holde deres priser i ro, fordi deres hovedleverandør, Fjernvarme Fyn, ifølge direktør for Kerteminde Forsyning, Michael Høj-Larsen, har været rigtig dygtige til at få deres varme fra mange forskellige kilder, og derfor ikke har været ramt af samme prisstigninger som andre selskaber.

I et tidligere interview fra juni 2022 bekræftede Michael Høj-Larsen, at der ikke var nogle planer om at sætte prisen på fjernvarme op for deres kunder. Det interview kan du læse her.

Men sådan vil det ikke være længere, da der nu i et brev fra Kerteminde Forsyning varsles om en prisstigning på 18-20%

– Grunden til, at brevet kommer ud nu, er, fordi man i fjernvarmebranchen er tvunget til at varsle med tre måneders varsel, hvis nogle priser stiger med mere end 10%, fortæller Michael Høj-Larsen.

Årsagerne til de hævede priser

Det nåede lige at se ud til, at kunderne hos Kerteminde Forsyning var de heldige, der slap fri fra de hævede priser på fjernvarme, men sådan bliver det ikke længere, og det er der to årsager til, skriver Kerteminde Forsyning i deres brev.

Den ene årsag til prisstigningen er den kraftigt hævede pris, der er kommet på el og andre brændselsformer, da det er el-varmepumper, som producerer fjernvarmen på Fynsværket. Den anden årsag handler om, at Kerteminde Forsyning ikke kan dække stigningen i fjernvarmens produktionspris ind på anden måde end at hæve deres priser, da de tidligere i år har sænket deres MWh-pris. Nærmere beskrivelse kan læses i brevet.

– Det, vi har fundet ud af over de senere måneder, er, at der er kommet markante prisstigninger på blandt andet el. Vi kan godt holde prisen i år, men prisstigningerne kan ikke undgå at slippe igennem fra januar 2023.

Uændrede priser i 2022

De nuværende priser hos Kerteminde Forsyning bliver holdt i ro resten af 2022, men fra den 1. januar 2023 skal Kertemindes borgere være mere påpasselige, når de vil holde varmen i de kolde vintermåneder, uden at radiatoren æder for meget af husholdningsbudgettet. I den forbindelse råder Kerteminde Forsyning deres kunder til at se på deres eget forbrug og søge gode råd på nettet.

Falsk tryghed og en anden virkelighed

I andre medier bekræftede den administrerende direktør i Fjernvarme Fyn, Jan Strømvig, også for meget nyligt, at der ikke forventes nogle store prisstigninger.

Mener I ikke, at en prisstigning på 18-20% er meget?

– Jo, for os er det en stor prisstigning, og det er vi kede af på vores kunders vegne. Det er slet ikke noget, som vi er vant til, og 18-20% er meget.

Men hvad er forskellen på administrerende direktør i Fjernvarme Fyn, Jan Strømvigs, udtalelse, for meget nyligt, og så situationen nu?

– Forskellen er nu, at der er store prisstigninger på mange ting, og inflationen i sig selv er på 9%, og set i relationen til markedet, og hvad der sker i øjeblikket, er det en lille prisstigning. Men for et halvt år siden havde jeg ment, at det var en meget stor prisstigning, uddyber Michael Høj-Larsen, direktør for Kerteminde Forsyning.