Birte, Claus og Maria vækker historisk værtshus til live

1
4426
Skænkestuen (2)

Hvis de nye forpagtere formår at holde liv i Skænkestuen seks år frem, kan Skænkestuen fejre 200-års fødselsdag. Foto: arkiv

Med en midlertidig alkoholbevilling er det nu officielt; Skænkestuen åbner dørene igen. 

– “Nå, det går da hurtigt, med at jungletrommerne lyder!” griner Birte Søstrup Rasmussen, da KJ Avis fanger hende over telefonen.

Denne gang lyder jungletrommerne af sandhed, for den er god nok. Birte Søstrup Rasmussen skal snart arbejde på Skænkestuen, hvor hendes kæreste Claus Borup Andersen bliver forpagter, og hendes datter Maria Søstrup Rasmussen skal være hovedbestyrer.

Projektet startede om bordene på Restaurant Varmestuen, hvor Birte Søstrup Rasmussen arbejder. Her er fortalte flere gæster nemlig om deres savn til det gamle værtshus.

– “Til sidst havde jeg hørt så meget om stedet, at min kæreste og jeg gik derned for at kigge ind ad vinduerne, da vi var til Kirsebærfestival,” fortæller hun.

Både hende og Claus Borup Andersen følte en lille forelskelse spire, da de stod der foran de forladte lokaler. Derfor satte de en fremvisning op med ejerne af bygningen.

– “Der var min datter også med, og vi faldt alle sammen pladask for stedet og tænkte ‘her skal bare åbnes igen!'” husker Birte Søstrup Rasmussen.

Nu går arbejdet i gang

Det nye Skænkestue-hold og ejerne af bygningen indgik en midlertidig aftale. De fremtidige forpagtere ville gerne være sikre på at kunne få en bevilling, før de sagde endeligt ja til noget, og udlejerne ville gerne være det samme, så de ikke kom til at spilde arbejdskraft.

Lidt arbejde skal der nemlig til, fortæller Birte Søstrup Rasmussen. For eksempel skal der installeres nyt køkken, og dele af gulvet skal også udskiftes.

– “Nu fik vi så den midlertidige bevilling i fredags, så nu har vi endelig kunne skrive en ordentlig kontrakt,” fortæller den fremtidige medarbejder.

Selv har Birte Søstrup Rasmussen arbejdserfaring fra forskellige værtshuse, og så har hun kørt taxa i mange år, ligesom sin datter. Maria Søstrup Rasmussen trækker erfaringer fra mange forskellige fag – blandt andet plejesektoren og hotelbranchen. Claus Borup Andersen, den nye forpagter, arbejder som jord- og betonarbejder i Munck.

Skænkestuen skal være Skænkestuen

Som et af de ældste værtshuse i Danmark, har Skænkestuen gennem tiden beholdt meget meget af sin historie – både i atmosfære og indretning. Det ser ikke umiddelbart ud til at ændre sig.

– “Det kan godt være, der kommer små nye tiltag hen ad vejen, men til at starte med bliver det, som det altid har været – det skal ikke laves om. Skænkestuen har en charme, og den skal man ikke ødelægge,” slår Birte Søstrup Rasmussen fast.

Så nu ved vi, hvem der kommer til at forpagte Skænkestuen og også nogenlunde, hvordan det bliver. Hvornår det bliver er en helt anden sag. Det kommer nemlig an på, hvornår renoveringen er færdig.