Affaldsfarcen fortsætter – stadig ingen afklaring om kolonihaver slipper for affaldsindsamling

2
191

På Økonomiudvalgets møde onsdag blev det besluttet at sende sagen om, hvorvidt kommunens kolonihaveforeninger kan undgå affaldsindsamlingen, retur til Klima- og Bæredygtighedsudvalget

Haveforeningen 1947

Haveforeningen 1947, har sammen med Byfogedløkken og Haveforeningen Højbo i Munkebo bedt om at blive fritaget for at skulle betale for at have affaldscontainere stående, som ikke alligevel ikke ville blive brugt. Foto: Michael Rathje  

Et skridt frem og to tilbage.

Det blev som formanden for kolonihaveforeningen Byfogedløkken i Kerteminde, Ann-Louise Holtvig, havde frygtet: Stadig ingen afklaring på, om kommunens kolonihaver slipper for affaldsindsamling. Sagen bliver, efter en tur i byrådet, efter al sandsynlighed sendt tilbage til Klima- og Bæredygtighedsudvalget.

Kommunens tre kolonihaveforeninger havde ønsket en dispensation fra affaldsindsamlingen, da der ikke er nogen medlemmer, der bruger haverne i vinterperioden, og om sommeren tager havemedlemmerne affald med hjem til deres egne affaldscontainere, som de i forvejen har betalt for.

Men det kan ikke lade sig gøre for kolonihaveforeningerne at få en dispensation fra affaldsindsamlingen.

I stedet havde Klima- og Bæredygtighedsudvalget foreslået, at kolonihaverne slap for at betale gebyrer, og der ikke skulle stilles affaldscontainere op i kolonihaverne, under forudsætning af, ”at det af Haveforeningens vedtægter fremgår, at ejer skal have folkeregisteradresse i Kerteminde Kommune, og at overnatning ikke er tilladt.”

Men det forslag blev så afvist af Økonomiudvalget. Det var formanden for Klima- og Bæredygtighedsudvalget, Heino Salling (EL), som havde været med til at foreslå denne løsning. Han sidder også i Økonomiudvalget, men på grund af sin 50-års fødselsdag, havde han meldt afbud til mødet onsdag.

– Efter mødet i Økonomiudvalget, sendte jeg Heino en mail, hvor jeg skrev, at vi gav ham en fødselsdagsgave: At vi sendte sagen tilbage til ham igen. Og Heino svarede, om han kunne få lov til at bytte gaven, griner borgmester Kasper Ejsing Olesen (S).

Selvom det ikke er nogen stor sag, og forløbet har været lidt komisk, så er det noget, der betyder meget for de enkelte kolonihavemedlemmer, der risikerer at skulle betale for noget, de ikke har brug for, og som de allerede, som bosiddende i Kerteminde Kommune, i forvejen betaler til. Hvis kolonihaveforeningerne skal med i affaldsindsamlingen, kan det betyde en stigning i havelejen på 50 procent.

– Vores jurister har én opfattelse af sagen, og i andre kommuner gør man noget andet. Vi har forsøgt at få et klart svar fra forskellige styrelser. Men de sender os hele tiden videre rundt. Vi har ikke fået noget svar på, hvordan skal loven skal fortolkes. Vi ønsker ikke at træffe nogen beslutning ud fra, hvordan man gør i andre kommuner. Det giver vores jurister en del arbejde, men vi håber på at få et tydeligt svar på, hvordan denne her lov skal fortolkes, inden sagen igen kommer op i Klima- og Bæredygtighedsudvalget, forklarer Kasper Ejsing Olesen.

Han kan godt forestille sig et scenarie, hvor kolonihaveforeningerne kun betaler én krone til affaldsordningen, og de så slipper for at have affaldscontainere stående. Men det kræver, at juristerne kan sige god for sådan en ordning.