Vigtigt at bevare de positive sider af Corona-epidemien

0
245

Børnene i Bøgebjerg Børnehave kan sagtens bruge de brugte kasser som legetøj. Og det er i trit med, at man mange steder har pakket legetøj ned, fordi børnene er mere ude. Foto: Susanne Krøyer

Mere tid udendørs, børn i mindre grupper og hygiejne, skal stadig praktiseres i de kommunale skoler og børneinstitutioner.

Nedlukningen af samfundet på grund af COVID-19, var naturligvis ikke sjovt på nogen måder. Men de erfaringer, der er gjort, viser, at der er andre, og endda bedre måder, at gøre tingene på.
– Og det et er virkelig vigtigt, at vi fortsætter med de gode ting, der blev synliggjort og som stadig praktiseres, da epidemien jo ikke er ovre endnu.

Det siger formanden for Børn-, Unge- og Uddannelsesudvalget, Jutta Lundqvist Nielsen(Enhedslisten).

Hendes udvalg har lige haft møde. En af sagerne på dagsordenen, var en orientering om erfaringerne fra Corona-nedlukningen.
– Og der er masser af ting, vi skal arbejde videre med. På børneområdet de små grupper, mere udetid, og andre måder at lave forældresamarbejde på. Derfor har vi bl.a. bevilget flere penge til at gøre udendørsområderne bedre. Og det er allerede i gang, da man i 2020 fik penge til det, ligesom der også er ekstra penge til det i både 2021 og 2022.

Jutta Lundqvist Nielsen har selv lige besøgt en børnehave.

– Og jeg må sige, at der var en helt anderledes ro, som kommer af, at man har børnene mindre grupper. Børnene har også lært at bruge naturen som legeplads i en sådan grad, at man faktisk mange steder har pakket legetøj væk, fordi børnene er så meget ude. Børnene opdager jo ting i naturen, som man kan lege med, fortæller hun

De små legegrupper har også været gode for de børn, som tidligere havde svært ved at med i gruppen. Alle er nu inkluderet. Ligesom håndhygiejne er blevet en helt naturlig del af institutionslivet. Der er stadig øget fokus på rengøring. De fleste steder klarer institutionerne det inden for deres eget budget, men kommunen står klar til at bidrage, hvis man ikke selv kan klare det.

Brugen af onlinemøder, eller over telefonen, har også vist sig at være tidsbesparende, selvom man dog stadig kan have gavn af at mødes ansigt til ansigt, når der skal findes fælles løsninger omkring børn og unge.

Men alt er ikke lutter lagkage. Gruppen af udsatte børn i folkeskolen, har haft det svært, selvom der har været nødpasning og nødundervisning.
– Vi har været meget opmærksomme på problemet. Der er bl.a. blevet arrangeret vandreture med børnene, hvor man har kunnet snakke undervejs. Andre børn har også oplevet tiden hjemme som nedbrydende. Og det gør det svært for dem at komme tilbage til de gamle forhold, og det er noget, vi skal forholde os til, siger Jutta Nielsen.