Takket været corona-hygiejne er snotnæserne forsvundet hos børnene, og de voksne har meget mindre sygefravær

0
245

Udvalgsformand Britt Pedersen har børnebørn i Bøgebjerg Børnehave. – Pludselig er de ikke syge.  Alle institutioner mærker, at den store hygiejneindsats betyder, at børnene og medarbejderne ikke bliver syge hele tiden. Foto: Susanne Krøyer

Mange års besparelser på rengøring har ikke været godt for sundheden blandt både børn og voksne.

Sygefraværet blandt sundhedspersonalet på vej ned. Bl.a. takket været hygiejneregler, men også, at de føler så stor anerkendelse for den indsats, de gør i fronten for corona-plejen. – Men hele situationen viser jo, at det kan ikke betale sig at spare på rengøringen, siger hun. Foto: Arkiv.

Hvad er der sket? Et spørgsmål, som mange forældre må have stillet sig selv i et stykke tid. Mit barn er pludselig holdt op med at være sygt???

Det, der er sket er jo, at der er blevet indført stram hygiejne i alle institutioner. Der bliver vasket hænder, vasket legetøj og gjort mere rent. Og pludselig er både børnenes og de voksnes sygefravær faldet til et minimum. Der er stadig syge børn, men det skyldes andre ting. Snotnæser, mellemørebetændelser m.m. er forsvundet takket være den meget forbedrede hygiejne. Ting, som alle forældre med børn i institutioner kan nikke genkendende til.

Jesper Hempler, der er leder af institutionerne i Munkebo bekræfter sagen.
– Det er tydeligt at se, at der er sket noget. Og det her er noget, vi skal tage med, når vi engang skal drøfte coronakonsekvenserne. Det her er jo positivt, og det er noget, vi nok har være for dårlige til at gøre, erkender Jesper Hempler.

Lederen af Mælkevejen i Langskov med 220 vuggestue- og børnehavebørn, Peter Slifsgaard, nikker også samtykkende.
– Vi har haft ufattelig lidt sygdom, og det gælder både børn og voksne. Vi er blevet meget mere opmærksomme på, vi måske ikke skal overlade hygiejnen til børnene. De skal hjælpes, og så virker det altså bare. Vi har haft syge børn, men det skyldes andre ting. Snotnæserne er stort set forsvundet. Børnene er også meget mere ude. Det betyder også noget for sundheden. Der kan de naturligvis godt få snotnæser, men det smitter jo ikke på samme måde, siger han.

I Mælkevejen har man også droppet buffetspisningen. Nu anretter man børnenes mad på tallerkener. Det betyder også noget. Og den daglige rengøring af legetøj tæller også godt med.

Der har været steder, hvor børnenes hænder er blevet sprittet og vasket så meget, at de har fået ”Sorte hænder”, eksem.

– Men her smører vi deres hænder ind med fed creme. Ikke alle synes om det, fordi sandet i sandkasserne sætter sig fast, men det lærer man også at tackle, siger Peter Slifsgaard.

Alle erkender, at det med at gøre legetøj rent har været en by i Rusland. Det var noget, man kunne sætte forældrene til på forældredage. Men i og med man har fjernet det legetøj, der samler støv og bakterier og vasker resten, er der også sket forbedringer. Og endelig betyder den megen rengøring også meget.

Britt Pedersen (A), der er formand Ældre-, Handicap- og Psykiatriudvalget, har to børnebørn, der går i Bøgebjerg Børnehave:
– De har været syge altid. Vi har måttet træde til flere gange. Men de er heller ikke syge mere. Kommunen har jo i mange år sparet på rengøringen alle steder. Det her er måske en øjenåbner for, at det skal tages op til ny vurdering.

Britt Pedersen ser også fra sit eget område et stærkt faldende sygefravær. Fra januar til marts er sygefraværet i hendes område faldet fra 8,6 til 7,1 pct.

– Og jeg har hørt, at det falder endnu mere i april. Jeg tror, vi kommer under 5 pct., hvilket vil være helt fantastisk. Jeg er sikker på, at hygiejne- og rengøringskrav også spiller en rolle hos os. Når børnene ikke længere er syge, behøver man jo ikke tage barnets 1. sygedag. Og vores egne medarbejdere bliver heller ikke syge, og de gamle bliver heller ikke smittet. Influenzaen er nærmest udryddet, så der er også nogle samfundsøkonomiske konsekvenser i det her, siger hun.

Hun mener dog også, at hendes medarbejdere har set det som en mission at være med til at gøre en ekstra indsats.

– De har præsteret fantastisk, roser hun.

Man kan egentlig kalde det en åbenbaring. Coronaen har i hvert fald vist, at der er måder at undgå at smitte hinanden på. Ikke kun med en farlig virus og med løbende næser og andre ting.

– På det seneste byrådsmøde sagde jeg, at på et tidspunkt, når vi skal evaluere det her, skal vi også kigge på de gode ting. Og det her er helt klart noget, vi skal tage alvorligt, mener Britt Pedersen.