Syv huse fanget i Banedanmark-kaos: ’Vores dreng er ikke kommet i skole til tiden endnu’

0
2192

Her skal man køre ind, hvis man skal ned på Toftevej. Alternativet er en omvej på 4,7 kilometer. Foto: Peter Hougesen

Syv husstande føler sig isoleret i forbindelse med lukningen af Nonnebovej. Et arbejde med jernbanebroen i Nonnebo, som Banedanmark udfører, har medført en omkørsel. Omkørslen sker fra enten en sti eller en omvej på fem kilometer. Samtidig har flere husejere uden varsel fået fældet træer og buske, børnene kan ikke komme i skole til tiden, og beboerne er nervøse for, om ambulance og brandvæsen kan komme frem, hvis der sker noget.

Man skal vide, man kan komme den vej, for at finde frem til husene på Toftevej i Nonnebo. Et venstresving i strid med de fleste gældende færdselsregler ind ad en sti, der klart og tydeligt er markeret med ”indkørsel forbudt”, er første skridt på vejen. Derefter skal en mudret sti med store huller, hvor der står blankt vand i, forceres. Den hedder Nonnebostien og ser allerede nu ret medtaget ud. Så kommer man ned til Nonnebovej, der leder hen til Toftevej, hvor husene ligger.

I et køkken i et af husene sidder beboerne fra fire af de huse, der er berørt. Frustrationerne over den situation, de er havnet i, er tydelige.

”Vores dreng er ikke kommet i skole til tiden endnu”, forklarer Jesper Nielsen. Årsagen er, ifølge ham, at Flextrafik heller ikke kan finde ind til husene på Toftevej. Bane Danmark meddelte også meget sent at arbejdet med broen, der skulle have været gået i gang 1. april i stedet fik i gang 6. marts.

Jesper Juuls datter har fået besked på, hun skal cykle de to kilometer op ad Nonnebostien for at komme op til nærmeste offentlige transport. Den løsning er allerede nu – lidt over en uge inde i den minimum fire måneders afspærring – uholdbar.

”Nonnebostien er slet ikke lavet til trafik. Der er allerede store huller, hvor der står vand. Den er ekstremt mudret til og er allerede nu svær for biler at køre på. Den er helt umulig at cykle på”, forklarer han.

For at kunne komme med bussen til skole, bliver børnene bedt om at cykle denne vej. Foto: Peter Hougesen

Derfor har både Jesper Nielsen og Jesper Juul allerede på førstedagen for afspærringen taget kontakt til Kerteminde Kommune. De har begge forklaret, at deres børn ikke bliver hentet til tiden, og at det allerede nu ikke er muligt at cykle på Nonnebostien, ligesom de begge kan se, der ikke går længe, før den heller ikke kan passeres i et almindeligt køretøj. De seneste seks dage har ingen af dem hørt fra Kerteminde Kommune.

Chef for området i Kerteminde Kommune, Christian Barding, mener at have en forklaring:

– ”Det er Banedanmark, der står for hele projektet i Nonnebo. Det vil sige, det er dem, der står for omkørsler, skiltning og informationen til borgerne. Det er selvfølgelig beklageligt at beboerne derude bliver ledt nedad en vej, der ikke egner sig til trafik. Derfor sender jeg nu nogle folk derud, der forbedrer Nonnebostien med noget grus, når nu Bane Danmark ikke har gjort det. Vi kan jo som kommune ikke have, det ikke er muligt for børnene at komme i skole til tiden.

Hvad er din forklaring på, beboerne ikke har hørt fra jer i seks dage?

– “Vi tager selvfølgelig til efterretning, beboerne ikke har hørt noget i seks dage. Vores udfordring er, at vi også selv oplever problemer med at få svar på de spørgsmål, vi har til Bane Danmark,”

Store indgreb på privat grund

Tæt på Jesper Nielsens hus ligger Kate Blochs hus. Hun har fået fældet alle de høje træer, der stod foran huset og skærmede for jernbanen. Der er også anlagt en stor grusvej på hendes grund, ligesom huset har slået revner flere steder på grund af de tunge køretøjer, der hver dag kører ind og arbejder på broen.

Her stod der træer af samme højde, som dem der ses i baggrunden. Foto: Peter Hougesen

”Lige nu aner vi ikke, hvordan vi bliver kompenseret for det her. Lige pludselig stod der bare nogle mænd på vores grund og skulle til at fælde alle træerne. Om aftenen kører der stadig maskiner rundt, der skal bruge meget lys. Det står lige ind i vores soveværelse, så vi ikke kan sove”, forklarer hun.

Ligesom for beboerne og Kerteminde Kommune har det heller ikke været muligt for KJ Avis at få svar på spørgsmålene fra Bane Danmark. Vi sendte dem følgende spørgsmål for to dage siden:

1: starttidspunktet for arbejdet blev ændret med kort varsel. Det skulle have været gået i gang 1/4, men blev med meget kort varsel fremrykket til 6/3. Hvad er årsagen til det?

2: En af beboerne har oplevet, der lige pludselig stod folk på hendes grund, der skulle til at fælde nogle høje træer uden hun var blevet informeret om det. Hvordan kan det ske?

3: hendes hus er begyndt at slå revner på grund af de store køretøjer, der kører på og rundt om hendes grund. Men hun har fortsat ikke hørt noget om, hvordan hun bliver kompenseret for det. Hvordan kan det være?

4: hun er stærkt generet af et kraftigt lys fra pladsen, der arbejdes på om aftenen og om natten når hun skal sove. Kan der gøres noget ved det?

Toftevej i Nonnebo er mere eller mindre isoleret fra det omkringliggende samfund. Foto: Peter Hougesen

Fælles for alle beboerne er, de er nervøse for, hvordan de er stillet, hvis der skulle ske noget, der kræver assistance fra enten ambulance eller brandvæsen.

”Vi kan da ikke undgå at tænke på, når der allerede nu er så mange, der ikke kan finde herned, hvordan er vi så stillet, hvis vi skulle få brug for akut hjælp”? Ræsonnerer Jesper Nielsen.

Udover Nonnebostien er eneste mulige adgangsvej ind til husene en omvej på 4,7 kilometer, der går over Langeskov, Davinde og ad nogle mindre veje ind til Nonnebovej fra den rigtige side. Den vej er der skiltet, men det er der altså allerede nu ret mange, der ikke har set. Ligesom flere GPS systemer fortsat ikke er opdateret med den omvej.

Bane Danmarks arbejde med jernbanebroen, der har medført lukningen af Nonnebovej, løber minimum fire måneder endnu.