Det er borgeren selv og ikke kommunen der tager affære når det kommer til vilde katte forklarer direktør hos Kattens Værn, Lone Nielsen.
Har man et problem med vilde katte i sit nærområde kan man nu kontakte Kattens Værn og få hjælp da Kerteminde Kommune har oprettet en aftale med organisationen. Direktør for Kattens Værn Lone Nielsen fortæller her om hvordan man bruger aftalen og hvordan arbejdsgangen er:
– Hvis man som borger ønsker at indberette et problem med vilde katte ringer man direkte ind til os på vores hovednummer. Man får en snak om hvad sagen drejer sig om, for der kan være mange forskellige vinkler. det kan handle om rådgivning eller fx en reel indfangningssag. Når man så har fået oprettet sagen er det den inspektør, der kører i kommunen, som overtager sagen, fortæller Lone Nielsen. Herefter taler man om kattene og hvorvidt de fodres. – Det skal selvfølgelig også sikres, at det ikke er naboens kat og at katten har været fremlyst inden vi går i gang.
– Man kan ikke bare sætte en fælde op og så går de i. Man skal tale med borgerne i området hvor kattene opholder sig for at øge chancerne for at fange dem, og for at stresse dem mindst muligt. Der er rigtig meget snak involveret i den gode løsning, understreger hun.
Det er for det meste borgeren, der anmelder, der holder øje med fælden indtil katten går i.
– Så lægger man et tæppe over og ringer til den lokale inspektør, for vi skal gerne undgå at katten sidder i for længe.
Når katten er indfanget chekkes det hvorvidt katten er chippet eller øretatoveret for at undersøge om der findes en ejer til katten, som så også har ansvaret for det pågældende dyr.
– Herefter ser vi på hvilken type kat det er man har med at gøre, og her er det op til inspektøren at vurdere om det er en kat, der skal på internat hvis den viser tegn på tamhed, især med små killinger er der gode chancer – men det skal altså vurderes hvad der skal ske med den pågældende kat såfremt den ingen ejer har.
– Er de vilde eller tilskadekomne, da aflives de på en human måde, ligesom hvis man tog sin egen kat til dyrlæge. Det er de uddannet i.
Her betaler kommunen ikke
– Man kan også få det arrangeret som en genudsætningskat, men her er det altså ikke kommunen, der skal betale. Det er en aftale med Kattens Værn hvor det drejer sig om en vild kat, men som man gerne vil tage ansvar for. Dvs. at man betaler kattens Værn 650 kr., hvorefter Kattens Værn sørger for den neutraliseres og registreres, får ormekur osv., fortæller Lone Nielsen.
Katten får en fodrevært, som bliver vedkommende der så står som registrant. der skal også indhentes en tilladelse til at fodre på den matrikel det handler om og hvor katten opholder sig.
– Generelt så ønsker vi jo at kunne kontrollere og holde en uønsket killingeproduktion nede, understreger Lone Nielsen.
En social sag hvor kattene stiger borgeren over hovedet
I kommunen er lokale stødt på sager, hvor kattene så at sige er steget den enkelte borger over hovedet og hvor kontrollen med dem er tabt. I teorien ejer man katten hvis man fodrer på den, men i sager som Lone Nielsen kalder sociale sager. For det er dyrt at holde kæledyr, og også få dem neutraliseret i tilfælde af der lige pludselig er mange på matriklen.
– Fordrer du katten er den din. Men man vil i et socialt tilfælde kunne ringe til os og fortælle at det er vokset over hovedet og få lavet en aftale. Er kattene tamme kan man vælge at overdrage nogle af kattene til os. Men betingelsen for at vi vil hjælpe er at kattene skal neutraliseres, også dem man vælger at beholde, for ellers har du ligeså mange katte to år efter igen. Vi skal have stoppet en uønsket katteproduktion.
Det kommunen gør, fortæller Lone Nielsen, er at de giver et bidrag til arbejdet kattens Værn udfører. – Vi vurderer så om katten skal på internat, genudsættes eller skal aflives, meget forskelligt fra sag til sag.
Killingen her fandt frem til en adresse ved Hersnap hvor den søgte ly. Hvor den kom fra vides ikke, men den var ikke øremærket. Via lokale har den nu fundet sig et hjem. Foto: Privat