Politisk bombe under omstridt byggeprojekt: Lokalplan droppet

0
642

På grund af stemmelighed i Plan- og Teknikudvalget kan Jens Peter Henriksens planer om at opføre blandet bolig og erhverv på Odensevej i Kerteminde ikke realiseres i den nuværende form. Eneste chance er nu, hvis et byrådsmedlem bruger sin initiativret til at bringe sagen op i Kerteminde Byråd

Skærmbillede 2024 10 30 165411

Sagen om Jens Peter Henriksens byggeprojekt på Odensevej i Kerteminde kom til afstemning på Plan- og Teknikudvalgets møde i tirsdags, og på grund af stemmelighed faldt lokalplanen. Derfor vil planerne ikke kunne realiseres i den nuværende form. Illustration fra lokalplanforslag 295

DS Bolig og Jens Peter Henriksens planer om at bygge blandet bolig og erhverv på Odensevej i Kerteminde – et af de senere års mest omtalte og omstridte byggeprojekter i byen – er sendt til tælling.

Plan- og Teknikudvalget skulle på sit møde i tirsdags tage stilling til, om den reviderede lokalplan skulle sendes i offentlig høring, altså om sagsgangen skulle fortsætte, men stemmerne stod lige.

Udvalgsformand Terje Pedersen (DF) og Kristian Hald (S) stemte for, mens udvalgets to konservative medlemmer, Lars Ole Valsøe og Henrik Madsen, stemte imod. Altså var der stemmelighed, og det betyder, at lokalplanforslaget ikke sendes i offentlig høring, og at det derfor er faldet.

Bettina Eriksen (LA) havde meldt afbud til mødet på grund af konference i udlandet, men hun oplyser til KJ Avis, at hun også ville have stemt imod på grund af uklarhed omkring parkering og støjforhold, Altså havde situationen været den samme, selv om hun var mødt op.

Urimeligt overfor bygherre

Bygherrens sidste chance for at gøre planerne til virkelighed er, hvis et byrådsmedlem beslutter sig for at gøre brug af sin såkaldte initiativret til at bringe en sag op i Kerteminde Byråd. På den måde vil byggeprojektets fremtid ikke kun skulle afgøres af Plan- og Teknikudvalgets fem medlemmer, men af samtlige 25 byrådspolitikere.

Terje Pedersen håber, at sagen når frem til byrådssalen. Han vil vente og se, om for eksempel Socialdemokratiet benytter sig af initiativretten, men hvis ingen andre gør det, er han selv indstillet på at sætte Jens Peter Henriksens planer på byrådets dagsorden. Han regner med, at der i givet fald vil være et spinkelt flertal for byggeprojektet.

– Jeg synes, det er meget sent at melde ud, hvis man er modstander af planerne. Sagen har været seks år undervejs, og kommuneplanen rummer mulighed for, at det kan realiseres, så jeg synes ikke, man kan være bekendt over for bygherren, hvis man vil forsøge at standse byggeprojektet på så sent et tidspunkt i forløbet, siger udvalgsformanden.

– Oprindeligt var jeg selv imod, fordi jeg ikke synes, placeringen var ideel, men nu er muligheden der i kommuneplanen, og så er vi anstændigvis nødt til at gøre det muligt at realisere planerne. Ellers kan jeg frygte, at andre investorer vil afholde sig fra at lave projekter i Kerteminde Kommune fremover, siger Terje Pedersen.

Konservativ modstand

Lars Ole Valsøe (K) siger, at de mange indsigelser fra især de mange borgere i området og fra Østfyns Museer har gjort indtryk og fået ham og Henrik Madsen til at stemme imod.

– Vi stemte imod allerede, da projektet i sin tid gik under navnet Skibakken, og vi har ikke ændret mening siden, selv om udformningen har ændret karakter undervejs. Vi synes stadig, det vil være noget af en mastodont på den beliggenhed, uanset om man kommer fra Ladby eller Revninge, og vi synes, man skal fastholde lav byggehøjde i udkanten af Kerteminde for at så at lade den stige, når man når til bymidten på den anden side af Langebro, siger Lars Ole Valsøe, der hilser en eventuel politisk behandling i byrådssalen velkommen.

– Byggeprojektet har været længe undervejs, så jeg synes da, det kunne fortjene at blive behandlet af hele byrådet i stedet for kun Plan- og Teknikudvalget – det vil da være det mest demokratiske, siger han.

Oprindelig lokalplan revideret

Lokalplanforslag 295 skulle have været vedtaget og sendt i offentlig høring allerede i foråret, men politikerne valgte ved den lejlighed at afvente udfaldet af en klage til Planklagenævnet. Ventetiden brugte Jens Peter Henriksen på at tilrette de oprindelige planer, så nogle af de indvendinger, der var fremkommet i høringssvar, blev imødekommet.

Planklagenævnet afgjorde forleden klagesagen til bygherrens fordel, men det var altså ikke ensbetydende med, at resten af sagsgangen var en ren formalitet.