Pengene fosser ud af kommunekassen

0
249

Jens Gantriis og Claus Lade med smil på ved en hyggeligere lejlighed. I dag er smilene lidt stivnede ved tanken om, at kommunen står til en kraftig stigning i antallet af ledige på dagpenge. Foto: Susanne Krøyer

Kommunen betaler sine regninger i lyntempo. Samtidig stiger antallet af ledige dramatisk.
– Corona-virussen bliver dyr for kommunen, siger formanden for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget, Jens Gantriis (V).

Pengene fosser ud af kommunekassen i disse dage. Både på den gode og den dårlige måde.

Det gode er, at kommunen i sidste uge udbetalte 20 mio. kr. til bl.a. håndværkere og andre, der havde udført arbejde for kommunen.

– Det er den nye praksis, at vi nu betaler prompte, når vi får regninger. Dog skal vi lige sikre os, at vi også har fået den ydelse, vi betaler for. I gamle dage havde vi jo 30 dage til at betale og fik regningerne behørigt attesteret, men nu skal det jo gå lidt hurtigere, så vi kan hjælpe vore virksomheder, siger direktør Claus Lade.

Kommunen mister renter ved ikke at have pengene stående så længe, men det er den pris, man så betaler for at yde denne service.

De penge, der også er begyndt at fosse ud af kommunekassen, er til borgere i kommunen, der har mistet deres arbejde på grund af Covid-19’s hærgen.

Kurverne for Kerteminde Kommune minder næsten om kurverne for udbredelsen af Corona-virussen. En glidende kurve og så går den bare op i en spids.

– Kommunen har ikke hørt om store afskedigelser. Men antallet af dagpengemodtagere er i kraftig stigning. Der foreligger ikke nogen status på sygedagpengeområdet. Man forventer også, at det vil stige, så det følger vi tæt, siger direktør Claus Lade.

Pr. 1. marts 2020 var antallet af nye tilmeldte ledige 130 mod 12 i 2019 og 14 i 2018

Antallet af personer, der er på dagpenge pr. 23. marts er næsten 500. En stigning på knap 70 personer.

Formanden for erhvervs- og beskæftigelsesudvalget, Jens Gantriis, ser med bekymring på tallene.

– Vi kan allereden nu se, at det kommer til at koste penge i forhold til vores budget. Det er umuligt at sige noget om, hvor det ender. Fra statens side er der lavet mange foranstaltninger for at hindre fyringer, men tallet er jo stort i betragtning af, at vi ikke har oplevet store afskedigelser. Men det kommer desværre nok til at stige yderligere. Vi har jo mange gartnerier i området, som har ansat ufaglærte medarbejdere. De er virkelig udsatte, så dem kommer vi også til at betale for, siger Jens Gantriis.

Han kalder det paradoksalt, at hans udvalg kommer til at bløde.

´- For bare få år siden proppede vi næsten 42 mio. ned i kassen, i år var det 14 mio. kr.

Han konstaterer også, at med så mange ledige bliver man nødt til at ansætte flere medarbejdere hen ad vejen. I øjeblikket taler man jo ikke med folk, der melder sig ledige. De skal jo bare have udbetalt dagpenge fra dag 1.

– Det er bare en ærgerlig situation, som vi ikke selv har bedt om. Jeg tror dog på, at mange af de nye ledige hurtigt kommer i arbejde igen. Så måske vil vi ved udgangen af 2020 være på niveauet før Corona-virussen. Men vi holder skarpt øje med tallene, og så må vi jo se, hvordan det ser ud om en måned, hvis ikke vi og landet er gået rabundus.

Staten og KL har lovet en kompensation til kommunerne, men direktør Claus Lade forventer ikke, at det bliver 1-1. Så under alle omstændigheder kommer Kerteminde Kommune til at betale en pris.

På landsplan er kurven også voldsomt stigende. Fra uge 1 til og med uge 12 steg antallet af ledige fra 13.321 til 22.818.

Fra den 9. marts til den 22. marts steg antallet af nymeldte ledige til 33.813. I samme periode i 2019 var antallet 11.601.

Antallet af ledigt i stærk stigning. Grafik: Kerteminde Kommune