Lars begyndte med at sende tøj, soveposer og frysetørret mad til Ukraine, men har det seneste år “kæmpet” på ukrainsk side ved at printe dele til for eksempel bomber og droner på sin 3D-printer hjemme i værkstedet i Kerteminde
Lars, der ikke ønsker sit efternavn nævnt, har i sit værksted i et parcelhuskvarter i Kerteminde printet dele til den ukrainske våbenindustri ved hjælp af en 3D-printer og plastmateriale i ruller. Foto: KJ Avis
Krigen raser i det østlige Ukraine og går snart ind i sit fjerde år – det ved vi kun alt for godt. Men hvad de færreste ved er, at der i et parcelhus på et fredeligt vænge i det idylliske Kerteminde ydes et lillebitte, men vigtigt bidrag til den ukrainske våbenindustri.
Ved hjælp af en 3D-printer producerer Lars – der af hensyn til sin familie ikke ønsker sit efternavn nævnt – små enheder i plastik, for eksempel halefinner og spidser til bomber, hurtigladere og dele til droner.
Hver gang han får fyldt en flyttekasse, tager han den med på sit arbejde, hvor en ukrainsk kollega sørger for – gennem et netværk af frivillige chauffører – at få kørt kassen til Ukraine.
Faldt over hjemmeside
Lars blev som så mange andre frustreret og følte behov for at hjælpe, da krigen i Ukraine begyndte i februar 2022 med russernes invasion af landet.
– Jeg ville gerne støtte ukrainerne, men jeg vidste ikke hvordan, for vi hører så meget om korruption, og hvis man donerer penge, går de fleste af dem alligevel i de forkerte lommer. Derfor blev det i første omgang mest til at sende tøj, soveposer og frysetørret mad, men da der var gået et par år, og USA stadig tøvede med at sende våben, sad jeg en aften og surfede på nettet, fortæller han.
– Jeg faldt via mærkelige omveje over hjemmesiden drukarmy.org.ua/en, der søger folk i Vesten, som gerne vil hjælpe med 3D-print. Og sådan kom jeg i gang. Jeg købte en 3D-printer til 6.000 kroner til formålet, og så gik jeg ellers i sving, siger Lars, der til daglig er plastingeniør og derfor ved en del om de plastmaterialer, emnerne printes i.
Han kan nå tre produktioner om dagen, og det kræver, at han sætter 3D-printeren i gang om morgenen, inden han tager på arbejde, om eftermiddagen, når han kommer hjem, og om aftenen, inden han går i seng.
Obligatorisk militærtjeneste
Lars går selv ind på hjemmesiden og finder frem til de emner, han skal producere. Ukrainerne har kategoriseret de enkelte dele efter hvor stort behovet er (high, medium og low antyder, hvor meget det haster), og der er udførlige manualer og tegninger.
Han afleverer som nævnt sine færdige varer til en ukrainsk kontakt, der sørger for at få delene fragtet i bil til rette modtager i Ukraine, og det kan være en udfordring i sig selv. Indtil nu har det været ukrainske mænd bosat i Vesten, der har kørt emnerne til Ukraine, men eftersom der er obligatorisk militærtjeneste for ukrainske mænd i den våbenføre alder fra 18 til 60 år, kan det være forbundet med stor risiko for dem at køre ind over den ukrainsk-polske grænse.
Derfor er det optimale, hvis chaufførerne kan aflevere varerne ved grænsen, hvorfra andre sørger for at fragte dem det sidste stykke ind i Ukraine og videre til våbenproducenterne.
60 kilo plastmateriale
Lars og de øvrige, der ved hjælp af 3D-printere “kæmper” på ukrainsk side i sikker afstand af krigshandlingerne, får altid en kvittering via mail fra drukarmy, så de ved, at varerne er nået frem. Ja, de får sågar en form for anmeldelse, en tilbagemelding på, om kvaliteten er i orden, eller om der er noget, der skal gøres anderledes næste gang.
Indtil nu har indsatsen kostet Lars udgifter til omkring 60 kilo plastmateriale samt naturligvis selve 3D-printeren.
Gør du det her, fordi du er et godt menneske?
– Jeg gør det først og fremmest, fordi jeg ikke tror på, at russerne vil nøjes med Ukraine, hvis de ender med at overtage landet fuldstændig. Historien har desværre vist, at det er muligt at overtage store landområder på relativt kort tid, så hvis vi ikke gør noget nu, kan det være, det bliver os næste gang. Måske bliver det ikke i min tid, russerne kommer her, hvis de ikke bliver stoppet i Ukraine, men så bliver det måske i mine børns tid, siger Lars, der er far til tre teenagere.
Glad for Danmarks støtte
– Jeg er imponeret over, hvor meget Danmark yder i hjælp til Ukraine – det havde jeg rent faktisk ikke troet, vi ville gøre ud over i den første tid efter krigsudbruddet, men vi er blevet ved, og det er jeg glad for, siger han.
Tænker du – eller har samvittighedsnag over – at din lille del af våbenindustrien rammer andre mennesker, ikke mindst russiske soldater?
– Nej, slet ikke. Hvis russerne har et problem med det, kan de jo bare tage hjem. Så vil det hele være ovre, siger Lars.
Han har oprettet en email-adresse, man kan henvende sig på, hvis man selv ønsker at støtte med 3D-print og har brug for råd og vejledning, eller vil donere penge til plastmaterialer: kerteminde.ukraine@gmail.com.
Droner er en vigtig del af moderne krigsførelse, og Lars har blandt andet printet den krydsformede del, hvor en håndgranat skal sidde.