Naturen folder sig ud – vi mennesker folder os ind

0
240

Naturen folder sig ud. Foto: Susanne Krøyer

Bogen i vinduet hos Røde Kors’ genbrugsbutik i Vestergade. “Og det var Danmark”. Titlen får en til at tænke på, hvordan det Danmark vil være, når denne Corona-krise forhåbentlig er vel overstået . Foto: Susanne Krøyer

 – Jeg holder åbent, fordi jeg vil tage ansvar for mig selv og fordi jeg må, siger indehaveren af Hector i Langegade,Nicoline Tams, der kun har haft sin forretning i et år. Foto: Susanne Krøyer

En trist besked fra Annesofie Pasfall. Nødt til at lukke efter få dage. Foto: Susanne Krøyer

En stilhed har lagt sig over Kerteminde. Naturens lyde høres tydeligt, ligesom skridt på fliser. Og man hilser venligt på hinanden

Sparkøbmanden har åben. Foto: Susanne Krøyer. 

Sol over Kerteminde. Set fra en øde Lillestrand Foto: Susanne Krøyer

Sigende billede. En tom p-plads foran Aktivhuset.  Foto: Susanne Krøyer

Kerteminde på en forårsagtig solskinsdag burde vrimle med mennesker, men en form for afventende stilhed har lagt sig over byen.

Hindsholmvej er næsten tom. Der er flere biler end spadserende. Påskeliljerne foran det lukkede Johannes Larsen Museum  knejser stolte i solen. Blå violer, erantis, krokus og tulipaner pibler op alle steder. Træerne springer ud i vilde flor. Naturen er ved at folde sig ud, mens vi mennesker folder os ind bag vores fire vægge.

Gennem byen høres naturens lyde tydeligt. Mågerne i det fjerne, mine skridt på fliserne. De få mennesker, man møder smiler og nikker, men man går langt uden om hinanden.

Handelsgaden i byens centrum er ikke helt så lukket, som forventet. Imerco, Tine P., Matas, Apoteket og hovsa, butikken Hector er ikke lukket. Døren står åben, og inde i butikken med sprit på disken foran sig og iført en tyk trøje, står indehaver Nicoline Tams.
– Jeg holder jo døren åben, så kunderne ikke skal røre ved håndtaget, griner hun.

Hun holder åbent, fordi hun ikke er tvunget til at lukke. Hun har enkelte kunder inde i forretningen, men hun oplever, at hun sælger flere ting ud af huset. Små gaver, tøj m.m., som hun selv kører ud med.

– Folk ber’ mig også tage billeder af nogle produkter, som de lige vil kigge på on-line.

Hun holder åbent, fordi hun gerne vil tage ansvar for sig selv. Hun overtog forretningen 1.marts sidste år og havde en forrygende sommer.
– Lige nu ser det jo ikke så godt ud, men jeg synes også, der stadig skal være nogle åbne butikker her i Kerteminde. Og lige nu har jeg travlt, fordi jeg lige har fået nye varer, griner hun.

Længere ned ad Langegade har Matas stadig åbent. Ligesom Spar Købmanden har det. Nede på Torvet er der en enkelt kunde i pølsevognen, som også smiler venligt. Tandlægerne i nr. 12 er lukket. Museumsbutikken ligeså. Længere nede har byens nye Brasserie Langegade 2 også måttet lukke midlertidigt efter meget få åbningsdage.

Tøjbutikken Unik har åbent og ud fra den Italienske isbutik kommer folk med is i hånden. Vinforretningen har åben med et skilt, der advarer om, at der kun må være fire mennesker ad gangen.

Lillestranden ligger menneskeøde. Vandet glitrer og solen stråler inde over en tornerose by.

Længere ude i Vestergade er Aktivhuset lukket. Parkeringspladsen foran, som plejer at være proppet med biler, er stort set tom.

Den eneste aktivitet, der egentlig er tydelig, er havearbejde og folk, der snakker over hækken eller ude på vejen.

– Vi inviterer ikke nogen indenfor, er beskeden.

Naturen folder sig ud i et
farvestrålende orgie af påskeliljer
foran det lukkede Johannes Larsen Museum
Foto Susanne Krøyer