Nationale retningslinjer lukker genbrugspladsen

0
421

Det er regeringen, der har bestem, at genbrugspladserne ikke kan holde åbent. Foto: Susanne Krøyer

Vi er nødt til at passe på vores medarbejdere, så vi stadig kan passe kritiske opgaver, hvis corona-situationen fortsætter, siger direktør Michael Høj-Larsen

-Vi skal passe på vores medarbejdere, så vi har reserver til at sætte ind, hvis der bliver sygdom hos os, siger direktør Michael Høj-Larsen. Foto: Emil Andresen

Hvis der er noget, der har fået folk op på dupperne på de sociale medier den senere tid, er det lukningen af genbrugspladsen.

Men der er en årsag til, at pladsen er blevet lukket.
– Vi skal jo overholde de nationale retningslinjer, og det er regeringen, der har udstukket dem. Der er ingen genbrugspladser på Fyn, der holder åbent, siger direktør Michael Høj-Larsen.

Genbrugspladser ses ikke som kritiske opgaver. Derfor blev medarbejderne sendt hjem. Forsyningen har sendt alle sine 48 ansatte hjem på nær en, der passer telefonerne. Det må hun godt, fordi hun sidder alene.

De administrative ansatte arbejder hjemmefra. Genbrugspladsen har 12 ansatte. Nogle af dem holder åbent for erhvervsaffald hver formiddag fra 9.00-12.00. Den eneste åbning, regeringen har givet grønt lys for. Der er også enkelte medarbejdere, der står for indsamling af borgernes affaldsspande. Et arbejde, der betragtes som kritisk.

– Men resten holder sig hjemme og passer på sig selv. Vi løser jo kritiske opgaver som vandforsyning, varmeforsyning og spildevand. Vores smede og montører arbejder. Værkstedet er lukket, men de har fået biler med hjem og kører ud, hvis der er problemer. Og den dybere begrundelse for, at vi ikke holder åbent, er jo også, at vi skal sørge for at have raske medarbejdere til disse kritiske opgaver, hvis ragnarok pludselig bryder løs.

– Kan kommunen sige, at I skal holde åbent nogle få timer eller en enkelt dag om ugen. Det er jo kommunen, der ejer forsyningen?
 – Vi kunne tage en drøftelse, hvis de mener, at vi ikke skal overholde de nationale retningslinjer. Men tingene ændrer sig jo hele tiden, så alt kan i princippet ske, siger direktøren.

 – Mange borgere mener, at der ikke kunne ske noget ved, at man bare kørte ind efter fyraften og afleverede sit affald, f.eks. haveaffald eller plastic, som jo hober sig op. Der er jo ikke mandskab på pladsen efter fyraften?
 – Men det ville jo kræve, at containere skal tømmes, og der skal tromles der, hvor jorden smides ud. Og pladsen kan kun holde et døgn uden det. Og så bliver vores medarbejdere jo udsat med risiko for at blive smittet eller i værste smitte hinanden. Og som sagt skal vi jo være sikre på, at have medarbejdere til det kritiske arbejde frem over, siger direktøren.

Derfor mener han heller ikke, at hans ansatte på fyldpladsen vil blive kaldt ud til andet arbejde
– Vi skal jo selv have reserver, understreger Michael Høj-Larsen