Kommunen vil helst ikke tvinge nogen til at udføre andet arbejde

0
177

 – Vi kan gøre det, hvis det bliver nødvendigt. Men jeg tror, at der er masser af vores medarbejdere, der melder sig frivilligt, siger kommunaldirektør Tim Jeppesen

Som de fleste vel nu ved, har Kommunernes Landsforening indgået en aftale med 51 fagforeninger, der har ansatte i kommunerne organiseret.

Aftalen betyder, som vi skrev her på kjavis.dk i går, at alle kommunale medarbejdere, der er sendt hjem, kan sættes til at udføre andet arbejde.

Det er naturligvis corona-virussen og dens desværre stigende udbredelse, der gør, at kommunerne skal ruste sig, hvis/når de medarbejdere, der udfører kritisk arbejde, bliver for syge til at arbejde.

Aftalen betyder, at Kerteminde Kommune nu også skal i gang med at etablere en jobbank. Man har sådan set allerede været i gang med at kontakte tidligere og pensionerede sundhedsmedarbejdere.

– Men vi skal være forberedte, når situationen opstår, at vores medarbejdere i bl.a. ældreplejen, ikke kan arbejde. Der kan jo blive mangel på fagpersoner. Derfor går vi nu i gang med at forhøre os blandt vores medarbejdere, om der er nogen, der vil hjælpe. Hvis situationen bliver ved med at udvikle sig, må vi gå mere på tværs af vores personalegrupper, siger Tim Jeppesen.

 – Hvad nu hvis der ikke er nogen, der har lyst. Måske fordi de selv er bange for at blive smittede. Kan I tvinge dem?
 – Ja, I princippet kan vi pålægge dem dette arbejde nu. Men det ønsker vi helst ikke at skulle gøre. Vi starter i hvert fald med at få folk til at melde sig frivilligt. Og jeg tror faktisk, at der er masser af medarbejdere, der vil gøre det, siger Tim Jeppesen.

Formanden for det udvalg, der beskæftiger pædagoger og lærere, Jutta Lundqvist, Enhedslisten, siger, det giver god mening, at kommunerne nu får mulighed for at gøre disse ting, hvis det bliver nødvendigt.

Hun ser dog ikke umiddelbart lærere og pædagoger i frontlinjen i sundhedssektoren.
– Som tingene skrider frem, bliver der mere og mere behov for nødpasning. Vi kan også allerede se, at vi bliver nødt til at tage mere hånd om vores udsatte børn. Vi hører jo, at kvindecentrene er overfyldte. Det berører jo også børnene, siger Jutta Nielsen

Kommunens 230 lærere er i fuld gang med undervisning på afstand via computere.
– Det har taget tid at få det til at køre. On-line undervisning er ikke lige at gå til. Det er selvfølgelig godt, hvis nogen bliver en del af beredskabet, men det vil jo kræve oplæring. Men vi kan også se, at vi skal bruge flere lærere til at kigge på vores udsatte børn på skoleområdet. Vi kan jo se, at der er børn, der ikke klikker sig på. De børn har brug for voksenkontakt evt. i vores nødpasninger. Og det vil kræve flere medarbejdere der, understreger Jutta Nielsen.

Hun sagde også i går til kjavis.dk, at der formentlig skal iværksættes nødpasninger dag og nat for børn af ansatte i sundhedssektoren, som arbejder i døgndrift, så de ikke skal bekymre sig om deres børn ved siden af arbejdet.

Hun fortæller, at der er 26 børn skrevet op til nødpasning i daginstitutionerne i næste uge. I denne uge var der 12.

– Det er ikke sikkert, alle kommer, men vi er nødt til at have personale til det antal, vi har skrevet op. Og vi forventer helt klart, at der kommer flere og flere børn hen hen ad vejen, siger Jutta Lundqvist Nielsen.

– Vi ønsker ikke at tvinge nogen. Jeg håber, der er masser af vores medarbejdere, der melder sig frivilligt, hvis det brænder på i bl.a. ældreplejen, siger kommunaldirektør Tim Jeppesen. Foto: Emil Andresen.

– Vi får mere og mere brug for vores pædagoger og lærere. Især i forhold til vores udsatte børn, der har brug for ekstra hjælp og voksenkontakt Der kommer også flere og flere børn i nødpasning, siger Jutta Lundqvist Nielsen. Foto: Arkiv