Johannes Larsens barnebarn blev fejret hjemme i Kerteminde

0
322

Ane Talbots 90 års fødselsdag er blevet markeret hele den forgangne uge med både fest i Kaffehuset for familie og venner, plantning af træ, nye kunstværker på Johannes Larsen Museet og genudgivelse af hendes bog “Johannes Larsens hjem – fortalt af hans barnebarn”

Img 1308 (1)

I mange år hang maleriet “Aaen” i Ane og Bernard Talbots hjem i staten Maryland, men da de for nylig flyttede til noget mindre i Washington, købte Østfyns Museer billedet (som kan ses bag Ane Talbot) og tre andre værker af ægteparret. Foto: Østfyns Museer

Ane Talbot har i over 60 år boet i USA med sin amerikanske mand, men hun betragter stadig Kerteminde som hjem.

Sammen med sine to nu afdøde søskende Thora og Jeppe voksede Ane Talbot op i den store hvide villa på toppen af Møllebakken, som vi andre kender som en del af Johannes Larsen Museet. Hendes farfar var den berømte maler Johannes Larsen, som blev enkemand i 1927. Fem år senere blev Ane Talbots forældre gift, og det unge ægtepar flyttede ind i villaen for at hjælpe ham med husførelsen og praktiske gøremål.

Ane Talbot blev født i 1934 og fyldte 1. oktober således 90 år, og hun har netop været hjemme i Kerteminde på en kort visit. Østfyns Museer fejrede i den anledning hendes 90 års fødselsdag med en mindre højtidelighed på museet, hvor de fire Johannes Larsen-kunstværker, museet har købt af hende og hendes mand, blev afsløret. Desuden blev genudgivelsen af Ane Talbots bog “Johannes Larsens hjem – fortalt af hans barnebarn” markeret.

Dejligt sted at vokse op

Gennem mange år har Ane Talbot været i Kerteminde et par måneder hver sommer, men i år er hun og ægtemanden Bernard flyttet, og derfor blev det årlige ophold denne gang aflyst og erstattet af en kort rejse med datteren Kamilla og dennes mand Michael her i efteråret.

– Jeg føler mig stadig som dansker, og det betyder meget for mig at komme hjem i hvert fald en gang om året. Jeg holder meget af Kerteminde og glæder mig altid over at komme hertil, selv om jeg har boet længere i Amerika end i Danmark, siger Ane Talbot, som Kjerteminde Avis mødte i Kaffehuset.

– Villaen er mit barndomshjem, og jeg er glad og taknemmelig over, at den er bevaret, så man stadig kan komme her. Som barn tænkte jeg aldrig over, at det var noget særligt at vokse op i et kunstnerhjem, det var jo sådan det var. Kerteminde var et dejligt sted at vokse op, og vi boede jo tæt på stranden med badehus og sejl på vandet. Min farfar var en stor dyreelsker, og han havde en voliere med fugle. Vi havde også hund, men aldrig katte, for de ville jo tage fuglene, fortæller Ane Talbot.

Johannes Larsen havde indimellem også oddere, som det kan ses på flere af hans billeder.

– I 1937, da min søster lige var blevet født, blev min farfar ringet op fra Varde, at man havde skudt en odder, og at den havde to små unger. Om han ville have dem? Så måtte min far køre til Varde og hente de to oddere, og dem kom han selv til at passe. Så min mor gav min lillesøster mad, og min far madede odderne med sutteflaske, siger Ane Talbot.

– Min farfar var en stor dyreelsker, selv om han også gik på jagt og skød for eksempel gråænder og grågæs, siger Ane Talbot.

Familien var i høj grad selvforsynende, så udover det, der blev tilvejebragt ved jagt og fiskeri, kom der grøntsager, frugt og bær fra familiens store have og køkkenhave på bordet.

– Jeg kan også huske, at Trylle (Franz Syberg, søn af Fritz Syberg, red.) og hans kone Gudrun kom med en stor krukke med flydende honning, for de havde en stor frugtplantage med bistader. Så skulle vi røre i krukken med honning hver dag med en stor træ-slev, husker Ane Talbot.

Mange gæster på Møllebakken

I villaen på Møllebakken kom mange gæster, både familiemedlemmer og venner. Såvel Johannes Larsen som hans hustru Alhed havde mange søskende, og det var fast kutyme, at man om sommeren gik i vandet fra familien Larsens badehus på Nordstranden hver dag omkring klokken 11.

Om sommeren blev familien indimellem sejlet til Romsø, hvor Johannes Larsen malede, og børnene samlede mågeæg. Ane Talbot har også minder om at stryge rejer ved Lillestranden og skrabe muslinger.

– Hele familien var meget interesseret i mad, siger Ane Talbot, der også husker, at hendes farfar drak snaps til frokosten hver dag – for sundhedens skyld forstås.

Img 1278 (1)
Ane Talbot fik lejlighed til at gense en række familiemedlemmer, da hendes 90 års fødselsdag forleden blev markeret på Johannes Larsen Museet. I første række fra venstre ses Jonas Larsen, der er Ane Talbots fætter og også barnebarn af Johannes Larsen, hans kone Eli, Ane Talbot selv, Ane Talbots datter Kamilla og hendes mand Michael. I anden række fra højre ses Jens Larsen (også fætter til Ane Talbot og barnebarn af Johannes Larsen), Pusjka (Ane Talbots niece) og hendes kæreste Dorthe. Foto: Østfyns Museer

Blandt vennerne var andre kunstnere, både Fritz og Anna Syberg, der boede på Pilegården i udkanten af Kerteminde, og digtere og forfattere som Johannes V. Jensen, Thøger Larsen og Jeppe Aakjær.

– Min mor stod for husholdningen sammen med en kokkepige og en stuepige, og det var ikke altid lige nemt, for min farfar kunne pludselig komme og sige “åh, det er forresten sandt, jeg har inviteret nogen til frokost”, husker Ane Talbot.

– Mine forældre flyttede ind, så min farfar efter min farmors død kunne fortsætte den livsstil, han var vant til. Min mor passede huset, og min far tog sig af haven og alle mulige praktiske gøremål. Han var chauffør for min farfar, men lavede også træsnit for ham og bryggede øl. Vi havde et familiesammenhold, der var mere naturligt dengang, end det vist er nu, siger Ane Talbot.

Hendes far, Andreas (kaldet Puf) Larsen, døde allerede i 1953, men hendes mor, Else Larsen, blev boende i villaen. Hun lavede stort set intet om, heller ikke efter at Johannes Larsen døde i 1961. Efter Else Larsens død i 1984 overgik hus og have til det daværende Kerteminde Museum, som to år senere åbnede Johannes Larsen Museet.

Ane, der er døbt Ane Katrine Alhed Larsen – Alhed efter farmoderen – flyttede i 1963 til USA efter at have giftet sig med den amerikanske læge Bernard Talbot. Parret fik to døtre, Akia (der døde sidste år) og Kamilla. Sidstnævnte er kunstner som så mange andre i moderens familie og taler et smukt dansk efter at have tilbragt sin barndoms somre i Kerteminde.

Nøgenbillede af oldemor

Selv efter så mange år i Amerika har Ane Talbot stadig en del venner i Danmark og især i Kerteminde, blandt andet naboerne Jette og Erling Klüver på Møllebakken, Anne-Lise og Elo Eilstrup og Karl “Krølle” Nielsen og dennes hustru Birgitte Blalith.

Mange af dem var med, da Østfyns Museer forleden fejrede Ane Talbots 90 års fødselsdag ved en middag i Kaffehuset.

– Jeg bryder mig ellers ikke at blive fejret og være midtpunkt, men det var rigtig dejligt at se alle de mennesker, som jeg holder af, siger Ane Talbot.

Hun har i forbindelse med fødselsdagen også haft lejlighed til at gense sine fætre fra Sverige, der er sønner af hendes onkel Johan (kaldet Lysse), og to børnebørn af Christine Swane, Johannes Larsens søster.

Ane Talbot glæder sig også over, at specielt maleriet “Aaen”, som Johannes Larsen malede med sin nøgne hustru Alhed som model, nu er vendt hjem til Kerteminde. I mange år har det hængt i ægteparret Talbots hjem, og det var indimellem en speciel oplevelse for Kamilla Talbot og hendes søster, når de havde kammerater med hjem.

– Vores venner syntes vist, det var lidt underligt, at vi havde et nøgenbillede af vores oldemor hængende i spisestuen, siger hun.

I morgen rejser Ane Talbot tilbage til USA, men hun glæder sig til at komme hjem til Kerteminde igen til sommer. Til den tid håber hun også på igen at kunne stå for rundvisninger i sit barndomshjem.

20241009 120711

Ane Talbots fødselsdagsgave fra medarbejderne på Østfyns Museer er et lærketræ, som er blevet plantet midt i den store have. Foto: KJ Avis