Hurra – vi får hjælp!

0
234

Fjord&Bælt har længe været lukket for gæster, men indenfor skal dyrene stadig passes og plejes. Foto: Susanne Krøyer

Hjælpepakke klar til videnspædagogiske aktivitetscentre

Telefonerne har glødet hos direktør for Fjord&Bælt direktør Mette Thybo siden i morges hvor det stod klart, at centret nu ville få del i et af de særlige corona-tilskud.

– Det er rigtig dejligt, siger Mette Thybo til Kjavis.dk om at der nu kastes en redningskrans ud til Fjord&Bælt samt til landets 15 andre videnspædagogiske aktivitetscentre (VPAC).

Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier har besluttet at lave en hjælpepakke til de 16 VPAC’er, som modtager driftsstøtte fra Børne- og Undervisningsministeriet, så de sidestilles med kulturinstitutioner, der er omfattet af Kulturministeriets hjælpepakke til særligt nødlidende kulturinstitutioner fra d. 18. april.

– Jeg er lettet. Kompensationen gør, at det nu ser lysere ud for os. Vi kan få dækket 80% af vores entréindtægter fra 9. marts og frem til den 8. juli. Får vi lov at åbne op inden vil vi stadig kunne få op til 80% af vores entréindtægt, for det er jo ikke sikkert, at folk vil stå i kø for lige netop at komme i Fjord&Bælt, siger Mette Thybo.

Hvorfor datoen lige hedder 8. juli har Mette Thybo ikke noget svar på: – Det må du spørge Kulturministeret om, siger hun og tilføjer: – Men jeg håber da, at vi har åbnet op til den tid og kan blive selvkørende igen.

Appel til danskerne
Fjord&Bælt nåede i denne uge at udsende en appel til danskerne om støtte, hvor man opfordrede til at støtte centrets forskning og formidling med 200 kr. eller derover: – Kunne vi få 101 støtter kan vi anmode om at få momskompensation, og støttepenge og kompensation ville kunne hjælpe os gennem krisen, forklarer Mette Thybo.

Appellen blev sendt afsted inden man fik nyheden om hjælpepakken, men man håber stadigvæk at glade givere vil være med til at bakke op om centret. – Det vil være noget som vi bliver ved med at satse på fremover.

Ligeså arbejder man i kulisserne med den nye og kommende udstilling, Havets Juveler, hvor smykkekunstnere har arbejdet på at forevige Havets Juveler i deres smykkekunst.
– Vi har alle de prægtige genstande i hus, og arbejdet med at skabe selve udstillingen er begyndt. Fjord&Bælt kommer til at stråle på en helt anden måde end vi er vant til.

Man håber med udstillingen på at dem, som ikke er så vant til at komme på Fjord&Bælt, kan bruge udstillingen som inspiration til hvordan man også kan opleve livet under havoverfladen.

Kæmper med næb og kløer
Fjord&Bælt har ikke så mange ansatte, og en del af dem er hjemme på lønkompensation. En enkelt er fyret.
– Vi har vores dyretrænere, der skal være på arbejde hver dag, da dyrene jo skal passes. Ligeså har vi nogle it-medarbejdere på arbejde. Alle vores vandanlæg og cirkulationspumper kører jo og skal tilses, siger direktøren og understreger:

– Vi kæmper med næb og kløer for at få centret til at køre, og det ville vi have gjort uanset om vi havde fået del i pakken eller ej. Havde vi ikke fået del i pakken kan jeg ikke sige hvor det ville have været endt. Men nu må vi se hvad 2020 munder ud i, slutter hun.