Harske Hubbi optræder til Havnefesten. Men, hvem er han egentlig? Lær ham at kende her

0
578

Harske Hubbi: Foto: Claus Skytte

Hvem er manden, der hylder dialekterne og det utraditionelle? Fyrer op for en halbalsaften fra 80’erne? Og samler generationer med sine underholdende talegaver, unikke catchphrases og en Sydfynsk personlighed, der er udover det sædvanlige? Læs om manden bag karakteren fra ”Polle fra Snave”, nemlig Harske Hubbi, som er tilbage i bedste velgående og endnu større end før.

KJ Avis møder Harske Hubbi, borgernavn Claus Skytte, der er en travl mand mellem jobs. Han befinder sig på færgen mellem Als og Fyn, og har lige afsluttet et job ved Rødekro i Sønderjylland og er nu på vej videre til det næste job på Sydfyn i aften, inden han i morgen skal videre til det næste job på Sjælland, og sådan fortsætter det travle liv for Harske Hubbi.

– Mit liv er så sjovt, og jeg elsker det. Jeg er slet ikke stresset, og det er faktisk helt fantastisk, fortæller Claus Skytte utrolig stolt og glad om hans liv og karakter Harske Hubbi til KJ Avis.

– Jeg er fuld booket resten af året. Faktisk helt frem til 2024. Det er så vildt, fortsætter Claus Skytte.

Hvordan startede det hele?

Harske Hubbi er en karakter, der opstod på P3 og allerede få år senere fik karakteren et gennembrud igennem karakterens medvirken i den fynske klassiker ”Polle fra Snave” og ”Polle Fiction”. Reklamefilmene gjorde Harske Hubbi, med sit energiske humør, vanvittig fynske dialekt og dj-evner, landskendt.

– Det, der gjorde Harske Hubbi så speciel, er hans evne til at underholde folk og samtidig give noget alle mennesker, på tværs af generationer, kan samles om, nemlig det fynske, som Harske Hubbi spiller på, fortæller Claus Skytte.

”Polle fra Snave” feberen tonede ud

Men som med alt andet er der en udløbsdato. Det gjaldt også for Sydfynske Harske Hubbi.

– Jeg lagde karakteren på hylden, og jeg glemte faktisk alt om ham, fordi jeg arbejdede fuldtid i reklamebranchen. Harske Hubbi, hans tøj og plader samlede derfor støv nede i kælderen i 15 år indtil, at karakteren pludselig blev genoplivet, forklarer Claus Skytte.

En gammel fan genoplevede Harske Hubbi

Efter 15 år, hvor Claus Skytte knoklede videre med reklamebranchen og byggede sig selv op der, så blev han en dag pludselig kontaktet af en gammel fan for nu syv år siden.

– En gammel fan ønskede at Harske Hubbi viede ham og efterfølgende optrådte som DJ til hans bryllup. Det var en helt forrygende dag for mig. Det var den dag, at Harske Hubbi fik tørret støvet af sig og blev genoplivet igen. Der var noget helt særligt over at genoplive den gamle karakter, og at han stadig kunne være aktuel i dag, uddyber Claus Skytte.

Fra 30 til 30.000 seere på Facebook

I dag er der mange muligheder for at logge online, og så nå ud til en masse mennesker på én gang. Og det var der ikke tilbage i 00’erne, da Harske Hubbi blev født. Derfor spiller sociale medier også en stor rolle i genoplivelsen af Harske Hubbi.

– En ven forslog mig, om jeg ikke skulle forsøge at gå live på Facebook og optræde. Det synes jeg, var en god ide, så her sad jeg så hver fredag og lavede ”Frædavsbaren”. Den første fredag så cirka 30 mennesker det, og næste fredag fulgte cirka 300 mennesker med. Men så skete der lige pludselig noget. Efter blot tre fredage i streg så lige pludselig 30.000 mennesker ”Frædavsbar”. Det var helt vildt, fortæller Claus Skytte.

Men med den store opmærksomhed og voksende popularitet fulgte også en forhindring med, da Claus Skytte iklædt Harske Hubbi optrådte med noget musik på, som han ikke havde rettighederne til, og live-streamingen blev derfor lukket ned.

– Det hele blev lukket. Men jeg skiftede blot medie. Jeg begyndte at lave præcis det samme på mediet Twitch i stedet. Et medie, som er mest kendt som et gamer-medie. Her var jeg en af de første danske DJ’s, der optrådte blandt de mange Jeg optrådte hver fredag, og der sad i snit 10.000 mennesker og fulgte med. Det var fantastisk, fortsætter Claus Skytte.

Coronapandemien spillede også en helt særlig rolle

Hele verden var lukket ned, og folk havde rigtig meget tid under coronapandemien til at følge med i, hver der, skete og bevægede sig online.

– Fordi folk sad hjemme, så havde de jo tid og mulighed for at finde ud af Harske Hubbi var genoplivet. På den måde ville jeg også mene, at corona var med til at genoplive Harske Hubbi. Men selvom at der ikke længere er nedlukning i samfundet, så sidder jeg stadig på Twitch én gang om ugen. Nu er det bare om tirsdagen, og der er stadig flere tusinder, der lytter med, forklarer Claus Skytte begejstret.

Men, hvad er det helt særlige, som Harske Hubbi kan, som kunne genoplive en karakter, der eksisterede for så mange år siden?

– Det Harske Hubbi kan er at skabe en helt enorm god, hjertelig og kærlig stemning, der spreder sig over flere generationer. Når jeg optræder, står en 18-årig og morer sig, imens vedkommende danser ved siden af en 60-årig, der gør præcis det samme. De gakkede popnumre og 80’er musik, kan bringer alle sammen, uddyber Claus Skytte.

Hvad kan man forvente at opleve af Harske Hubbi, hvis ikke at man kender karakteren i forvejen?

– Hvis jeg selv skal beskrive karakteren Harske Hubbi til folk, som ikke kender ham, så vil jeg fortælle, at Harske Hubbi, tror med sine egne øjne, at han er en helt forrygende og fænomenalt DJ. Han elsker at høre sig selv tale og fortælle, og han snakker langt mere end han faktisk spiller, fortæller Claus Skytte med et smil i stemmen.

En fejring af vores dialekter

Det, der også skiller Harske Hubbi ud fra mange andre karakterer og figurer, som optræder, er hans helt særlige sprog og dialekt. Det er vigtigt for Claus Skytte, der også er forfatter af en fynsk/dansk ordbog at bevare og beskytte dialekterne. Det er for ham originaliteterne.

– Jeg mener, at jeg er én af dem i Danmark, der gør mest ud af at passe på vores dialekter. Jeg elsker, dyrker og hylder dialekter – og især det fynske sprog, fortæller Claus Skytte.

Når Harske Hubbi har en så tydelig dialekt, kan du så opleve, at folk fra andre regioner har svært ved at forstå din karakter?

 – Jeg vil sige, at hvis du tegner en streg, der følger Lillebæltsbroen, så får du Sønderjylland, Sydfyn, Langeland og Lolland. Disse dele af landet taler meget ens, vil jeg mene. Jeg har selv ophav fra min fars side fra Lolland af, så det præger også min egen helt særlige dialekt, forklarer Claus Skytte.

Thy følger også med

Til Claus Skyttes egen overraskelse og forbløffelse er det gået op for ham, at hans dialekt også passer rigtig godt med dialekten, der er i Thy i Nordjylland.

– Der er også opstået en fangruppe til Harske Hubbi oppe i Thy, og det synes jeg, er ret morsomt, fortæller Claus Skytte.

Masken og manden bag Harske Hubbi

Er manden bag Harske Hubbi, Claus Skytte lige så energisk, underholdende og særlig?

– Nej, jeg tager helt klart en maske på, når jeg skal arbejde og optræde. Med den her maske kan jeg være langt mere utidig og tillade mig flere ting, end jeg føler, at jeg kan som Claus Skytte, fortæller Claus Skytte.

– Jeg vil nok mene, at Claus Skytte er langt mere kedelig. Men min familie kan nok bedst lide Claus Skytte, men på den anden side giver mit arbejde som Harske Hubbi langt mere tid til familien, end da jeg arbejdede i reklamebranchen, fortsætter Claus Skytte.

Oplever du aldrig et pres på altid at holde den energiske Harske Hubbi kørende, selv når du ikke arbejder, og folk møder dig?

– Nej, jeg oplever aldrig et pres. Jeg kan hele tiden holde energien og humøret kørende – og jeg elsker at underholde folk og gøre dem glade, det er det, som jeg er her for.

2022-udgaven af Harske Hubbi

Sidste gang at Harske Hubbi eksisterede, var i starten af 00’erne, og nu er Harske Hubbi genoplevet i et andet samfund og i én helt anden tid, hvor fokusset er skiftet.

Er der i den forbindelse så ting, som Harske Hubbi, hverken siger eller gør mere for at kunne køre en 2022-udgave af Harske Hubbi?

 – Ja, der er helt klart ord som Harske Hubbi ikke længere siger. Det er ord, som dengang var almindelige, men i dag vil de være diskriminerede og stødende. Når jeg optræder som Harske Hubbi, så prøver jeg at genskabe en ”halbal” følelse fra 1983, men dengang gjaldt andre sociale regler, så der er helt klart ting, som jeg ikke gør længere. Og nye ting, som jeg har inddraget, for at passe tiden bedre, hvor jeg blandt andet refererer til ”#metoo” på et tidspunkt under min optræden, forklarer Claus Skytte.

– Harske Hubbi er hverken en politisk figur eller en diskriminerende figur. Mit formål er at gøre alle glade, fortsætter Claus Skytte.

Havnefesten i Kerteminde

Lige om lidt optræder Harske Hubbi til Kerteminde Havnefest, og det glæder han sig helt særligt til, da det bliver en anderledes opgave for ham, end hvad han normalt plejer at lave.

– Jeg har fået rollen som kommentator til Havnefesten, og det har jeg ikke prøvet før. Der skal blandt andet være en borgmester, der skal smides i vandet og nogle andre erhvervsfolk, så det skal nok blive godt. Så må vi se, hvor mange, der gider danse, når jeg skal optræde som DJ mellem Kl. 14.00 og 16.00. Men det håber jeg da, at folk har lyst til, afslutter Claus Skytte.

Vi glæder os til at byde Harske Hubbi velkommen til Kerteminde og opleve hans optræden under Havnefesten.