Forvirring og usikkerhed om nye regler for COVID-19

0
271

Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen siger det ene, virolog og professor Allan Randrup Thomsen siger noget andet

Der er nu i følge Sundhedsstyrelsen nye regler i forhold til hvordan vi skal forholde os til COVID-19. Og det er immervæk Sundhedsstyrelsen vi hele tiden har rettet os efter. Dog har man i medierne gentagne gange gjort brug af udtalelser fra professor og virolog ved Københavns Universitet Allan Randrup Sørensen, der også denne gang mener noget andet end Sundhedsstyrelsen, og det giver anledning til forvirring og bekymring, især i forbindelse med den forkortede afstandstagen:

– Det er risikabelt, at Sundhedsstyrelsen i går meldte ud, at anbefalingen om at holde afstand nu er én meter, siger Allan Randrup Sørensen i dag til dr.dk. Dog er de nye retningslinjer baseret på beregninger fra WHO og burde derfor være gode nok. Men professoren mener at det er risikabelt at kombinere mindre afstand med større åbning af samfundet. Dette baserer han på, at Seruminstitutttet udtaler, at smittespredningen kun kan stoppes ved at holde afstand. Og en meter bliver hurtigt til 80 cm ifølge Allan Randrup Sørensen.

Søren Brostrøm kvitterer med, at der ligger doumentation bag ændringen, dokumentation som Randrup Rasmussen tilsyneladende og i følge udtalelser på P1 ikke har adgang til.

Søren Brostrøm tilføjer, at man har fået kontrol over epidemien, og at man er blevet klogere på virusset og sygdommen Covid-19:

– Derfor kan vi både tillade os at slække på anbefalinger omkring afstand, samtidig med at vi kommer med andre anbefalinger. Jeg vil gerne fremhæve, at der i de nye anbefalinger fra i går er øget fokus på hygiejne, siger Søren Brostrøm.

Vi skal derfor blive ved med at vaske hænder i det omfang vi nu er blevet vant til, ligesom vi skal udføre ekstra rengøring af kontaktpunkter. Der står dog i Sundhedsstyrelsens nyeste anbefaling omkring forebyggelse af smittespredning, at ‘Da dråber fra luftvejene falder til jorden indenfor 1-2 meter, mindskes risikoen for dråbesmitte effektivt ved at holde afstand’, og det er her kæden springer af, synes Allan Randrup Sørensen at mene.

Der er ikke sikker dokumentation for et bestemt afstandskrav i det offentlige rum, og blandt internationale myndigheder varierer de aktuelle anbefalinger ift. COVID-19: Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler 1 meter, det europæiske smitteagentur (ECDC) 2 meter, i Storbritannien anbefaler sundhedsmyndighederne ’2 meter (6 feet)’, i Tyskland 1,5 meter, i Holland ’1,5 meter(to armslængder)’, i Norge 1 meter, mens nogle lande som f.eks. Sverige ikke har faste anbefalinger om afstand, men ’en armslængde’ har været nævnt i borgerrettet kommunikation. På baggrund af en samlet vurdering af den foreliggende dokumentation, internationale anbefalinger og erfaringer samt pragmatiske overvejelser om bæredygtighed og proportionalitet finder Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut i den aktuelle situation, at 1 meter er nok i det offentlige rum, mm at der er øget risiko for dråbesmitte, fx i forbindelse med en rutsjebanetur, som betegnes som en aktivitet i bevægelse.

De nye regler får også nye konsekvenser for de skoler og institutioner, der nu har arbejdet med to meter i mellem hver elev.

Læs her seneste dokument fra Sundhedsstyrelsen om forebyggelse af smittespredning

Billedtekst