Dommer i afgørende oprykningskamp er far til en af spillerne. Bent Nyegaard: “Det er jo en katastrofe”

0
3697
Img 7426

SUS Nyborg vandt begge opgør mod Kerteminde i denne sæson. Derfor var klubben placeret foran Kerteminde, selvom de to klubber havde præcis samme antal point. Foto: Arkiv fra SUS Nyborg – Kerteminde

SUS Nyborg vandt en tæt kamp i lørdags mod Rødekro med 24-23 og sikrede sig dermed direkte oprykning til 2. Division i stedet for Kerteminde. Nu viser det sig, at den ene dommer i SUS Nyborgs kamp mod Rødekro er far til en af spillerne i truppen. Bent Nyegaard kritiserer både dommer og Dansk Håndboldforbund for, at det overhovedet kan finde sted.

”Det er jo en katastrofe. Det må naturligvis aldrig kunne finde sted”, kommer det fra TV 2s mangeårige håndboldekspert, Bent Nyegaard.

SUS Nyborg skulle vinde kampen over Rødekro, for at være sikre på at rykke direkte op. Kerteminde og SUS Nyborg havde samme antal point, men fordi SUS Nyborg havde vundet begge kampe over Kerteminde, ville de, i tilfælde af pointlighed de to klubber imellem, rykke direkte op.

Dommerens eget ansvar

For at få en forklaring på, hvordan den situation kan opstå, ringede KJ Avis derfor til den øverste chef for turnering i Dansk Håndboldforbund, Frank Smith.

Hvordan kan det ske, en far til en spiller i SUS Nyborgs trup, bliver sat til at dømme en afgørende kamp om oprykning?

”Alle dommere har tastet oplysninger ind i et elektronisk system, vi har. Hvis den pågældende dommer ikke har tastet ind, der er familiære relationer mellem ham og en spiller i SUS Nyborg, så opdager vores dommerpåsættere fra Jysk og Fyns Håndboldforbund det ikke. De har jo ikke en chance for at kende alle familie relationer på kryds og tværs,” forklarer Frank Smith.

Rødekro førte opgøret i Nyborg 18-22 da der manglede 10 minutter af kampen. SUS Nyborg præsterede derefter et flot comeback og sikrede en 24-23 sejr, der lige netop var nok til, klubben nu rykker direkte op i 2. division, mens Kerteminde skal spille oprykningskampe.

Det er vel ret åbenlyst, det her er et problem? Kampen ender med en 24-23 sejr til SUS Nyborg. Hvis kampen var endt uafgjort, så var klubben ikke rykket direkte op?

”Jeg ved ikke om jeg køber din præmis. Du insinuerer jo dermed, der er kendelser, der kan diskuteres. Sønnen spillede i øvrigt heller ikke kampen” lyder det fra Frank Smith.

Jeg konstaterer bare, der er kendelser, der kan diskuteres, som der i øvrigt er i 99% af alle håndboldkampe, jeg har set. Jeg ville da også finde det besynderligt, hvis en far til en af spillerne på Kertemindes Fynsserie hold, skulle dømme Kertemindes kampe i 3. division. Jeg synes bare, det er ærgerligt for SUS Nyborg, der har spillet en fremragende sæson, der kan stilles spørgsmål til, om de fik hjælp af en far til en spiller i truppen, da det hele skulle afgøres. Så mit spørgsmål er fortsat: Hvorfor er der ikke en i DHF, der har truffet beslutning om, det ikke er verdens bedte idé, når dommeren nu har en søn i truppen? 

”Hvis ikke dommeren selv har erklæret sig inhabil, så kan vi ikke gøre noget. Så du må spørge dommeren selv, hvorfor han ikke har erklæret sig inhabil”

Markant kritik fra håndboldekspert

Håndboldekspert på TV 2, Bent Nyegaard køber hverken den ene eller den anden forklaring, DHF fremlægger over for KJ Avis.

”Det skal faren jo kunne håndtere selv. Det er virkelig dårlig dømmekraft. Det er bedøvende ligegyldigt, om det er 3. division eller liga. Det betyder jo alverden for de klubber, om de rykker op eller ej. Så er det jo også tydeligt med det, Frank Smith siger, der ikke er nogle regler på området, medmindre dommeren selv tager ansvar. Det har jo helt åbenlyst ikke været tilfældet her. Så må DHF jo lave regler på området, så det her ikke kan finde sted. Det er der jo ingen, der kan være tjent med”, siger Bent Nyegaard.

DHF har ikke ønsket at videregive dommerens kontaktoplysninger, så vedkommende selv kunne forholde sig til kritikken. Til gengæld står Frank Smith fast ved, at der i DHF’s optik ikke er nogle problematiske forhold at finde ved lørdagens kamp.

”Jeg har undersøgt sagen nærmere, og dommeren har for mig at se intet gjort galt her. Hans søn spiller på SUS Nyborgs U/19 hold og har nogle enkelte gange været benyttet på 3. divisionsholdet. Han tilknytning til holdet er derfor ikke af en sådan karakter, vi ville erklære hans far inhabil til at dømme det pågældende opgør”

Så selvom hans søn har spillet på holdet, trænet med holdet og været en del af truppen, så er den pågældende dommer ikke inhabil i din optik?

”Nej – det er han ikke. Med til den forklaring hører jo også, vi oplever en stor mangel dommere. Hvis vi havde uanede ressourcer, så kan det godt være, vi ville udvide rammerne for, hvornår man er inhabil. Som omstændighederne er nu, så er den pågældende dommer ikke inhabil og har intet gjort forkert”, fastslår Frank Smith.

SUS Nyborg tager dermed førstepladsen i 3. division, der giver direkte oprykning til 2. division. Kerteminde slutter med samme antal point som SUS Nyborg, men ender altså på andenpladsen, der betyder oprykningskampe. Holdet skal derfor møde Viby, der sluttede som nummer to i 3. divisions pulje tre. Den samlede vinder af de to opgør, skal derefter møde Favrskov, der sluttede som nummer 10 i 2. division. Den samlede vinder af de to opgør, er at finde i 2. division i næste sæson.