Den uartige dreng i byrådssalen

2
1620

Malte Jäger – den uartige dreng i byrådssalen Foto: Chris Miller

Kjerteminde Avis’ journalist Henrik Mohr har på egne vegne skrevet dette indlæg

Da H.C. Andersen for flere generationer siden skrev sit eventyr “Kejserens nye Klæder”, kunne han ikke vide, at eventyret ville udspille sig i virkeligheden torsdag den 2. december 2021 – i byrådssalen på Kerteminde Rådhus, såmænd.
Hvor skulle han dog have vidst det fra? Dengang var der ingen, der kendte 19-årige Malte Jäger fra Kerteminde – Nye Borgerliges nyvalgte medlem af Kerteminde Byråd.
Men eventyrdigteren må alligevel have kendt arketypen Malte Jäger. Det var nemlig den lille gadedreng, der under kejserens procession gennem byen overrasket – og lidt naivt – udbrød: Jamen, han har jo ikke tøj på.
Gadedrengen havde nemlig ingen fornemmelse af eller forståelse for det virvar af spin og varm luft, der havde fået kejseren til at gå i procession ganske nøgen for folket i den tro, at han var iført eksklusive klæder.
Drengen konstaterede i al sin naivitet: Manden har jo ikke tøj på.
Det var lidt den samme rolle, Malte Jäger fik på byrådsmødet torsdag aften, hvor konstitueringsaftalen underskrevet af alle nyvalgte medlemmer – altså undtagen Malte Jäger – skulle konfirmeres.
I al sin unge og politiske naivitet – og naivitet skal her forstås positivt – konstaterede Malte Jäger, at den socialdemokratiske borgmester Kasper Ejsing Olesen ikke havde tøj på. For rent faktisk har de blå partier i det nye byråd – Konservative, Dansk Folkeparti, Venstre og Nye Borgerlige – flertal i byrådet. Derfor foreslog Malte Jäger, at borgmesterposten burde tilfalde den konservative borgmesterkandidat Klavs Norup Lauridsen.
Som i eventyret skabte Malte Jäger med sit udsagn postyr i byrådssalen. Konservative, der ellers er en del af konstitueringen, måtte lydigt undgå at stemme for den socialdemokratiske borgmester – alt andet havde været pinligt. Lige så pinligt må det have været  for Venstre og Dansk Folkeparti at stemme for konstitueringsaftalen. Når nu situationen blev udstillet i et skærende lys – uden de sædvanlige formildende udsagn om at opnå maksimal indflydelse, bredt samarbejde og den slags ting. Som jo er reelle nok – så længe der ikke er en gadedreng som Malte, der sætter tingene på spidsen.
– Når vælgerne sætter deres kryds ved et borgerligt parti, forventer de også, at deres stemme vil arbejde for at få en borgerlig borgmester, lød det igen og igen fra Malte Jäger under valgkampen.
Og han måtte tage konsekvensen og blev sat uden for forhandlingsdøren på valgaftenen.
Så mens vi borgere kan glæde os over, at Kasper Ejsing Olesen dygtigt og taktisk har formået at samle det brede flertal i byrådet, så kipper jeg gerne med flaget for Malte Jäger – selv om jeg rent politisk er helt uenig med ham.
Hvor er det dejligt befriende at se så ung en politiker fuldstændig uimponeret over den politiske verdens edderkoppespind af politiske studehandler, kompromisser og taburet-kævlerier.
Indrømmet – Malte Jäger havde ikke meget tøj på i sine opsigtsvækkende valgplakater. Men dagen derpå har han vist sig at være politisk velekviperet – det bliver spændende at følge ham i hans videre politiske færd. For en ting synes sikkert – Malte Jäger er ikke kun et politisk stunt. Ham kommer vi til at høre mere til.