Den mest stille januar nogensinde

0
901

Sådan så der ud i marts måned på Fynshoved efter Danmarkshistoriens største nedlukning i nyere tid. Foto: Arkiv

Der bliver ikke meget at tage sig til i januar 2021, hvor der frem til og med søndag 17. januar vil være lukket ned for praktisk talt alt.

Detailhandel, skoler, foreningsliv, kulturliv, samvær med venner – alt står lige nu på stand by, og med Mette Frederiksens pressemøde tirsdag aften stod det klart, at fingrene må holdes i skødet og på fjernbetjeningen når ikke vi går på arbejde, for alt andet er lukket ned.

Dette blev besluttet på baggrund af, at smittetrykket langt fra er faldet, som man havde troet, det ville, ved at lukke Danmark ned igen som det skete lidt før jul – da også med en kritik omkring hvorvidt det blev gjort for sent i denne omgang. Man kan samtidig også spørge sig selv hvorvidt lyntests har gjort gavn, eller blot har gjort situationen mere uigennemsigtig.

Men sket er sket, der er intet at fortryde. Nu er der bare tilbage at holde afstand, blive testet, spritte af, forsøge at se så lidt mennesker som muligt omend vi efterhånden er godt trætte af at være spærret inde i vores egen lille boble uden mulighed for at foretage os noget af det, der plejer at holde os i live, holde hjernen i gang og stimulere følelserne.

Ved forårets nedlukning havde vi solen og sommeren, der kom os i møde, og et barmhjertigt vejr, som på billedet ovenover viser, at vi hurtigt begav os ud for at udforske naturen omkring os. Nu ser tingene lidt andeledes ud, samtidigt med, at meget mere er lukket ned end før. Vi ser ind i minimum to måneder med regn, blæst og gråvejr, så det er nu, vi skal tage ferieminderne frem, huske på solskinstimerne, der forhåbentligt snart kommer igen, og gå en tur i skoven og få noget lys, ligeså snart regnen stilner af (eller bare tage noget regntøj på, for det er ikke vejret, det er galt med, siger vi altid optimistiske og lykkelige danskere, det er påklædningen). Men hvis nogen er lidt sure og desillusionerede, så er det forståeligt nok.

Så tag det sure med det søde, det gode med det onde, som Lars von Trier siger, og forsøg at gøre det, som gør dig allermest glad inden for det muliges kunst med det, du har til rådighed indtil Danmark igen er frit, fristes man til at sige. For hvor skal vi snart slå hovedet hen!

Du har sikkert noget på matriklen, der trænger til at blive shinet op, noget rengøring, du ikke fik udført, så indtil vi ses igen – god fornøjelse med det, og lad os sammen glæde os over, at de første vacciner, der forhåbentligt kan hjælpe os af med denne tilstand, i denne kommune gives på lørdag.

Sådan ser restriktionerne ud frem til og med 17. januar:

Ældre og Socialområdet
Der fortsættes med besøgsrestriktioner og en skærpet opmærksomhed på at sikre minimering at smitterisiko.
De administrative arbejdspladser fortsætter hjemmearbejde. Der vil kun være fysisk fremmøde ved kritiske funktioner og borgermøder der kan foregå, virtuelt vil overgå til onlinemøde.

Borgerservice vil være åben

Butikker og liberale erhverv:
Indkøbscentre og udvalgsvarebutikker som eksempelvis byggecentre skal holde lukket uanset størrelse. Supermarkeder og apoteker er undtaget.

Liberale serviceerhverv som frisører og massører skal holde lukket.

Skoler samt ungdoms- og voksenuddannelser:
Elever i folkeskolen og studerende er sendt hjem og skal modtage fjernundervisning.
Skoleområdet vil overgå til virtuel undervisning gældende for alle klassetrin, nødpasningsordning for 0. – 4. klassetrin. De konkrete tiltag på skoleområdet vil blive kommunikeret til de berørt forældre via Aula.

Kultur, sport og fritid:
Alle indendørs idræts- og kulturanlæg skal holde lukket. Det gælder blandt andet svømmehaller, legelande, fitnesscentre, teatre, museer, biografer, biblioteker, spillehaller, kasinoer og foreningslokaler.

Elitesportsudøvere må benytte idrætsfaciliteterne, som er lukket for offentligheden.

Ved udendørs sport må højst 10 personer deltage ad gangen.

Restaurationer:
Restauranter, barer, caféer og lignende skal holde lukket. De må dog godt servere takeaway.