På grund af udefrakommende omstændigheder, blandt andet lavere indtægter fra bloktilskud og udligning, står Kerteminde Kommune med et gab på godt 60 millioner kroner i 2025. Byrådets 25 medlemmer står dermed over for en overordentlig stor opgave

Direktionen på Kerteminde Rådhus er i fuld gang med at udarbejde et budgetforslag, der kommer til at rumme supplerende besparelser. I juni blev en såkaldt omstillingspulje, et katalog over mulige besparelser, sendt ud, men det er langt fra nok til at dække en manko på godt 60 millioner kroner i 2025. Foto: Arkiv
Trods øgede skatteindtægter og en generel sund økonomi står Kerteminde Byråd over for en overordentlig stor opgave, når budgettet for 2025 skal lægges i de kommende uger. Udefrakommende omstændigheder gør, at Kerteminde Kommune her og nu står til at mangle ikke mindre end godt 60 millioner kroner i kassen næste år.
– Vi kommer ikke udenom store besparelser, fastslog borgmester Kasper Ejsing Olesen (S) og kommunaldirektør Inger Marie Vynne på et pressemøde tirsdag eftermiddag.
Kerteminde Kommune får i 2025 36,3 millioner kroner mindre, end man havde regnet med, fra bloktilskud og udligning som følge af den nye økonomiaftale mellem Kommunernes Landsforening og SVM-regeringen. Dertil kommer lavere selskabsskat og færre indtægter fra grundskyld og dækningsafgift end forventet på grund af det nye ejendomsvurderingssystem – samt stigende udgifter til arbejdsmarkedsområdet, fordi ledigheden stiger.
Gab på godt 60 millioner
Situationen er dermed så alvorlig, at ikke nok med, at driftsoverskuddet på 20 millioner kroner i 2023, som byrådet valgte at lægge i kassen til bedre tider, ser ud til at ryge. Også den såkaldte omstillingspulje – forslag til besparelser/omlægninger – på omkring 20 millioner kroner, som administrationen udarbejdede først på sommeren for at være forberedt på “worst case scenario”, ser ud til at komme i spil. Og så mangler der stadig i omegnen af 20 millioner kroner.
Kommunaldirektør Inger Marie Vynne og den øvrige direktion er i gang med at udarbejdet et budgetforslag, som skal fremlægges for Økonomiudvalget 21. august, men hun lægger ikke skjul på situationens alvor:
– Direktionens vurdering er, at vi ikke kan få enderne til at nå sammen uden supplerende besparelser, og det er rent ud sagt pissesurt, fordi vi har arbejdet benhårdt på at få kontrol over vores egen udgiftsudvikling, siger Inger Marie Vynne.
– Takket være et snarrådigt byråd blev de omkring 20 millioner kroner, vi har fået i driftsoverskud, lagt til side i stedet for at blive brugt straks – det er ét håndtag, vi kan dreje på. Omstillingspuljen, som vi kan begynde at kalde et sparekatalog, på de 21 millioner kroner er et andet håndtag, men det er langt fra nok, siger kommunaldirektøren.
Store økonomiske problemer
Kasper Ejsing Olesen er ærgerlig over, at økonomiaftalen mellem KL og regeringen giver omkring 30 af landets 97 kommuner et løft i velfærden, mens de øvrige knap 70 kommuner nu står med store økonomiske problemer.
– Vi blev om ikke lovet, at mælk og honning ville flyde i gaderne, så dog stillet i udsigt, at aftalen ville medføre et løft i velfærden for alle, og sådan er det langt fra blevet. Så lige nu står man der og river sig i håret og tænker, at det kan simpelthen ikke være rigtigt. Kerteminde Kommune har isoleret set fået godt styr på økonomien, og så er det udefrakommende ting, der ødelægger det hele for os, siger han.
– Ud af de ti kommuner på Fyn og øerne er det kun Odense og muligvis Middelfart, der vinder på den nye økonomiaftale, siger Kasper Ejsing Olesen.
23. august kommer budgetforslaget i høring i den kommunale organisation, og fristen for at indgive høringssvar er 4. september.
Gruppeformændene for de politiske partier i Kerteminde Byråd blev orienteret om situationen i torsdags, og samtlige 25 byrådsmedlemmer mødes til budgetseminar 30. august.
Møde med statsministeren
Kasper Ejsing Olesen har svært ved at finde ord for situationens alvor.
– På en god dag er det dybt frustrerende, på en dårlig dag er det noget værre lort. Jeg bliver billede på noget, jeg dybest set ikke har indflydelse på. Vi står i en frustrerende situation på grund af udefrakommende omstændigheder, men det bliver mig og mine byrådskolleger, der skal se borgere og medarbejdere i øjnene og tage ansvaret for noget, vi ikke er skyld i, siger borgmesteren.
Kasper Ejsing Olesen og tre andre socialdemokratiske borgmestre på Fyn og øerne, der står i samme situation, har skrevet til regeringstoppen og skal torsdag til virtuelt møde med en minister om sagen. Fredag er der møde med statsminister Mette Frederiksen (S).
– Jeg tror og håber på, at der kan findes en løsning, men det ændrer ikke på, at vi bliver nødt til at se på skal- og kan-opgaver, siger borgmesteren.