Lukning af Svanehøj Plejehjem i Kerteminde med 22 beboere er den største enkeltstående besparelse på budgettet for 2025-28, men der lægges også op til store besparelser på ledelse og administration
Forligspartierne bag den nye budgetaftale er blevet enige om lukning af Svanehøj Plejehjem i Kerteminde pr. 1. januar 2026, fordi der med opførelse af det nye Dalsbo Plejehjem i Rynkeby bliver 20 ekstra pladser. Beboerne på Svanehøj tilbydes plads i Rynkeby eller på et af kommunens andre plejehjem, hvis det er muligt. Medarbejderne er sikret ansættelse. Foto: KJ Avis
23 ud af Kerteminde Byråds 25 medlemmer har indgået aftale om et budgetforlig for 2025-28, der blandt andet indeholder besparelser på omkring 12,5 millioner kroner næste år og 25,4 millioner i 2026.
Største enkeltstående besparelse er lukningen af Svanehøj Plejehjem på Kristine Rudesvej i Kerteminde pr. 1. januar 2026. Derved vil der kunne spares 900.000 kroner i 2025 og 12,2 millioner kroner året efter. Plejehjemmet har 22 beboere, som flyttes til enten det nye Dalsbo i Rynkeby, der får 20 pladser mere end det nuværende plejehjem, eller et andet plejehjem i Kerteminde by, hvis det er muligt.
Medarbejderne på Svanehøj Plejehjem er sikret ansættelse og vil blive overført til enten det nye Dalsbo Plejehjem i Rynkeby, et andet af kommunens plejehjem eller hjemmeplejen.
Ledelse og administration
Politikerne har også valgt at spare 3,6 millioner kroner på ledelse og administration ved at reducere antallet af mellem- og fagledere under afdelingschef-niveau samt administrative nøgle- og specialistfunktioner.
Også Kerteminde Kommunes skoler skal spare på ledelse ved at reducere i antallet af mellemledere og administrative ledere på niveau under skolelederne. Besparelserne er på 325.000 kroner i 2025 og 1,35 millioner året efter.
Puljen til initiativer til klimaindsatser reduceres med 200.000 kroner.
Erhverv & Turisme Kerteminde, som Kerteminde Kommune giver et årligt tilskud på 3,6 millioner kroner til, skal spare 150.000 kroner næste år og 350.000 kroner i 2026. Desuden forpligtes organisationen til at afsætte 300.000 kroner årligt til at finansiere eller medfinansiere events.
Ikke kun besparelser
Til gengæld spares der ikke på trafiksikkerhed, herunder vedligeholdelse af veje, havne og anden infrastruktur, og der rettes særligt fokus på de trafikale udfordringer på Lindøalleen i Munkebo og ved Mesinge.
Forligsparterne investerer også, blandt andet 600.000 kroner til events (Postnord Danmark Rundt) og andre 600.000 kroner til at understøtte samarbejdsaftalen med Odense Kommune og Odense Havn.
Desuden afsættes samlet 275.000 kroner i 2025-26 til det fælles kommunale Projekt Cykelknudepunkter, som også støttes af Nordea-fonden.
Flere og flere børn med særlige behov henvises i dag til specialtilbud, og det er en udvikling Kerteminde Kommune gerne vil vende. Derfor afsættes i budgettet 2,2 millioner kroner til Orange Planet, der er et dagtilbud til børn med særlige behov.
Driftsbudget på 1,9 millarder
Samlet set vokser Kerteminde Kommunes samlede driftsbudget fra cirka 1,8 milliarder kroner i år til knap 1,9 milliarder i 2025, en stigning på knap 90 millioner kroner. Stigningen går til at dække den almindelige pris- og lønregulering, stigende overførselsindkomster, blandt andet førtidspension, seniorpension og sygedagpenge samt en række budgettilpasninger.
I perioden 2025-28 vil der være en kasseopbygning på 17,6 millioner kroner, som primært sker i overslagsåret 2028.
– Forligspartierne har set sig nødsaget til at budgettere med et lille underskud, det vil sige et kassetræk, i de første år, men det skal holdes op imod, at vi gik ud af 2023 med et mindreforbrug og derfor kunne lægge et betydeligt beløb i kassen. Nu tager vi nogle af pengene op igen for at begrænse besparelserne på velfærden mest muligt og fordi vores likviditet er forbedret. Med budget 2025-28 forventer vi en gennemsnitlig kassebeholdning ultimo 2025 på 126 millioner kroner stigende til 131 millioner kroner ultimo 2028, forklarer borgmester Kasper Ejsing Olesen (S).
Han lægger ikke skjul på, at budgetforhandlingerne har været ekstraordinært svære denne gang:
– Vi er lykkedes med et bredt forlig, fordi alle forligspartierne – stort set hele byrådet – insisterer på at tage ansvar for Kerteminde Kommunes økonomi og hermed for en lang række svære besparelser og prioriteringer. Jeg vil gerne takke alle forligspartierne for at have vist en udpræget samarbejdsvilje i en svær situation, understreger Kasper Ejsing Olesen.
Kort høringsperiode
Bag budgetforliget står Socialdemokratiet, Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Malte Jäger (løsgænger) og Bettina Eriksen valgte tirsdag eftermiddag at forlade budgetforhandlingerne.
Budgettet vedtages endeligt i forbindelse med byrådsmødet 3. oktober. Forinden sendes de nye besparelsesforslag, som indgår i budgetforliget, i høring i en kort periode, fra i morgen, 20. september, til 26. september.
Hele budgetforliget kan ses her.