Brandvæsen rykkede ud til gård i Langeskov for femte gang siden brand

1
700

Røgudvikling på den tidligere svineforsøgsstation på Odensevej har flere gange fået forbipasserende til at slå alarm, men der er ingen ny brand. Indsatsleder har slået i bordet over for forsikringsselskabet og forlangt, at svinefoder fjernes, så det ikke sker igen

20231117 084253

Brandvæsenet rykkede i morges ud til den tidligere svineforsøgsstation for femte gang siden branden 2. november. Indsatslederen håber, det var sidste gang. Foto: Susanne Jølck

Brandvæsen og politi var til morgen igen til stede ved den tidligere svineforsøgsstation på Odensevej i Langeskov, der 2. november blev hærget af en kraftig brand. Fyns Politi fik klokken cirka 8.30 en anmeldelse om kraftig røgudvikling fra den midterbygning, hvor branden opstod for over to uger siden.

Indsatsleder i Kerteminde Kommune Jesper Rossen modtog også alarmen, og han blev lettere opgivende, da han fik beskeden, fordi det er femte gang siden branden 2. november, at politi og brandvæsen rykker ud til adressen.

– Branden opstod i en midterbygning, hvor der blev opbevaret 50-60 tons svinefoder i en silo. Trævæggene i siloen og tagkonstruktionen på midterbygningen styrtede ned i forbindelse med branden, og det gjorde, at foderet røg ned i kælderniveau, hvor det pakkede sig, og så ligger det og ulmer, siger Jesper Rossen.

– Vi oplevede det allerede dagen efter, men siden branden har vi været derude flere gange. Problemet er, at forbipasserende slår alarm, fordi de kan se røg fra bygningen, og de gør jo det helt rigtige, men i dette tilfælde er det altså ikke, fordi der er ny brand.

– Alene i sidste uge var vi på adressen tre gange, og i dag var femte gang. Vi kan ikke blive ved at bruge ressourcer på at sende folk ud og sprøjte 5.000 liter vand på, så røgen forsvinder, siger indsatslederen.

Formentlig asbest i tag

Jesper Rossen talte med forsikringsselskabet allerede dagen efter branden om at få fjernet resterne af taget over midterbygningen, så man kan få svinefoderet ud, men indtil nu er der ikke sket noget, fordi selskabet først ville have afklaret brandårsagen.

– Jeg ringede til forsikringsselskabet på vej ud til ejendommen i dag og tog en voksen samtale med dem, og de lovede mig, at der vil ske noget enten i dag eller i morgen, så jeg forventer eller rettere håber, at det er sidste gang, vi har været på adressen, siger Jesper Rossen.

Sagen kompliceres af, at taget over midterbygningen – og dermed også foderet – formentlig indeholder asbest, så det skal fjernes omhyggeligt, så der ikke sker forurening af jorden omkring ejendommen.

Ved branden 2. november stod 1.500 svin stod i stalde til højre og venstre for den brændende midterbygning, men det lykkedes mirakuløst at redde samtlige dyr.

– Dyrene var lidt en udfordring. Vi kunne ikke bare slippe dem løs, for så risikerede vi, at de løb ned til jernbanen eller ud på landevejene, men heldigvis havde gårdens ejer fået trommet en masse mennesker sammen, så det lykkedes at få gennet svinene væk fra de brændende dele af ejendommen, siger Jesper Rossen.

20231117 084245

Også politiet var til morgen til stede på den tidligere svineforsøgsstation på Odensevej i Langeskov, hvor det igen røg fra midterbygningen, der brændte i begyndelsen af november. Foto: Susanne Jølck