Borgmester og kommunaldirektør satte ulovlig underskrift på kontrakt om Rynkeby Plejehjem – brugte 36 millioner mere end bevilget

3
3953

Da Kasper Ejsing Olesen og Inger Marie Vynne satte deres underskrifter på en kontrakt på et plejehjem i Rynkeby til 65 millioner kroner, så gældsatte de Kerteminde Kommune for 36 millioner kroner mere, end de havde lov til. Ekspert vurderer, at det er i strid med loven.

Img 3918 (1)

Kasper Ejsing Olesen og Inger Marie Vynne skrev 11. august under på en kontrakt til 65 millioner kroner til det nye plejehjem i Rynkeby på trods af, at der kun er bevilget 29 millioner kroner. Foto: Peter Hougesen

Den 11. august satte borgmester Kasper Ejsing Olesen og kommunaldirektør Inger Marie Vynne deres underskrifter på en kontrakt på 65 millioner kroner til opførelsen af et nyt plejehjem i Rynkeby. Vinderen af udbuddet var firmaet Hansson og Knudsen, der skal stå for opførelsen af det nye kommunale plejehjem, som bliver taget i brug i 2025.

Problemet var bare, at hverken borgmester eller kommunaldirektør havde bemyndigelse til at skrive under på den kontrakt. Der er nemlig aldrig bevilget 65 millioner kroner til plejehjemmet i Rynkeby. Der er bevilget 29 millioner kroner.

Det er ifølge professor i Økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, ikke alene problematisk, at de to alligevel satte en underskrift på 36 millioner mere, end de havde bevilling til, det er også i strid med loven.

– For at man kan afholde udgifter, så skal de bevilges. Det bliver de i budgettet, og hvis der ikke er afsat et tilstrækkeligt beløb i budgettet, så skal der laves en tillægsbevilling. Det står i loven om kommuners styrelse, at kommunen skal gøre det sådan, så det skal man sørge for. Når man indser, at man ikke kan har en tilstrækkelig bevilling, så skal man søge en tillægsbevilling, længere er den ikke, forklarer Per Nikolaj Bukh.

Fejlen er tilsyneladende opstået ved, at Kerteminde Kommune har bevilget det beløb, der vedrører den rene kommunale udgift, som er på 29 millioner kroner. De resterende 36 millioner har kommunen en berettiget forventning om, at den får retur via tilskud til almennyttige boliger og lejeindtægt fra de beboere, der lejer en af de 42 lejligheder, som plejehjemmet kommer til at indeholde. Det er imidlertid ikke måden, det skal gøres på. Når Kerteminde Kommune gældsætter sig for 65 millioner kroner, så skal der ligge en bevilling på det beløb – uagtet om kommunen får 36 millioner retur igen.

Er det her ulovligt, Per Nikolaj Bukh?

– Ja, det er det jo sådan set

Hvad kan konsekvenserne blive?

– Ankestyrelsen fører tilsyn med kommuners forvaltning. Så det kan påklages til ankestyrelsen. Det kan alle gøre. Ankestyrelsen vil så formentlig bede kommunen om at holde op med sin ulovlige praksis og få repareret det ulovlige forhold ved at vedtage en bevilling.

En ting er jo, at det er i strid med loven, det er jo for så vidt slemt nok, men lige nu er der jo skrevet under på en kontrakt, der er bindende for et beløb, der ikke er bevilget. Hvis du var borgmester og kommunaldirektør, hvad ville du så gøre nu?

– Jeg ville sørge for at få det punkt på dagsordenen til det først kommende økonomiudvalgsmøde og byrådsmøde, slutter Per Nikolaj Bukh.

Da det blev besluttet, at Hansson og Knudsen vandt udbuddet, blev det behandlet på et lukket punkt på dagsordenen på byrådsmødet 22. juni. Normalt bliver lukkede punkter på byrådsmøderne åbnet efter en måned. Det er ikke sket i dette tilfælde. Punktet blev først åbnet i sidste uge – altså efter kontrakten på plejehjemmet i Rynkeby allerede var underskrevet.

Medlemmerne af byrådet i Kerteminde Kommune har netop modtaget en mail om sagen. Den svarer dog ikke på, hvorfor der er skrevet under på en kontrakt på 35 millioner mere, end der er blevet bevilget.

– Det har været direktions opfattelse, at der kun skal bevilges til den rene kommunale udgift. Nu hvor der er blevet spurgt til det, så er de gået i gang med at undersøge det. Jeg har haft tiltro til, at alt var i orden, inden der skulle underskrives en kontrakt, derfor har jeg ikke haft grund til at undersøge det nærmere. I den sagsfremstilling, der var på både byrådsmødet i september måned 2022 og på det lukkede punkt på mødet 22. juni i år, hvor vi blev orienteret om det vindende bud, stod der, at der var bevilget 65 millioner kroner. Derfor har jeg jo ikke haft betænkeligheder med at underskrive en kontrakt på det beløb, forklarer borgmester Kasper Ejsing Olesen.

Problemet er, at der ikke er bevilget 65 millioner kroner, men alene 29 millioner kroner. Det fremgår af den investeringsoversigt, der er vedtaget i forbindelse med budgetforhandling 2 den 13. oktober 2022.

Hvorfor står der 65 millioner kroner i sagsfremstillingen, mens der kun står 29 millioner i investeringsoversigten?

– Jeg kan se, at der er godkendt udgifter på 65 millioner kroner på byrådsmødet tilbage i september måned. Hvorfor det ikke fremgår af investeringsoversigten, det kan jeg simpelthen ikke svare på. Det er jeg nødt til at undersøge nærmere, forklarer kommunaldirektør Inger Marie Vynne.