Besøg fra familien var tiltrængt

1
526

Dalsbo i Rynkeby er et af kommunens to mindre plejecentre med plads til 22 borgere. Foto: Arkiv

Fredag kom der endelig besked til plejecentrene i kommunen om at man igen måtte få familien på besøg – dog under sikre sundhedsmæssige forhold

På Fjordly Plejecenter i Kerteminde har borgerne egen have og besøgene kan derfor foregå privat på terrasserne. Foto: RMJ

I Aarhus var man allerede begyndt med udendørs familiebesøg på plejecentre for noget tid siden, og i går fulgte flere andre af landets kommuner trop, herunder Kerteminde. En officiel udmelding kom via kommunens hjemmeside fredag eftermiddag, efter at kommunens kriseberedskab havde været samlet til møde, og beskeden lød sådan her:

– Kerteminde Kommune ønsker at udvide mulighederne for kontakt mellem pårørende og beboere på plejecentre, bosteder og rehabiliteringscenter indenfor sundhedsmyndighedernes retningslinjer for COVID-19.

Det er derfor besluttet at pårørende kan mødes med deres nærmeste, på institutionernes udearealer, efter nærmere aftale. Møderne skal finde sted under sundhedsmæssige forsvarlige forhold og efter på forhånd fastlagte rammer.

Familiebesøg var tiltrængte
Allerede mandag morgen begyndte pårørende at melde sig på telefonen på kommunens plejecentre:
– Vi har lavet en bookingliste, som håndteres af en sekretær, fortæller leder på Fjordly Plejecenter Bodil Hellum om hvordan man håndterer de mange besøg, der skal foregå udendørs.

Og borgerne er rigtig glade for at få besøg af deres kære igen efter snart halvanden måned kun med telefon- og facetimeopkald:
– De må selvfølgelig stadig ikke røre ved hinanden og skal holde afstand, og det kan være svært ikke at måtte holde i hånd, give et kys eller et knus. Men det er et skridt på vejen og meget bedre end ingenting.

Om selve besøget forklarer Bodil Hellum:
– Folk ringer og aftaler, hvorefter de henvender sig direkte i haven udenfor terrassedøren, der hvor familiemedlemmet bor på Fjordly. Vi havde ret mange besøgende allerede på førstedagen. Nogen har booket sig ind sådan at de kan komme hver dag fremover, og så har de en halv time til besøg hver dag. Vi ser selvfølgelig gerne at det er de samme familiemedlemmer der kommer for at mindske smittefaren.

På Plejecentret er hver borger begunstiget med egen terrasse og et afskærmet besøg er derfor ikke svært at arrangere. Men man skal bestille tid for at der kan være kontrol over hvem der har været hvor.

– Det kan også være, at borgeren sidder i terrassedøren med et tæppe over sig, og så sidder den pårørende med to meters afstand, siger Bodil Hellum.

Der sprittes hænder og møbler på Dalsbo
Også på Dalsbo Plejecenter var der stor glæde fredag da beskeden om besøgsmuligheden kom:

– Beboerne har klaret det rigtig flot, men var begyndt at lide afsavn af ikke at kunne se deres familie. Men de blev rigtig glade fredag hvor beskeden kom, fortæller leder Anne Schmidt-Nielsen.

– Besøgene foregår på vores overdækkede terrasse, hvor vi har sat stole og borde op som så sprittes grundigt af efter hvert besøg, ligesådan skal de pårørende spritte hænder af når de kommer, og det fungerer fint.

– Det går rigtig fint med besøgene hvor de pårørende ringer til os for at bestille tid til en halv times besøg. Det har været rigtig hårdt for beboerne at være isolerede, så det igen at kunne se både børn og børnebørn er rigtig dejligt.