At få en vaccinationstid i Kerteminde er som at vinde i lotto

0
420

De første 400 borgere vaccineres i Kerteminde på mandag. Hvorvidt de alle er fra Kerteminde Kommune vides ikke. Foto: RMJ

Mange havde ventet på vaccinationstider i Kerteminde, eftersom det fra Region Syddanmark var blevet meldt ud, at 100.000 borgere skal vaccineres i en såkaldt stresstest mandag den 12. april, som også er åbningsdagen for kommunens første vaccinecenter. Kerteminde modtager 400 vacciner.

Ved sidste stresstest den 26. februar, blev der vaccineret i alt 4000 på Fyn. På mandag den 12. april vil der blive vaccineret omtrent det dobbelt, altså 8000 på Fyn. 2300 (vi får det nu til 3300, red.) vil blive vaccineret lokalt, mens resten vaccineres på de to store testcentre.  Det er primært personer fra gruppe 5, 6 og 7 og 8 dvs. særligt sårbare patienter og personer omkring de 75-80 år. Alle vil blive vaccineret med Pfizer vacciner, meddeler Lise Ravn Jedzini som er Kommunikationsrådgiver hos Region Syddanmark.

Kjerteminde Avis blev i denne uge kontaktet flere gange af borgere i kommunen i forhold til vaccinationen i Kerteminde på mandag, da der tilsyneladende ingen tider var, og hvorvidt vi var i besiddelse af brugbar viden. Flere borgere har efterfølgende valgt at booke tider i de resterende centre på Fyn og med god grund, eftersom Kerteminde kun modtager 400 vaccinationer til den store stresstest på mandag – alle vacciner er booket.

Vi ringede derfor først til Region Syddanmarks presserådgiver Carsten Bruun for at spørge ind til hvordan man sikrer sig en vaccine i sin egen kommune:
– Mig bekendt skal man jo bare, når man får en invitation til at blive vaccineret, gå ind på hjemmesiden, der er opgivet. Når der lægges tider ud for det specifikke sted kan man så vælge.

– Men i starten er der ikke så mange tider, og det er kun bestemte dage man kan blive vaccineret på.

Carsten Bruun henviser til OUH for nærmere oplysninger.

Vi ringer derfor til OUH, der står for selve vaccinationen, og de kan fortælle, at de 400 vaccinationer der var til rådighed 12. april er væk. Vi spørger derfor ind til hvorvidt det er hensigtsmæssigt at sende borgere rundt på hele Fyn, enkelte til Jylland, for at blive vaccineret, når det frarådes at tage til frisør i nabokommunen:

– Alle tider er bookede, det er rigtigt forstået, bekræfter OUHs pressetjeneste, der ikke kan sige hvornår der kommer nye dage og tider igen: – Vi ved godt det ikke er det, man har lyst til at høre, men vi ved ikke rigtigt hvor mange vaccinedoser der kommer, så man skal ind og holde sig orienteret. Det kan virke utroligt, at det kan være så komplekst, erkender medarbejderen.

Hun forklarer det med, at de første vaccinationsgrupper måske stadig ikke har kunnet finde en tid fordi det har været besværligt. – Sundhedsstyrelsen frigiver jo løbende tider, og det kan være en stor rest af dem der stadig ikke er vaccineret, der nu skal afsted.

Men flere har jo ventet med at booke tid andre steder fordi man vidste at Kerteminde ville få et vaccinationscenter. Disse borgere har nu booket tider i både Nyborg og Gudme, og sikkert også andre steder, fordi tiderne i Kerteminde er revet væk, imens borgere fra andre kommuner sikkert har booket i Kerteminde?
– Jeg tænker det er fordi det er den første tid i Kerteminde at dette er sket. Planen er at de lokale vaccinationsklinikker vil have åbent en gang om ugen fremover. Det er lang tid at vente, men det er den udfordring der er. Og er det vigtigt for en af blive vaccineret lokalt, så kommer der muligheden denne ene gang om ugen.

– Det er lidt satset at have ventet på Kerteminde, fortsætter hun. – Selvfølgelig er tanken, at når man opretter et lokalt center, at det skal være nemt, men vi har ikke fået så mange doser til Danmark endnu.

Kan man være heldig at få flere vacciner end 400 til Kerteminde næste gang?
– Nej, det tror jeg ikke. Jeg tror man vil få 400 hver gang.

Helene Hedegaard Vesterbæk, der også er kommunikationsrådgiver hos OUH erkender at hun også har studset over, at alle kan booke tider overalt, og ikke kun lokalt. – Der er tilsyneladende ikke mulighed for at afgrænse vaccinationstiderne så det kun er folk i den pågældende kommune hvor centret oprettes der kan booke testen.

– Jeg tænker og håber på det regulerer sig når vi når længere hen, og at borgere kun bestiller tider lokalt, men det er jo ikke sikkert, erkender hun.

Helene Hedegaard Vesterbæk fortæller at hun kender til borgere, der har overnattet med autocamper ved vaccinationscentre, fordi de har booket fra en kommune i den anden ende af Danmark.

Men så er det jo godt at vi har fået oprettet autocamper pladser. Vi taler om problematikken med kommunaldirektør Anders Bjældager senere i dag.