Alle på plejehjem er vaccineret senest fredag

0
152

Siden 27. december 2020 har man vaccinere imod corona i Region Syddanmark. Foto: RMJ

På fredag vil Region Syddanmark i første omgang være færdig med at vaccinere borgerne på regionens plejehjem.  – Det skulle gerne give tryghed til nogle af de mest sårbare syddanske borgere, meddeler Regionsrådsformand Stephanie Lose, (V).

Lige siden den første vaccine mod coronavirus landede i Odense 27. december, har der været arbejdet målrettet på at vaccinere beboere på plejehjemmene rundt om i regionen så hurtigt som overhovedet muligt. Lørdag den 2. januar kom turen til Kerteminde Kommune, der lå som nummer to i rækken over de fynske kommuner med højeste smittetal.

Regionsrådsformand Stephanie Lose, (V), Region Syddanmark, følger vaccinationsarbejdet tæt og udtaler:

– I dag (mandag 4. januar, red.) bruger vi de sidste af de 11.700 vacciner, vi fik i første sending, og samtidig er den næste leverance på 11.700 vacciner landet, så vi kan gå i gang med at vaccinere med dem i morgen. Så det går stærkt, og vi forventer, at vi har vaccineret alle de plejehjemsbeboere her i regionen, som ønsker det, senest på fredag.

Det er 10 dage tidligere end man ellers havde forventet. Det har fx spillet ind, at man kan få seks i nogle tilfælde syv vaccinedoser ud af et hætteglas, der er beregnet til fem doser.

– Det betyder selvfølgelig, at vi kan vaccinere flere, og at vi kan tilbyde vores plejehjemsbeboere og ansatte vaccine hurtigere, end vi ellers kunne, siger koncerndirektør Kurt Espersen fra Region Syddanmark til dr.dk.

Plejehjem tager godt imod vaccine
Og plejehjemsbeboerne på regionens 234 plejecentre har taget godt imod vaccinen. Således lyder meldingerne, at godt 93 procent af beboerne tager imod tilbuddet om at lade sig vaccinere mod coronavirus.

– Vaccinen kan forhåbentlig være med til at give vores ældre medborgere noget af den livskvalitet tilbage, som coronaen har stjålet fra dem i alt for lang tid. Så jeg er glad for, at så mange tager imod tilbuddet. Det betyder rigtig meget, at vores ældste og sårbare borgere kan føle tryghed, siger Stephanie Lose.

Alle de vaccinerede skal have endnu en dosis vaccine på et senere tidspunkt for at sikre den bedst muligt beskyttelse mod coronavirus. Hvornår det tidspunkt bliver er der lige nu debat om hvor længe man kan og bør vente mellem første og anden vaccine, da det kræver to vacciner at være beskyttet. Direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm slår dog fast, at man ikke bør vente mere end tre til fire uger, som det hidtil har været anbefalet, hvis man kan undgå det. Det skyldes, at langt de fleste personer i studierne har fået andet stik efter tre til fire uger, og det videnskabelige grundlag derfor er stærkere.

Tredje forsyning vaccine på vej
Når plejehjemmene er færdigvaccinerede på fredag, kan arbejdet med vaccinerne sættes yderligere ind andre steder, og Region Syddanmark følger retningslinjerne fra de nationale myndigheder om prioritering.

Til og med mandag var omkring 2.000 vacciner brugt på sygehuspersonale, mens knap 8.000 vacciner var brugt på plejehjem til beboere, personale og praksislæger.

Den tredje leverance af vacciner forventes at lande i Region Syddanmark tirsdag i næste uge.

I går aftes kunne Lægemiddelstyrelsen meddele:  – Hvis alt går efter planen, kan vi have vaccineret størstedelen af den voksne befolkning inden sommeren er slut. Det udtaler direktør for Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz til dr.dk.

I alt er knap 47.000 danskere nu blevet førstegangsvaccineret, og inden længe forventes det, at svage ældre i eget hjem kan blive vaccineret i testcentre rundt omkring i landet.