Tirsdag var en personalet fra alle kommunens plejecentre til workshop på Dalsbo Plejehjem i Rynkeby. Her blev de undervist i at lave grøn, velsmagende og ikke mindst økologisk mad til de ældre på plejehjemmene
– Jeg tror ikke, vi kommer til at spise insekter herhjemme. Det er vi simpelthen for langt væk fra. Men jeg tror, vi kommer til at vænne os til at spise mere fisk, forklarer Jens Kristiansen fra ØKO++, der er et firma, som arbejder med bæredygtig omstilling af professionelle køkkener.
Han havde tirsdag formiddag travlt med at undervise køkkenpersonalet i det lille køkken på Dalsbo Plejehjem i at lave mad med økologiske råvarer, og i at begrænse madspild. For de to ting hænger sammen. Økologiske fødevarer er generelt dyrere end almindelige fødevarer, men ved at begrænse madspild, ved at bruge årstidens grøntsager, og ved at lave nogle fornuftige indkøbsaftaler, kan man producere langt flere økologiske måltider, uden det går ud over budgettet.

Jens Kristensen fra Øko++ underviser køkkenpersonalet fra kommunens plejehjem i økologi og bæredygtighed. Foto: Michael Rathje
I 2024 begyndte Kerteminde Kommune omstillingen til økologi i kommunens køkkener. Efter 15 måneder er indkøbene af økologiske råvarer steget fra 11 procent til 43 procent.
Omstillingen til økologi med navnet Bæredygtig Velsmag i Kerteminde Kommune fik sidste år 700.000 kroner fra ‘Fonden for økologisk landbrug’ til, at køkkenpersonalet kunne lære mere om økologi og begrænsning af madspild. Det har betydet, at Madservicen, der leverer varm mad til 600 ældre i kommunen, er gået fra to procent til 21 procent økologi. Børnehaven Fjordvang og Bøgebjerg Børnehave er nu helt oppe på henholdsvis 92 og 97 procent økologi i madlavningen. Det er lige til en økologisk guldmedalje.
Nu er turen så kommet til køkkenerne på de enkelte plejehjem, der typisk står for morgenmad og frokost til plejehjemmenes beboere.
På Dalsbo Plejehjem brugte køkkenpersonalet 8 procent økologiske fødevarer i januar i år. Det tal er i dag oppe på 43 procent.

Hanne Rasmussen, der til dagligt arbejder i køkkenet på Dalsbo Plejehjem taler økologi med Jens Kristensen over en kop kaffe. Foto: Michael Rathje
Hanne Rasmussen arbejder til dagligt i køkkenet på Dalsbo Plejehjem, og for hende er projektet med mere økologi ikke noget nyt.
– Jeg synes, det er alletiders. Vi er det første plejehjem, der prøver at være bevidste om økologi og madspild, og vi vil gerne vise, at selvom vi er et lille plejehjem, så kan vi også gøre det. Men meget af det vi gør, kan jeg huske fra min barndom. Dengang var det jo økologi, selvom vi ikke kendte ordet økologi, og der var ikke noget madspild. Det var små husmandssteder med et par køer og grise og en flok høns, og møget blev smidt ud haven til grøntsagerne. Og det var jo økologi, for der blev ikke brugt sprøjtemidler eller kunstgødning, fortæller Hanne Rasmussen.
I køkkenet forklarer Jens Kristensen, hvordan der kan spares penge på budgettet ved for eksempel at bruge årstidernes grøntsager, i stedet for importerer dyre tomater eller agurker. Men smørrebrødet, der serveres for de ældre, skal jo helst se indbydende ud med pynt på.
– Hvis vi går ud fra, at det, der er i sæsonen, er det mest bæredygtige og de bedste råvarer, vi kan arbejde med, så giver det jo ikke mening at bruge tomater, agurker, salat og krydderurter hele året. Så vi skal bruge det, der er nu. Men lige nu er en lidt sjov periode, fordi der er ikke noget i sæsonen bortset fra rabarber. Og det kan vi ikke basere en hel menu på. Alle kan jo finde ud af at komme en halv cherrytomat på en æggemad. I stedet kan man bruge en skive gulerod, rødløg, rødbede eller rødkål som pynt, forklarer Jens Kristensen.
Han har også lært køkkenpersonalet at lave hjemmelavet økologisk mayonnaise, der sammen med en rest grøntsager stegt i karry bliver til en dejlig karrysalat.
Her kan du læse mere om klimavenlig og bæredygtig kommunal mad:
Ansatte i kommunens afdeling for Teknik, Klima og Byudvikling laver klimavenlig mad til deres chefer


