Ansatte i kommunens afdeling for Teknik, Klima og Byudvikling laver klimavenlig mad til deres chefer

0
478

Torsdag var det Danmarks Nationale Klimahandledag. I den anledning var der klimavenlig madworkshop for Kerteminde Kommunes administration, hvor menige medarbejder lavede mad til deres chefer og kollegaer

I kælderen under Kerteminde Kommunes administration i Munkebo ligger det tidligere skolekøkken. Her blev der torsdag kokkereret med fokus på klimaet.

– Husk man kan bruge det hele fra grøntsagerne. Hvis I skrubber rødbederne godt, så kan skralderne hakkes og bruges i farsen. Det samme med stokken fra et salathoved, forklarer Dorte Daugaard til sine kokkeelever.

En lille håndfuld medarbejdere fra afdelingen for Teknik, Klima og Byudvikling er fra morgenstunden mødt op, blandt dem en ingeniør, en biolog, en IT-specialist og en ansvarlig for kommunens lokalplaner, der har skiftet skrivebord og computer ud med forklæder og pander.

Dorte daugaard klimahandledag

Dorte Daugaard forklarer her, hvordan man kan udnytte alt fra grøntsagerne for at hjælpe klimaet. Foto: Michael Rathje

Under vejledning fra kokken Anna Sofie Skov Larsen, der er ansvarlig for madordningen i Kerteminde Kommunes Distrikt Nord og Dorte Daugaard, der er projektleder på Bæredygtige Velsmag, bliver medarbejderen sat til at lave klimavenlig mad.

– Vi havde jo fået nogle mails fra Klimahandledagen, som er skabt af de her grønne nabofællesskaber. Og så er vi faktisk gået med på det på efter opfordring fra vores borgmester (Kasper Ejsing Olesen, red.). Han spurgte, om vi ikke skulle være med. Vi havde egentlig lagt det lidt på hylden, for vi tænkte ikke, at der var ressourcer til det. Men så var det faktisk vores borgmester, der fiskede lidt efter, om vi ikke skulle være med på landkortet med de mange arrangementer på Klimahandledagen rundt om i Danmark, fortæller Dorte Daugaard.

Danmarks Nationale Klimahandledag er et forholdsvis nyt initiativ, som opfordrer folk på denne dag at gå sammen og skabe aktiviteter med fokus på bæredygtighed og klima.

– Vi kan ikke nå at lave en kæmpe klimahandleplan på store områder af kommunen, så vi tænkte, hvordan kan vi tænke det indad i organisationen, så kommunens medarbejdere finder ud af, hvad der foregår i børnehaverne og i madservicen, og så de selv lærer noget. Vi kan ikke få alle ansatte i kommunen med, men kan vi bare få en afdeling med, som i dag fra Teknik, Klima og Byudvikling, så kan vi formidle vores viden om bæredygtighed og klima til dem, fortæller Dorte Daugaard efter klimahandledagen er overstået.

Rasmus dam kerteminde kommune

Under kyndig vejledning af Anna Sofie Skov Larsen lærer Rasmus Dam fra Teknik, Klima og Byudvikling her at lave klima-deller med kun 70 procent grisekød i. Foto: Michael Rathje

Der er travlt i køkkenet, for klokken 12 skal retterne være klar til fællesspisning, hvor der kommer omkring 40 medarbejdere og chefer fra kommunen. Efter middagen får de udlevet en stak ”samtalekort”, der skal sætte gang i diskussionen om klimavenlig og bæredygtig mad.

Blandt de nye klimakokke finder vi Rasmus Dam, der til daglig har med kommunens økonomi og IT at gøre.

–  Det er sjovere at lave mad, end at sidder på kontoret og betale regninger. Jeg prøver at tænke over klimaet i min hverdag. Jeg kører ansvarligt i min bil og forsøger at køre så langt som muligt på literen, og jeg køber for eksempel ikke så meget tøj. Hvis man er nøjsom med sin økonomi, så har det også et godt aftryk på klimaet.  Vi har godt nok et stort hus, men vi har optimeret vores varmesystem, så det bruger mindst mulig varme og temperaturen sænkes i løbet af dagen, og vi har skiftet til LED-pærer og alt det der, som man nu kan gøre, fortæller Rasmus Dam mens han med hænderne ælter farsen, der skal blive til frikadeller med masser af grønt i.

Søren Bang sidder til dagligt i planafdelingen og skriver lokalplaner for kommunen.

– Jeg er med i dag, fordi jeg synes, det er sjovt at lave mad. Jeg synes selv, jeg er meget klimabevidst og tænker over forbrugsvaner. Jeg køber økologisk og tænker over rejsevaner og flyver ikke så meget. Og nu hører vi lidt om, hvordan man kan bruge mere af grøntsagerne. Det har jeg ikke tænkt på før. Man kan for eksempel hakke skralderne fra rødbeder og bruge dem i en bolledej. Vi bruger lokale råvarer, og de har været ude i naturen og samle løvstikke og ramsløg, der er sådan en slags dansk hvidløg, der kan bruges i stedet for at importere hvidløg fra udlandet, forklarer Søren Bang.

Lars bertelsen kerteminde kommune

Lars Bertelsen er til dagligt ingeniør i Trafik & Anlæg, men har her gang i at ribbe ribs til desserten. Foto: Michael Rathje

Lars Bertelsen er ingeniør i Trafik & Anlæg og arbejder til dagligt med vej-sager, men nu er han i gang med at ribbe ribs til desserten.

– Jeg synes, det er spændende, og jeg kan godt lide at lave mad, så det er en god dag. Vi laver noget mad sammen og taler om det, vi får. Det er altid godt at lave sådan et fællesarrangement her. Men altså overordnet handler det jo om klimaet, og det synes jeg er fint at markere, siger Lars Bertelsen.

– Maden blev spist med stort velbehag af de omkring 40 ansatte og chefer. Både salater og frikadellerne, selvom der kun var 70 procent kød i. Og så fik vi nogle gode samtaler om klimaet bagefter, fortæller Dorte Daugaard.

Klimahandledag

De fleste af råvarerne til klima-retten var økologiske og lokalt dyrket. Foto: Michael Rathje

Skulle du nu selv have fået lyst til at kreere en klimavenlig middag, så kommer opskriften her. Vær opmærksom på at opskriften er beregnet til 40 personer, så mængderne skal divideres med ti for at lave mad til fire personer:

Dunser

  • 4 kg hakket gris
  • 2-3 dl ærtemel
  • 8 æg
  • 8 løg, finthakket
  • 8 fed hvidløg, finthakket/presset
  • 1 stk. vesterhavsost, fintrevet
  • 1 potte frisk timian, riv de små blade af stænglerne
  • 1 potte persille, finthakket
  • Salt og peber

Hak hvidløg og løg, riv ost og klargør timian. Bland alt i en stor røreskål og tilføj ærtemel lidt af gangen til konsistensen er god. Bland gerne med hænderne
Prøvesteg en lille frikadelle og smag om farsen har fået nok salt og peber. Justér evt.
Steg alle dellerne i smør/olie.
Anrettes med mikrogrønt på toppen.

Rødbedetzatziki med peberrod

  • 1 kg rødbeder, revet
  • 1 kg græsk yoghurt 10% fedt
  • 3 spsk olivenolie
  • Revet peberrod (smag til)
  • 3 spsk honning eller agavesirup
  • Salt og peber

Alt blandes og smages til.

Salat m. quinoa, spidskål, radiser og ramsløgspesto

  • 1 kg quinoa, kogt
  • 3-4 spidskål, finthakket
  • Radiser, i tynde skiver
  • Ramsløgspesto

Alt blandes og smages til. Anrettes med mikrogrønt på toppen.

Pandebrød m. ærtemel

  • 7 dl ærtemel
  • 10 dl hvedemel
  • 3,5 tsk bagepulver
  • 3,5 tsk salt
  • 3,5 dl vand
  • 7 spsk olivenolie
  • 5 dl creme fraiche
  • Nigellafrø til at drysse ovenpå

Bland hvedemel, ærtemel, salt og bagepulver i en skål.
Tilsæt cremefraiche, vand og olie og ælt godt til dejen er helt glat og blød. Hvis dejen er for klistret til at kunne rulles ud på et bord tilsæt lidt mere mel i dejen.
Stil dejen til at hvile i 10 minutter.
Del dejen ud i små portioner og rul ud til små flade brøde.
Pensl den ene side med vand og læg den våde side nedad på en varm pande.
Pensl den tørre side med olie og drys med nigellafrø.
Begge sider skal være gyldenbrune.

Crumblekage m. linser og ribs

  • 4 dl linser
  • 3 kg ribs
  • 300 g mandler
  • 1000 g smør, blødt
  • 800 g honning
  • 1 kg havregryn
  • 750 g hvedemel
  • 5 tsk kanel
  • 5 tsk kardemomme
  • Vaniljekorn fra vaniljestang
  • Lidt rørsukker til ribsene

Smør skæres i tern og blandes med mel, havregryn, honning, vanilje, kardemomme og kanel. Crumbledejen stilles på køl.
Ribs vendes med lidt rørsukker i ildfaste fade.
Mandler hakkes og vendes sammen med linser i crumbledejen som fordeles over ribsene.
Bages ved 175 grader i ca. 30-45 min. Hold øje undervejs.
Serveres med creme fraiche.