Bandet Umami efter deres øver. Fra venstre: Nicklas Foght Storm, Silas Elving Kristiansen, Benjamin Bech, Johan Poulsen og Mathias Munzenmayer. Foto: Caspar de Mylius
Bandet Umami, der har spillet til to forskellige nytårskure i januar, kommer fra Musik- og Kulturskolen i Kerteminde, hvor alle eleverne mødes hver onsdag.
– Har i stemt?
– Ja, lyder det fra guitaristen
– Øh… ja, svarer bassisten tøvende.
Resten af bandet kigger på ham, og han smiler drilsk.
– Ej, det har jeg altså. Lad os bare spille, siger han.
Trommeslageren og bassisten begynder at buldre en fast rytme, der rusker i kommunebyggeriets røde mursten. Side om side blæser de to saxofonister nænsomt hver sin tone, der lige så stille tager til i intensitet. Fra guitarforstærkeren klirrer lyden af et af tressernes mest ikoniske guitarmotiver, nemlig starten på Fortunate Son af Creedence Clearwater Revival.
Sangen udsprang oprindeligt af forsangeren John Fogertys vrede over, at han var tvunget til at udkæmpe en krig på vegne af sit lands bedre borgerskab, men selvom forargelsen over Vietnamkrigen ikke er til stede i Kulturhus Fjordens øvelokale, er den ungdommelige ildhu, som gennemsyrer sangen, nem at spore i drengene.
Det er onsdag aften, og musikskolens spirende talenter er samlet til den ugentlige sammenspilsundervisning. Efter en fælles gennemgang af ugens praktiske overblik, har musikeleverne fordelt sig i mindre grupperinger i bygningens øvelokaler. Fortunate Son-lokalet er befolket af fem drenge, der som gruppe kalder sig ’Umami’.
Umami består af Silas Elving Kristiansen på trommer, Nicklas Foght Storm på guitar, Benjamin Bech på bas og Mathias Munzenmayer og Johan Poulsen på hver sin saxofon.
– Umami er jo den der femte smag, man ikke helt kan sætte ord på, siger guitaristen, Nicklas Foght Storm, om bandets navn.
Ligesom umamismagen er svær at beskrive, passer bandet Umami ikke i én bestemt kasse. De fem drenge spiller nemlig både rock, jazz, nyt og gammelt.
I januar har gruppen både spillet for byrådet i Kerteminde, til borgmesterens nytårskur i Munkebo, og til nytårskur på Langeskov bibliotek. Selvom det er noget andet at spille foran et publikum end at spille i øvelokalets trygge rammer, kunne de unge musikere hvile i, at de havde forberedt sig godt.
– Vores saxofonister er vant til det, fordi de spiller meget i big band. Men altså, vi øver meget, så helt nervøse er vi ikke, fortæller Nicklas Foght Storm
Under gennemspilningen af Fortunate Son river både saxofonisterne, Mathias Munzenmayer og Johan Poulsen og guitaristen Nicklas Foght Storm soloer ud af lommen.
Imens griber underviseren en koklokke og slår en fast rytme. Halvt i sjov og halvt for blidt at hjælpe drengene på vej med rytmen.
Det musikken kan
Der er mange hobbyer at vælge mellem, når man er ung. For Nicklas Foght Storm er det netop det, at musikken er mere en bare en hobby, der har gjort, at han har valgt det.
– Musik er mere en livsstil. Med fodbold øver man måske et par gange om ugen, men med musik øver man en masse derhjemme, og man lytter til det, forklarer Nicklas Foght Storm.
Det er også det, at musik er en måde at være sammen på, som fylder for drengene. Saxofonisten, Mathias Munzenmayer, opsummerer det med tre ord.
– Det er trygt, siger han.
Onsdagsøver
David Vollmond er guitarunderviser på Musik- og Kulturskolen i Kerteminde, og så er han også koordinator for projektet med at samle alle eleverne hver onsdag.
– Det, der er det nye i år, er, at hvor vi tidligere har haft forskellige sammenspilshold, der har ligget på forskellige dage, har vi nu simpelthen alle sammenspilshold på samme tidspunkt. De lærer hinanden at kende på kryds og tværs af bandene, forklarer David Vollmond.
Meningen med at samle alle eleverne er også, at de giver mulighed for at lave flere spændende ting.
– Vi laver også nogle aktiviteter allesammen sammen. Vi har været til koncert. Blandt andet en jazzkoncert med lidt svært repetoire. Så mødtes vi på forhånd og lavede et oplæg om jazzmusik, således at de unge mennesker vidste en smule om det, da de gik ind til koncerten. Vi har også haft et foredrag med Patina, som biblioteket havde været med til at arrangere. Næste uge skal vi se musical på Mulernes Legatskole i Odense, fortæller guitarunderviseren.
Musik er meget mere end en fed lyd.
– Der er jo det med musik, at det ofte ligger folk meget tæt. Det er dejligt, at der ikke er så mange ord i det, når man først går i gang. Og så bliver man nødt til at arbejde sammen for at få det til at fungere, forklarer David Vollmond.
Samarbejdet og arbejdsmoralen skinner klart igennem i Umami-drengenes gennemspilning af deres repetoire, men der er alligevel plads til nogle minutters fjol mellem hver sang. Det er dog ikke noget, et pift fra en underviser ikke kan klare.