På Odensevej lidt vest for Marslev ligger virksomheden Vektor Dynamics. Michael Albæk driver den fra stedet, hvor hans oldefar i tidernes morgen startede op som landmand. Sidenhen har det været en maskinstation og græsentreprenør-forretning. I dag – veltilpasset tidens tegn – en robotvirksomhed.

Direktør Michael Albæk på én af virksomhedens demomodeller. Advarselsmærkerne er knap så relevante, som man skulle tro. Ved hjælp af laserteknologi, vil maskinen nemlig selv stoppe, hvis man kommer inden for to meters afstand af den. Foto: Marcus Bøje Bertelsen
Siden 2015 har Michael Albæk arbejdet på – ved hjælp af robotteknologi – at skabe nye og innovative løsninger inden for græsslåning og anlægsvedligehold. I dag har han patenter på sin teknologi på flere af de største markeder – blandt andet USA, Canada og i Tyskland, hvor virksomheden har størstedelen af sit salg i dag.
Kornmark i dag – fabrik i morgen?
Teknologien udvikles hjemme i Marslev af en lille håndfuld robotingeniører, men selve græsslåmaskinerne produceres i dag i Polen. Det vil Michael Albæk dog gerne lave om på. Markstykket ved siden af, som er familieejet skal, når byggetilladelsen er på plads, i fremtiden huse produktionsvirksomheden, der vil beskæftige et pænt antal medarbejdere.
– Vi ønsker at bidrage så meget som muligt til at skabe et blomstrende lokalt erhvervsliv, så hvis vi ved, at vi har et langsigtet ordregrundlag herhjemme, så giver det selvfølgelig også mest mening, at vi producerer vores maskiner her i Marslev, siger Michael Albæk.

Det er på marken i baggrunden, at Michael Albæk vil bygge sin nye maskinfabrik. En af de særlige egenskaber ved denne Auto-Turf, som den hedder, er at når der monteres en særlig ramme, kan den flytte fodboldmål og slå græsset hvor de har stået. Foto: Marcus Bøje Bertelsen
Skærpet interesse fra kommunen
Vektor Dynamics, som i dag primært leverer til det tyske marked, har store ambitioner på hjemmefronten med særligt fokus på kommunerne som mulige kunder. Indtil videre er det kun Københavns Kommune, der er hoppet på robotbølgen, men det kan meget vel udvikle sig i den nærmeste fremtid. I mandags havde Michael nemlig besøg af Park og Vej fra Kerteminde Kommune, som nysgerrigt besigtigede de automatiserede plæneklippere. Tilstede var også byrådsmedlem Kristian Hald (S), der med egen krop afprøvede sikkerhedsanordningen, der gør at den automatisk stopper op, når nogen eller noget kommer i vejen.
– Jeg er helt klart positivt stemt overfor den her teknologi, fordi det kan være med til at gøre kommunens park- og anlægsdrift mere miljøvenlig og tilmed langt billigere end i dag, lyder det fra Kristian Hald
Priserne på robotplæneklipperne er 850.000 for en stor og 500.000 for en lille. Michael Albæk pointerer, at maskinerne, på grund af de lave driftsomkostninger, tjener sig selv hjem efter ét til to år set i forhold til de manuelt drevne maskiner, primært ved hjælp af sparet brændstof og frigivne personaletimer.

Foto: Marcus Bøje Bertelsen
Fremtiden i kommunerne?
Kerteminde Kommune vedtog i 2022 en klimahandleplan, der indeholder en målsætning om at følge de landsdækkende mål jf. Parisaftalen, og derved reducere sit Co2-udslip med 70% frem mod 2030 – her kan EL-drevne plæneklippere være en oplagt del af løsningen. På samme vis har mange andre kommuner rundt om i landet vedtaget mere eller mindre konkrete planer for Co2-reduktion. Det vil Michael Albæk gerne være med til at imødekomme og er derfor også parat til at skrue produktionen kraftigt i vejret såfremt de danske kommuner inden længe står i kø for at indkøbe robotplæneklippere.
– Jeg håber selvfølgelig på, at min hjemkommune vil være én af de første, der udruller den her teknologi til at vedligeholde sine græsarealer. Sideløbende har jeg også store ambitioner om at være den fortrukne leverandør af plæneklippere til alle kommuner. Vi er allerede i dialog med en række af dem, tilføjer Michael Albæk
“Den ved, hvor den har været”
Én af de helt store fordele ved robotplæneklipperen med det borgerlige navn “Auto-Turf” er, at softwaren den er programmeret med gør, at den kan genkende arealer og ruter. Så når den først har kørt manuelt på én græsplæne, så kan den genkende plænen og slå den automatisk i al tid fremover.
– Det frigiver jo en masse tid, som medarbejderne i Park og Vej kan bruge på andre ting end at slå græs som f.eks. at lue ukrudt – Michael Albæk
Maskinen er designet til at være skånsom overfor træer, som den måtte komme i nærheden af og ridser derfor ikke i barken. Samtidig stopper den ikke for mindre ting i jordhøjde som f.eks. muldskud og grene. Den fungerer også, når det regner og græsset er vådt – uden at gå på kompromis med kvaliteten af klipningen, da den “suger” græsset op, når det ellers er blevet slasket af vandet. Man kan styre et ubegrænset antal maskiner fra centralt hold gennem en app og sætte dem i gang, når man vil uden at være tilstede selv.
– Hvornår beslutningen om at investere i maskinerne tages, kan jeg ikke sige noget om endnu. Først og fremmest skal Park og Vej tage stilling til det, og så kan vi derefter begynde at gå videre med det, tilføjer Kristian Hald.