Debat: Fjernvarmesagen – hvor er vi lige nu?

6
1087

Konservatives Henrik Madsen har begået dette debatindlæg om fjernvarmesagen. Indlægget er et udtryk for hans personlige holdning. 

Henrik Madsen

Konservatives Henrik Madsen er af den opfattelse, at fjernvarmesagen er på vej det rigtige sted hen. Foto: Arkiv

Når jeg handler i de lokale forretninger, bliver jeg tit stoppet af borgere, der spørger interesseret ind til en status for fjernvarmesagen.

Det vil jeg gerne benytte lejligheden til at give her. Først vil jeg dog gerne nævne, at der stadig er enkelte byrådsmedlemmer, der taler ind i ønsket om at bygge vores egen kraftvarmeforsyning i Kerteminde Kommune uafhængigt af det samarbejde, vi har med Fjernvarme Fyn.

Til det vil jeg tillade mig at bringe et dugfrisk eksempel på, hvordan sådan et eventyr kan ende. I Hirtshals meddelte det lokale fjernvarmeselskab for nylig, at de går i rekonstruktion. En manøvre, som er sidste redningsforsøg inden en potentiel konkurs. En fejlslagen satsning fra selskabets side har skabt en milliongæld, som ikke synes at kunne betales, og kunderne i selskabet står nu med ”håret i postkassen”.

Lang historie kort, så viser historien fra Hirtshals, hvad ulempen er ved at være et lille energiselskab i en verden med nådesløse konjunkturudsving. Energiselskaber er nemlig underlagt loven om at ”hvile i sig selv”, hvilket betyder, at man ikke bare kan overfakturere slutkunderne for at polstre kassen. Og har man ikke ”gynger og karruseller”, så kan en negativ konjunktur være fatal.

Hirtshals er flere gange, også her i Kerteminde-debatten, bragt frem som et pragt-eksempel på, hvordan en lille uafhængig forsyning kan køre. Nu står det tilbage som en skamstøtte, med store konsekvenser for forsynings- og afregningssikkerhed samt potentielt faldende ejendomspriser i området.

Derfor er jeg glad for, at vi med et bredt politisk flertal er i gang med at undersøge, hvordan vi kan opnå et endnu tættere samarbejde med Odense. Vi skal nemlig ikke bare sikre en stabil forsyningssikkerhed. Vi skal også skabe tryghed om afregningspriser, samtidig med at vi skal stå skulder mod skulder, når det gælder grøn omstilling. I dette tilfælde er det Odense og Nordfyns kommuner, der ejer Fjernvarme Fyn, som vi ønsker at stå sammen med.

I det scenarie har Fjernvarme Fyn vist, at de ikke bare arbejder på grøn omstilling af Fynsværket. Men de gør det også i decentrale kraftvarmeløsninger, som bygges dér, hvor det giver mest mening. Herunder udnyttelse af restvarme fra virksomheder, opstilling af solceller og lokale varme-forstærkeranlæg. Det er alt sammen investeringer, der kræver muskler, og det ser jeg hellere gennemført sammen med Odense og Nordfyn fremfor alene i vores kommune.

Vi undersøger to scenarier i den kommende tid. Fusion eller tæt løbende samarbejde med Fjernvarme Fyn.

I spidsen for dette er der hyret dygtige rådgivere, og vi har fået udnævnt en meget erfaren professionel bestyrelsesformand for Kerteminde Forsyning, som bidrager med detailviden om vores lokale forhold til gavn for de videre forhandlinger.

Skulle borgere have spørgsmål eller kommentarer, er man altid velkommen til at kontakte mig direkte, enten når vi mødes lokalt, eller via de kontakt-informationer, som man finder på Kerteminde Kommunes hjemmeside.